Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Χειροτονίες δύο νέων Ιερέων στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

 


Δύο νέους Ιερείς χειροτόνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, το Σαββατοκύριακο, στην Ιερά Μητρόπολή του.

Το Σάββατο 3 Απριλίου 2021, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, χειροτόνησε στο βαθμό του πρεσβυτέρου τον διάκονο του Ι. Ναού π. Φώτιο Σοφρώνη.

Κατά την σύντομη προσφώνησή του, ο π. Φώτιος, αναφέρθηκε με σεβασμό στο μυστήριο της Ιερωσύνης που είναι έργο των αγγέλων και παρακάλεσε όλους να εύχονται να αναδειχθεί άξιος ιερεύς και λειτουργός του Θεού. Επίσης ευχαρίστησε όσους στάθηκαν δίπλα του, τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά και τους ιερείς του Ι. Ναού, αλλά και τον πνευματικό του πατέρα, την σύζυγο και τα τρία παιδιά τους, τους γονείς του και τους συγγενείς του.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, τόνισε στο νέο πρεσβύτερο ότι σήμερα λαμβάνει από τον Θεό το μεγαλύτερο δώρο, που θα μπορούσε να λάβει στη ζωή του, την Ιερωσύνη: «Ο Θεός σου χαρίζει την ιερωσύνη και ζητά από εσένα να την διαφυλάξεις καθαρή και τιμημένη, ώστε να την παραδώσεις αμόλυντη», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό που προβάλει η Εκκλησία μας στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής για να δώσει δύναμη και κουράγιο στους πιστούς για την συνέχιση του αγώνα τους, λέγοντας τα εξής: «Οφείλουμε όλοι οι χριστιανοί και ιδιαιτέρως εμείς οι κληρικοί, να σταυρώνουμε τα πάθη μας και να αγωνιζόμαστε ζώντας εσταυρωμένη ζωή. Ανέλαβε από σήμερα, πάτερ Φώτιε, τον σταυρό της Ιερωσύνης σου, τον σταυρό της υπακοής στην Εκκλησία, στον πνευματικό σου πατέρα, και τότε θα έχεις πλουσία τη Χάρη του Θεού στη ζωή σου και θα ζήσεις πολλές ευλογίες στην ιερατική σου διακονία».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τον πνευματικό του νέου κληρικού, αρχιμ. Χριστοφόρο Μυτιλήνη, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, την σύζυγό του π. Φωτίου, τους γονείς του και τους γονείς της πρεσβυτέρας του, οι οποίοι προσέφεραν τα παιδιά τους στην Εκκλησία.
Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, χειροτόνησε πρεσβύτερο τον διάκονο π. Γαβριήλ Κοκκώνη.

Κατά την σύντομη προσφώνησή του, ο π. Γαβριήλ, ευχαρίστησε όσους στάθηκαν δίπλα του, στην απόφασή του να ακολουθήσει την ζωή της αφιέρωσης και ζήτησε από όλους να προσεύχονται για αυτόν να γίνει ένας άξιος κληρικός, όργανο του Παναγίου Πνεύματος.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, λαμβάνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας και τον στίχο «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι» αναφέρθηκε στην ελευθερία της επιλογής να ακολουθήσουμε τον Κύριο σηκώνοντας τον σταυρό μας. «Πόθησες και ζήτησες την Ιερωσύνη πάτερ Γαβριήλ και ελεύθερα την δέχθηκες, και όπως όλους σε καλεί ο Κύριος να απαρνηθείς τον εαυτό σου, να απαρνηθείς τα πάθη σου, να σταυρώσεις τον παλαιό άνθρωπο και να ενδυθείς τον νέο. Σε καλεί να σηκώσεις τον Σταυρό σου και να Τον ακολουθήσεις».

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τον νέο κληρικό, ο οποίος είναι άγαμος, να μελετά τον λόγο του Θεού, και ιδιαιτέρως να μελετά την Κλίμακα των αρετών: «Οφείλεις, παιδί μου από εδώ και πέρα να ακούς μόνο τον Χριστό, η σκέψη σου να είναι μόνον ο Χριστός και το πώς θα αρέσεις στον Χριστό. Τότε μόνο θα μπορέσεις να ανταποκριθείς στην κλήση του Χριστού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου