Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στη γενέτειρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού


Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Οι θεσμοί της Οικογένειας, της Παιδείας και της Εκκλησίας, φέρνουν πρόοδο και προκοπή»

Με την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου κορυφώθηκαν οι φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας προς τιμήν του προστάτου και πολιούχου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Η ιερά Λιτάνευση ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Θερμοπυλών κ. Ιωάννου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων (Μεσολογγίου), ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή της ιεράς Εικόνας του Αγίου με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ προηγουμένως, στην κεντρική πλατεία, τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς προσφωνώντας τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους ευχαρίστησε για την κοπιώδη συμμετοχή τους στις ιερές ακολουθίες προς τιμήν του πολιούχου μας. Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της ιεράς πανηγύρεως, αλλά και τον πιστό ορθόδοξο λαό, ο οποίος με την αθρόα συμμετοχή του αποδεικνύει την μεγάλη ευλάβεια στο πρόσωπο του διδασκάλου του Γένους μας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, μίλησε για την «προσωπικότητα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, την εκπληκτική και υπέροχη αυτή φυσιογνωμία του αγίου, για την οποία ακούγονται πάρα πολλά και στη γενέτειρά του, το Θέρμο της Αιτωλίας, αλλά και σε όλες τις πόλεις τις Ελλάδος».


Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, επεσήμανε ότι «υπήρξαν πολλοί γενεσιουργοί παράγοντες που ανέδειξαν τον Άγιο Κοσμά, από τους οποίους τρείς ήταν οι βασικοί. Πρώτος παράγοντας ήταν η οικογένεια του Αγίου, που είχε Ρωμαίϊκη, χριστιανική, ορθόδοξη συνείδηση, αγάπη για το Θεό και τους ανθρώπους.
 Δεύτερος παράγοντας ήταν το Άγιον Όρος, που την εποχή εκείνη ήταν το κέντρο της ορθοδόξου παιδείας και αγωγής, εκφράζοντας αυτό που πραγματικά είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Εκεί ο Άγιος Κοσμάς σπούδασε στην μεγάλη Αθωνιάδα Σχολή με τους μεγάλους διδασκάλους της εποχής, λαμβάνοντας και την εμπειρική διδασκαλία της Εκκλησίας.
Τρίτος παράγοντας ήταν η ίδια η Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Άγιος ελάμβανε την άδεια των Πατριαρχών για να πραγματοποιήσει τις περιοδείες της διδασκαλίας του, γεγονός που αποδεικνύει το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Δηλαδή δεν είχε απλώς μια επιθυμία, δεν ήταν ένας εκκλησιαστικός αναρχικός, θα λέγαμε σήμερα, δεν είχε μια ιδέα να αρχίσει να διδάσκει το λαό, αλλά ήταν ένας άνθρωπος που είχε εκκλησιαστική συνείδηση».
Τέλος, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου τόνισε ότι όλα αυτά αποδεικνύουν πως «ο Άγιος Κοσμάς δεν προήλθε από μία παρθενογέννηση, αλλά βγήκε μέσα από την Οικογένεια, από την Παιδεία και από τη δομή της εκκλησιαστικής ζωής και Παραδόσεως. Και είναι μεγάλα τα μηνύματα αυτά του Αγίου σήμερα, γιατί και η Οικογένεια και η Παιδεία και η Εκκλησία σήμερα υποβαθμίζονται. Είναι όμως εκείνα που στηρίζουν το Γένος μας και στήριξαν και θα στηρίζουν όλους εμάς.
Πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε μεγάλη προτεραιότητα και εμπιστοσύνη και σεβασμό σ’ αυτούς τους τρείς ευλογημένους θεσμούς, που είναι η Οικογένεια, η Παιδεία και η Εκκλησία, ώστε το Έθνος και το Ελληνικό Κράτος να ορθοποδήσει και να έχει οπωσδήποτε πρόοδο και προκοπή».
Στην ιερά λιτάνευση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, οι Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμαρχος Θέρμου, Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού, εκπρόσωποι του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών αρχών, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου