Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Μήνυμα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της καθ’ ημάς Ι. Μητροπόλεως


Αγαπητά μου παιδιά,

Με πατρική αγάπη συμμετέχω και εγώ στη χαρά σας.
Ήλθατε πάλι σήμερα στην πνευματική αγκάλη του σχολείου σας για να αυξήσετε τις επιστημονικές σας γνώσεις, να μορφωθείτε, να ετοιμάσετε τον εαυτό σας για την επιτυχία και την επιθυμητή αποκατάσταση. Ήλθατε με ωραίους πόθους, ευγενείς στόχους κι ελπίδες.
Θέλω πατρικά να σας συγχαρώ και να ευχηθώ την καλή επίδοσι στα μαθήματά σας και την άριστη επιτυχία για όλους και όλες σας.
Επίσης να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους αρίστους εκπαιδευτικούς σας και να ευχηθώ υγεία και δύναμι σε όλους, διευθυντές και διευθύντριες, καθηγητές και καθηγήτριες. Να μην παραλείψω όμως να συγχαρώ με όλη μου τη δύναμι κι εκείνους που μοχθούν κάθε στιγμή για εσάς, τους καλούς σας γονείς.
Επιτρέψατέ μου καλά μου παιδιά, να εκφράσω τώρα μια ολοκάρδια ευχή.
Μέσα στα βάθη της ψυχής σας κρύβετε λαχτάρες σπουδαίες. Ο καθένας και η καθεμία από εσάς θέλετε κάτι ξεχωριστό να γίνη στη ζωή σας. Θέλετε να γίνετε άνθρωποι ανώτεροι, ευγενείς, πνευματικοί. Θέλετε να γίνετε επιστήμονες, να αποκατασταθείτε με επιτυχία, να προσφέρετε στην κοινωνία υπηρεσίες ευεργετικές και αποδοτικές.
Ταυτόχρονα, θέλετε να έχετε στη ζωή σας ακέραιες ψυχικές δυνάμεις, συνείδησι καθαρή, ήρεμη, ήσυχη, να προχωρείτε στη ζωή σας με συνοδοιπόρο την πρόοδο.
Όλα αυτά, παιδιά μου, δεν γίνονται μόνο με τους πόθους. Δεν είναι αρκετό να θέλει κανείς κάτι για να το έχει. Απ’ τον πόθο μέχρι την πραγμάτωσι υπάρχει ένας δρόμος. Και ο δρόμος αυτός είναι ωραίος μεν, αλλά ανηφορικός, δύσκολος, τραχύς.
Εδώ θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ένα γνωμικό: «αν θες να γίνεις ο,τι λαχταράς, πρέπει να γίνης, να είσαι ήρωας».
Εκεί στα άδυτα της καρδιάς σας είναι ανάγκη, σταθερά, ζωντανά να πάρετε την απόφασι που θα σας αναδείξει ήρωες. Την απόφασι, ώστε να δώσετε τις νεανικές σας δυνάμεις στον κόπο, στην μελέτη, στην προθυμία, στον μόχθο της σπουδής. Και να το κάνετε αυτό σε πείσμα κάθε πειρασμού, που έρχεται τώρα στη νεότητα να σας θολώσει και να σας παρασύρει.
Ήρωας είναι εκείνος που δεν σταματά στα εμπόδια, που ξεπερνά τις δυσκολίες, που αγωνίζεται πάντα∙ εκείνος που είναι πρόθυμος για κάθε θυσία προκειμένου να αποκτήσει την επιστήμη, αλλά και να μείνη πιστός και σταθερός στα ιδανικά του.
Εύχομαι να γίνετε ήρωες για να απομακρύνετε τη σύγχυσι που θολώνει και ανακόπτει σήμερα την πρόοδο των νέων.
Στην εποχή μας πολύ απλώνεται η ραθυμία, ο ωχαδελφισμός, η ζωή της ευκολίας, η ειρωνεία προς τους νέους που είναι συνεπείς στον καλό αγώνα, που είναι επιμελείς στη μελέτη. Με γενναία καρδιά, αποφύγετε όλους εκείνους που θέλουν να επιτύχουν χωρίς κόπο και θυσίες. Μη παρασυρθείτε.
Να γίνετε ήρωες, εμπρός στον πόλεμο όλων εκείνων που θέλουν να ξεριζώσουν από την καρδιά σας τα μεγάλα ιδανικά της Ορθοδοξίας και της Πατρίδος.
Σταθείτε όρθιοι, «εδραίοι, αμετακίνητοι». Σταθείτε άτεγκτοι εμπρός στη σύγχρονη κοσμική φωνή, που θέλει να σας κάνει σάρκες και υποτελείς υπηρέτες της προσωπικής αναδείξεως όλων εκείνων που σας κυκλώνουν χωρίς ειλικρινή αγάπη.
Και κάτι τελευταίο παιδιά μου. Σταθείτε όρθιοι, απέναντι στη λαίλαπα τη σημερινή που θέλει να σκοτίσει τη νεότητα, να απομακρύνει τη δύναμι που θα σας αναδείξει ήρωες. Πιστέψτε ότι μόνο ένας θα σας σώσει από τον σκοτισμό: Ο μόνος αληθινός Θεός. Ο Χριστός μας. Μόνο Εκείνος είναι «το Φως το αληθινό», η Οδός και η Αλήθεια, ο γνήσιος Φίλος, ο στοργικός και παντοδύναμος Πατέρας της νεότητος.
Όποιος και να σας μιλήσει για άλλους μεγάλους διδασκάλους και ψευδοθεούς, ηρωικά απαντήστε του ως ορθόδοξοι γενναίοι Χριστιανοί και Έλληνες. Μόνον ο Χριστός αναστήθηκε. Μόνον ο Χριστός κάνει θαύματα. Μόνον ο Χριστός κάνει αγίους, γιατί είναι ο αληθινός Θεός.
Δεχθήτε, σας παρακαλώ, τον Χριστό στην καρδιά σας, στη ζωή σας. Θα γίνετε, τότε, αληθινοί ήρωες. Θα επιτύχετε στην επιστήμη σας, θα ολοκληρωθείτε ως προσωπικότητες, θα προοδεύετε αληθινά και βέβαια, θα επιτύχετε.
Το εύχομαι με όλη μου την πατρική καρδιά.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου