Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Εορτή Παρεκκλησίου Ιεράς Μητροπόλεως


Την Τρίτη 1 Μαρτίου 2022, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Θεοκλήτου που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου εορτάστηκε, εκ μεταθέσεως, η μνήμη του αγίου μάρτυρος Θεοκλήτου.

Την παραμονή τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού και το πρωί της Τρίτης η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι κάθε φορά που τελούμε τη Θεία Λειτουργία θυμόμαστε το Μυστικό Δείπνο που τέλεσε ο Χριστός την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ και μας έδωσε την εντολή να τελούμε την Θεία Ευχαριστία. Αυτό το βλέπουμε στις Πράξεις των Αποστόλων, αλλά και στην Α’ προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου.



Εκεί φαίνεται μια διαφορά που υπήρχε μεταξύ των χριστιανών της Κορίνθου και ήταν διαφορά χαρισμάτων. Ποιός έχει το μεγαλύτερο χάρισμα;

Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε συνοπτικά τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, όπως τα παραθέτει ο Απόστολος Παύλος και τόνισε ότι η πρώτη Εκκλησία ήταν μια Εκκλησία χαρισματούχων. Όσοι μετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν χαρισματούχοι. Εμείς, σήμερα, δεν έχουμε όλα αυτά τα χαρίσματα ενεργοποιημένα. Τουλάχιστον ας είμαστε όπως ο Τελώνης και ας λέμε «ὁ Θεός ἰλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ».

Στην συνέχεια ανέλυσε τη φράση της Θείας Λειτουργίας «Πρόσχωμεν τὰ ἅγια τοῖς ἁγίοις» λέγοντας ότι άγιοι είναι αυτοί που μετέχουν, κατά διαφόρους βαθμούς της καθάρσεως, του φωτισμού και της θεώσεως. Είναι αυτοί οι οποίοι έχουν μνήμη Θεού και το εκφράζουν δια της προσευχής.

Επίσης ανέλυσε τη φράση «Μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καὶ ἀγάπης προσέλθετε» επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες εκκλησιαζομένων, αυτοί που έχουν φόβο Θεού και αγωνίζονται για να αποφύγουν την κόλαση, αυτοί που έχουν πίστη θέλουν να πάνε στον παράδεισο και αυτοί που έχουν αγάπη δεν τους ενδιαφέρει ούτε η κόλαση, ούτε ο παράδεισος, αλλά τηρούν τις εντολές του Θεού και αγαπούν τον Θεό.




Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος ευχήθηκε να ζούμε κατά Χριστόν και να συνδέουμε την πίστη και την υπακοή στον πνευματικό μας πατέρα, στην Εκκλησία και στον επίσκοπο. Αυτό μας δίδαξαν και ο Μητροπολίτης Θεόκλητος που ανέγειρε αυτό το παρεκκλήσιο και ο Μητροπολίτης Κοσμάς και ο Μητροπολίτης Ιερόθεος Παρασκευόπουλος, του οποίου το όνομα φέρω, να αγαπούμε την Εκκλησία, να είμαστε χριστιανοί στην πράξη και την θεωρία, να ζούμε κατά Χριστόν, να τηρούμε τις εντολές του Χριστού, να είμαστε θεόκλητοι και να ανταποκριθούμε σε αυτή την κλήση.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου