Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στο Αγρίνιο


Με λαμπρότητα και με αθρόα συμμετοχή πιστών πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Αγρινίου την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 13 Ιουνίου 2022.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Κατά το κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου τόνισε ότι το δόγμα της Αγίας Τριάδας είναι ακατανόητο με την ανθρώπινη λογική. Δεν μπορούμε σχολαστικά να εισερχόμαστε στο μυστήριο της Αγίας Τριάδας, γιατί δεν υπάρχει καμία αναλογία μεταξύ του ακτίστου Θεού και του κτιστού κόσμου. Το Άγιο Πνεύμα μας ενώνει με τον Χριστό και, διά του Χριστού, γνωρίζουμε τον Πατέρα.

Στη συνέχεια μίλησε για το εκκλησιαστικό κήρυγμα το οποίο πρέπει να είναι θεολογικό και όχι ηθικό ή διανοητικό. Χρησιμοποίησε μάλιστα φράσεις από τις διδαχές του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου ο άγιος με τρόπο απλό, αλλά βαθιά θεολογικό μιλά για τον Τριαδικό Θεό.

Επεσήμανε ότι ο άγιος Κοσμάς μιλούσε για τον Τριαδικό Θεό και ο λόγος του ήταν θεολογικός παρότι απευθυνόταν στον απλό λαό και όχι σε θεολογικά ακροατήρια.





Και αφού ανέφερε ότι ο Κύριος είναι ακατάλυπτος, ανερμήνευτος και απερίγραπτος, αλλά είναι μεθεκτός με τις ενέργειές του. Ο τρόπος για να καταλάβει κανείς την Αγία Τριάδα είναι «να εξομολογηθεί παστρικά και καλά και να μεταλάβει τα Άχραντα Μυστήρια με φόβο και τρόμο και ευλάβεια και τότε θα τον φωτίσει η Χάρη του Παναγίου Πνεύματος».

Τόνισε ότι χρησιμοποίησε διδαχές του αγίου Κοσμά περί της Αγίας Τριάδος γιατί είναι δικός μας άγιος και τον αγαπάμε πολύ. Επίσης ανάμεσά μας έχουμε το λείψανο του αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης του Αιτωλού που ήταν συντοπίτης του αγίου Κοσμά, αγαπούσε πολύ τον άγιο Κοσμά, μιλούσε για αυτόν, συνετέλεσε στην διάδοση της τιμής του και ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πρωτοστάτησε στην διαδικασία της αγιοκατατάξεώς του και στην ανέγερση του Ιερού Ναού του στο Μέγα Δένδρο Θέρμου. Επίσης έμοιαζε πολύ στον άγιο Κοσμά. Ήταν ασκητικός, ήταν ελεήμων, είχε μεγάλη αγάπη στον Θεό και στους ανθρώπους και είχε διδακτικό και θεολογικό λόγο όπως ο άγιος Κοσμάς.

Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος το κήρυγμά του ευχήθηκε να έχουμε τις πρεσβείες των αγίων Κοσμά και Καλλινίκου των Αιτωλών και να τους παρακαλούμε να πρεσβεύουν για εμάς στον Θεό να γνωρίσουμε εξ εμπειρίας το μυστήριο τού Τριαδικού Θεού.

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς, Αντιδήμαρχοι και Πολιτευτές της περιοχής.

Κατά την φετινή πανήγυρη του Ιερού Ναού μεταφέρθηκε και εκτέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, από την περασμένη Τετάρτη, η δεξιά χείρα του εν αγίοις πατρός ημών Καλλίνικου, Μητροπολίτου Εδέσσης, του Αιτωλού.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής επισκέφθηκε την Ορθόδοξη Φιλανθρωπική, Ιεραποστολική και Πολιτιστική Αδελφότητα «ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ», ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Ιδρύτριας και Πρόεδρου κ. Ουρανίας Λανάρα, την οποία είχε καθηγήτρια στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια. Ξεναγήθηκε στους χώρους του κτιρίου, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις δράσεις της Αδελφότητος και είχε μακρά συζήτηση με την κ Λανάρα για διάφορα θέματα.





Το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνος της Αγίας Τριάδος και του ιερού Λειψάνου του αγίου Καλλινίκου.

Κατά την επιστροφή στο Ναό τελέσθηκε αρτοκλασία στο προαύλιο και μίλησε στους πιστούς ο Σεβασμιώτατος εξηγώντας ποιός είναι ο πνευματικός άνθρωπος, σύμφωνα με την διδασκαλία της Εκκλησίας. Στην κοινωνία επικρατεί η άποψη ότι πνευματικός άνθρωπος είναι ο συγγραφέας, ο λογοτέχνης, ο ηθοποιός και γενικά αυτοί που αντιλαμβάνονται τα ρεύματα που επικρατούν μέσα στη κοινωνία και αυτό έχει κάποια αξία δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια κοινωνία μονοδιάστατη στην οποία κυριαρχεί ο υλικός παράγοντας. Για την Εκκλησία όμως πνευματικός άνθρωπος είναι αυτός που έχει μέσα του το Άγιο Πνεύμα.

Στην συνέχεια εξήγησε ποιά είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ανθρώπων που έχουν στην καρδιά τους το Πανάγιο Πνεύμα, σύμφωνα με την διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου. Οι καρποί του Πνεύματος είναι η αγάπη, η  χαρά, η ειρήνη, η μακροθυμία, η πίστη, η πραότητα και η εγκράτεια.

Στην εποχή μας λείπει η χαρά και βιώνουμε την μοναξιά και μάλιστα την μοναξιά μέσα στην οικογένεια και μεταξύ των συζύγων, όπου υπάρχει το λεγόμενο «συναισθηματικό διαζύγιο». Τόνισε ότι πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία όχι στο «έχειν», αλλά στο «είναι». Οφείλουμε να γεμίσουμε από τη χαρά του Χριστού. Να επιδιώκουμε την εσωτερική ηρεμία, τη γαλήνη, τη χαρά και τότε θα ζούμε γεμάτοι από το Πανάγιο Πνεύμα.

Στην ιερά Λιτανεία συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Ενορίας και πλήθος πιστών μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζώης.

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/9z3dznWdHwYoPmJV9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου