Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο Αιτωλίας


Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Μέγα Δένδρο Θέρμου, την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022.

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος και στην δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου κ. Ιεροθέου και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και άλλων Μητροπόλεων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ο οποίος εισαγωγικά είπε ότι ο άγιος Κοσμάς είναι το καύχημα της περιοχής του Θέρμου που ήταν η πατρίδα του και της τότε Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Άρτης.

Από όλα τα σημεία της ζωής και της δράσεως του πρέπει να τονισθεί ένα χαρακτηριστικό σημείο που είναι το μυστικό της επιτυχίας του, της επιδράσεως που είχε ο λόγος του στον λαό, εκτός από την ενέργεια της Θείας Χάριτος.

Όπου ομιλούσε έστηνε έναν Σταυρό και συγχρόνως τοποθετούσε ένα σκαμνί για να φαίνεται, επειδή είχε μικρό ανάστημα. Ο συνδυασμός μεταξύ του Σταυρού, του σκαμνιού και ο απόλυτα ειλικρινής του λόγος και η απλότητα της ζωής του, ότι δεν είχε «σακούλα», όπως έλεγε, ήταν από τα μυστικά της επιτυχίας του.

Με το Σταυρό έδειχνε ότι αυτός είναι η δύναμη της Εκκλησίας και ότι με τον Σταυρό συνδέεται η Ανάσταση. Έπειτα ο Σταυρός έδειχνε την υπομονή που πρέπει να έχουμε στη ζωή μας και ότι είναι ο προάγγελος της αναστάσεως και της ελευθερώσεως του Γένους. Φυσικά γινόταν και ο συνειρμός ότι έχουμε Χριστόν Εσταυρωμένο και Αναστάντα σε αντίθεση με τον Εβραϊσμό και τον Μουσουλμανισμό.

Με το «σκαμνί» όπως έλεγε, έδειχνε την νέκρωση από τα πάθη, την καλλιέργεια της μνήμης του θανάτου, της θνητότητάς μας και την υπέρβασή του, με την Χάρη του Θεού.

Με την αναφορά του στο ότι δεν διέθετε «σακούλα» έδειχνε ότι έχει ανιδιοτέλεια, δεν επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τον λαό.

Φυσικά και τα τρία αυτά στοιχεία, ήτοι Σταυρός, «σκαμνί» και η μη ύπαρξη «σακούλας» είναι εκφράσεις της αποστολικής και προφητικής ζωής του.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι αυτό είναι και το μυστικό, αν θέλουμε να προσφέρουμε ένα έργο στην Εκκλησία και την κοινωνία, δηλαδή είναι η σταυρική ζωή, η ανιδιοτέλεια.

Δυστυχώς, στην εποχή μας επικρατεί η αντισταυρική ζωή που είναι ο ευδαιμονιστικός τρόπος ζωής που στην πραγματικότητα είναι η άρνηση του μυστηρίου του Σταυρού.

Η ευδαιμονία είναι η σύγχρονη μεγάλη αρρώστια που δημιουργεί συγκρούσεις συμφερόντων. Επειδή επικρατεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης για αυτό δημιουργούνται οι πόλεμοι και φυγαδεύεται η ειρήνη. Η ευδαιμονία είναι η ικανοποίηση των επιθυμιών και αυτή η αρρώστια θεραπεύεται με την κάθαρση, τον φωτισμό και τη θέωση, όπως το έζησε ο άγιος Κοσμάς.

Κατέληξε ότι ο άγιος Κοσμάς, και σε αυτό το σημείο, αποτελεί πρότυπο ζωής για όλους μας, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς, άρχοντες και αρχομένους.
Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε τον άγιο Ευκαρπίας, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, τους ιερείς και τους διακόνους που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, την Καθηγουμένη μοναχή Ευθυμία και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, τους χορούς των Ιεροψαλτών, τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα, τους εκπροσώπους των τοπικών πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών, ενώ ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Κοσμά, ο οποίος την ημέρα αυτή εόρταζε τα ονομαστήριά του και τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του.

Τα ιερά αναλόγια, υπό την διεύθυνση του κ. Διονυσίου Θανασούλη και του κ. Αλεξίου Σιάχου, πλαισίωσε θαυμάσια χορωδία αποφοίτων και μαθητών του τοπικού παραρτήματος Θέρμου, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Δαυίδ ο Ψαλμωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την επιμέλεια και οργάνωση της ιεράς πανηγύρεως είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Ράπτης.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενώσεως Δήμων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, οι Δήμαρχοι Πηνειού και  Γόρτυνος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας κ. Δημήτριος Γαλαζούλας, ο εκπρόσωπος των Θερμιών της Αμερικής κ. Πέτρος Γρομητσάρης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών.

Μετά την Θεία Λειτουργία, στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής προσφέρθηκε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα και στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Μέγα Δένδρο, στον χώρο, όπου σώζονται τα θεμέλια της πατρικής οικίας του Αγίου Κοσμά. Εκεί τελέσθηκε δέηση προεξάρχοντος του Επισκόπου Ευκαρπίας, συμπροσευχομένου του Μητροπολίτου Ναυπάκτου, παρουσία του Εξοχοτάτου πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, μετά της εριτίμου συζύγου του κ. Βλασίας Παυλοπούλου και των τοπικών αρχών.

Ακολούθησε στην κεντρική πλατεία του Θέρμου ομιλία από τον Εξοχότατο κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με θέμα «Η σημασία της χριστιανικής διδασκαλίας ως τρίτου πυλώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» παρουσία του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού, του Θεοφιλεστάτου και των αρχών του τόπου.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο       https://photos.app.goo.gl/Pe3nn7yPUfUTvPQh6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου