Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Ποιμαντορική Εγκύκλιος για την έναρξη του κατηχητικού έτους

 


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Προς  τους  γονείς  των  μαθητών  και  μαθητριών  των  Δημοτικών,  των  Γυμνασίων  και  των  Λυκείων  της  καθ’  ημάς  Ι.  Μητροπόλεως

 

Αγαπητοί γονείς,

Το νέο σχολικό έτος άρχισε και όλοι μας χαιρόμαστε, γιατί τα καλά μας παιδιά γεμίζουν τις αυλές των σχολείων τους, γεμίζουν τις αίθουσες διδασκαλίας και βάζουν τα θεμέλια για την πρόοδο, την ολοκλήρωσι, την άριστη αποκατάστασί τους.

Ως ο Επίσκοπος και ο πνευματικός σας Πατέρας προσεύχομαι για όλα τα παιδιά μας. Όσο μπορώ με την προσευχή μου είμαι κοντά σας. Κατανοώ τους κόπους σας, την ανύστακτη φροντίδα σας, την καλή αγωνία σας για την επιτυχία και την πρόοδο των παιδιών σας. Μέρα και νύχτα αγωνίζεσθε για να τους προσφέρετε τροφή, ενδυμασία, φροντίδα, γραμματικές γνώσεις και μόρφωσι και όλα τα απαραίτητα για την σωματική και διανοητική τους ανάπτυξι. Εύχομαι οι πόθοι σας να γίνουν πραγματικότητα.

Τώρα, στην έναρξι της νέας σχολικής χρονιάς, έρχομαι με πολλή αγάπη και στοργή να σας υπενθυμίσω το μεγάλο και σωτήριο δώρο που προσφέρει η μητέρα Εκκλησία όλο το σχολικό έτος στα παιδιά μας. Ποιό είναι αυτό; Είναι η Κατήχησις. Η Κατήχησις την οποία προσέφερε ο Κύριος και Θεός μας, Ιησούς Χριστός και την χρησιμοποίησαν οι άγιοι απόστολοι, οι πατέρες, οι όσιοι, οι μάρτυρες μέσα στην Εκκλησία μας. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Όσοι την δέχθηκαν την Κατήχηση με ταπείνωσι και υπακοή, επέτυχαν στην ζωή τους και έγιναν άγιοι.

Κάθε ημέρα επαληθεύεται η προσφορά του Κατηχητικού Σχολείου της Εκκλησίας μας. Όσοι φοίτησαν στα κατηχητικά, όσοι κράτησαν τα πνευματικά εφόδια που έλαβαν εκεί, βοηθήθηκαν κατά τρόπο μοναδικό να αναπτυχθούν ως επιτυχημένοι επιστήμονες, ως επιχειρηματίες, ως άριστοι οικογενειάρχες, να ανέβουν σε θέσεις και αξιώματα υψηλά στην κοινωνία.

Καλοί μου γονείς, έχετε ιερά υποχρέωσι να δώσετε στα παιδιά σας και μόρφωσι χριστιανική. Να τους προσφέρετε το Φως του Χριστού για να φωτίση τον εσωτερικό ψυχικό τους κόσμο. Το Φως του Χριστού θα τα βοηθήσει να ανακαλύψουν τις αδυναμίες και τα πάθη τους, να καλλιεργήσουν αρετές, να αποφύγουν καταιγίδες πειρασμών και επιθέσεις σκοτεινών κέντρων και ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν τα παιδιά μας υπηρέτες των αθλίων σκοπών τους.

Αγαπητοί γονείς, θέλω να σας ερωτήσω: έχετε γνωρίσει το Κατηχητικό Σχολείο; Έχετε εκτιμήσει την αξία του; Έχετε σκεφθή πόσο βοηθάει στην αληθινή ολοκληρωμένη μόρφωσι των παιδιών μας; Εσείς, φροντίζετε τα παιδιά σας να πηγαίνουν κάθε εβδομάδα στο Κατηχητικό Σχολείο; Προσέξατε την καλή αλλοίωσι που δέχονται τα παιδιά, όταν με ελευθέρα βούλησι και δεκτικότητα παρακολουθούν τα Κατηχητικά Σχολεία;

Ας καταλάβουμε, ας δεχθούμε ότι οι καιροί μας είναι πολύ κρίσιμοι για τα παιδιά μας. Κανείς σχεδόν δεν ενδιαφέρεται για τον κυρίως άνθρωπο των παιδιών σας για τον εσωτερικό τους κόσμο. Καθημερινά από τα Μέσα Ενημερώσεως παρακολουθούμε τα αποτελέσματα, από τα «κατορθώματα» νέων που ζουν χωρίς Χριστό, από τα ψυχολογικά προβλήματα που προκλήθηκαν στα παιδιά μας.

Σήμερα, την εποχή της αποστασίας από τον Θεό, βάλθηκαν πολλοί να ξερριζώσουν τον Χριστό, τον αλάθητο οδηγό των νέων, από την καρδιά τους.

Σας παρακαλώ, σας ικετεύω, το Κατηχητικό Σχολείο δεν είναι απηρχαιωμένος θεσμός και ασύμφορος για τις σημερινές ανάγκες των παιδιών, όπως λένε οι συκοφάντες με τις πικρόχολες επιθέσεις τους.

Ελάτε όσο είναι καιρός να γεμίσουμε τα Κατηχητικά Σχολεία της Εκκλησίας μας με τα ευλογημένα παιδιά μας, τους νέους, τις νέες· για να γεμίσουν και αυτά από φως, ειρήνη, γαλήνη, επιτυχία και χαρά.

Η Ιερά μας Μητρόπολι, τηρώντας τα μέτρα προφυλάξεως και υγιεινής, περιμένει τα παιδιά σας. Σήμερα, Κυριακή, μετά την θεία Λειτουργία θα γίνει ο αγιασμός των Κατηχητικών στις Ενορίες σας. Παρακολουθείστε τον αγιασμό. Συνεννοηθήτε με τους Εφημερίους σας για το πρόγραμμα των κατηχητικών.

Σύνθημά μας ας είναι: Κανείς μαθητής, καμιά μαθήτρια να μη λείψη από το Κατηχητικό.  Κανείς μαθητής, καμιά μαθήτρια να μη μείνη μακριά από τον Χριστό μας, από το Φως, από την αληθινή μόρφωσι και πρόοδο.

 

Με την αγάπη του Χριστού

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου