Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στο Αγρίνιο

 


Στον πολιούχο της πόλεως Αγρινίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, τελέσθηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 αρχιερατικό συλλείτουργο ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ Κοσμάς χειροτόνησε στο βαθμό του Πρεσβυτέρου τον Διάκονο του Ναού π. Ιωάννη Γκιάφη. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης, καθώς και κληρικοί και μοναχοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και άλλων Ι. Μητροπόλεων.

Κατά την χειροτονητήρια προσφώνησή του ο π. Ιωάννης αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Ιερωσύνης λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αναντίρρητα η Ιερωσύνη είναι έργο της αγάπης του Θεού για το "θεούμενον ζώον", τον άνθρωπο. Δίνει τη λυτρωτική ευκαιρία στο πλάσμα Του να ευλογηθεί, να αγιασθεί και κυρίως να καθοδηγηθεί στην ανέσπερη Βασιλεία των Ουρανών. Η Ιερωσύνη διακονεί την Εκκλησία στο κοσμοσωτήριο έργο της. Η αναγέννηση των μελών του σώματός Της και η προκοπή τους στην "ἐν Χριστῷ" ζωή, επιτυγχάνεται δια της ιερατικής Χάριτος. Δια των ιερέων ο Χριστός "ἔσται μεθ' ἡμῶν" και δια των διαδόχων Του ανά τους αιώνες».

Επίσης αναφέρθηκε στην διακονία του πλησίον του Μητροπολίτου κ.Κοσμά και τον ευχαρίστησε για την αγάπη του και την εμπιστοσύνη του. Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε στον Μητροπολίτη Λευκάδος, τους κληρικούς και λαϊκούς που συμμετείχαν στη Θεία Ευχαριστία και στο μυστήριο της Ιερωσύνης, αλλά και στην σύζυγό του και την οικογένειά του, σε όλους όσους του συμπαραστάθηκαν στην καλλιέργεια της ιερατικής του κλίσεως και ζωής.



Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Κοσμάς, κατά την ομιλία του, χρησιμοποίησε δύο στίχους από τον 23ο Ψαλμό για να τονίσει στον νέο πρεσβύτερο την καθαρότητα με την οποία οφείλει να ζει ως ιερεύς:

«Να σου υπενθυμίσω παιδί μου τους στίχους του 23ου Ψαλμού: “Τίς ἀναβήσεται εἰς τὸ ὅρος τοῦ Κυρίου καὶ τίς στήσεται ἐν τόπῳ ἁγίῳ αὐτοῦ; ἀθῷος χερσὶ καὶ καθαρὸς τῇ καρδίᾳ”. Μέσα στον σημερινό προκλητικό κόσμο οφείλεις εσύ να μένεις καθαρότατος. Να προσέχεις πολύ τον εαυτό σου. Να προσέχεις τον λογισμό σου, τις αισθήσεις σου, το νου σου, τα πάντα. Διότι, όπως λέει και ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, πρέπει να είσαι καθαρός σαν τους αγγέλους για να γίνεις ιερεύς και να πλησιάζεις το φρικτό Θυσιαστήριο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην συναίσθηση και την ευθύνη που θα πρέπει να γεμίζουν την καρδιά του νέου κληρικού, λέγοντας: «Πάντα με συναίσθηση να πλησιάζεις το ιερό Θυσιαστήριο. Δεν είναι δικό μας. Δεν μας ανήκει και δεν θέλει ο Θεός υπαλλήλους γύρω από την Αγία Τράπεζα. Δεν θέλει κερματοδέκτες. Δεν θέλει κληρικούς που απλώς ψιθυρίζουν τα ιερά λόγια όταν λειτουργούν. Ο Θεός μας θέλει κληρικούς ταπεινούς, καθαρούς, με συναίσθηση της αμαρτωλότητός τους και με συναίσθηση ότι υπηρετούν τα άγια των αγίων. Ποτέ μην πλησιάσεις πρόχειρα και επιπόλαια την Αγία Τράπεζα. Αυτά είναι απαράδεκτα στα μάτια των ανθρώπων, αλλά περισσότερο απαράδεκτα ενώπιον του Θεού».




Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, παρότρυνε τον π. Ιωάννη να μελετά το Ευαγγέλιο και τα ιερά κείμενα, αλλά να αγαπά και τον Θεό και τους ανθρώπους όπου θα κληθεί να διακονήσει πλέον ως ποιμένας:  

«Μελέτησε το Ευαγγέλιο. Ζήσε το Ευαγγέλιο, για να μπορέσεις να το κηρύξεις και να το μεταδώσεις… Αγάπησε τον Θεό και αγάπησε και κάθε ψυχή, κάθε άνθρωπο. Μην κάνεις επιλογές. Αυτός είναι φίλος και εκείνος εχθρός.. Αυτός είναι πλούσιος και εκείνος φτωχός.. Αυτός είναι μεγάλος εκείνος μικρός.. Όχι. Να αγαπάς όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και να αγαπάς και τους συμπρεσβυτέρους σου,  γιατί έτσι θα βλέπει ο κόσμος μέσα από εσένα το Χριστό.  Εύχομαι να ανάψεις τη λαμπάδα της Ιερωσύνης σήμερα, και να την κρατήσεις αναμμένη έως το τέλος,  κι όσο περνάνε τα χρόνια να αυξάνεται η λάμψη της ώστε να φωτίζεις με το Φως του Χριστού τον κόσμο».

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευχήθηκε στον νέο πρεσβύτερο και ο Μητροπολίτης Λευκάδος, ο οποίος μίλησε με λόγους αγάπης για την γνωριμία τους και την επικοινωνία που διατηρεί με αυτόν και την οικογένειά του, αφού έχουν καταγωγή από το νησάκι Κάλαμος της Λευκάδος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου