Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

25η Μαρτίου 2021

 


200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Η ιστορική επέτειος των 200 ετών από την κήρυξη της Επαναστάσεως του 1821 τιμήθηκε σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τηρουμένων των προβλεπομένων μέτρων προφύλαξης από την πανδημία. Τελέσθηκε η Ειδική Δοξολογία, που συνέθεσε για την Επέτειο ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ και ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ αναγνώσθηκε αντί κηρύγματος Μήνυμα της Ι. Συνόδου προς τον ελληνικό λαό. Επίσης, τελέσθηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των ηρώων.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, αφού ιερούργησε κατά την ιερά πανήγυρη του Ι. Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου Οχθίων, προεξήρχε της Δοξολογίας που τελέσθηκε στο Αγρίνιο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, παρουσία του Δημάρχου της πόλεως κ. Γεωργίου Παπαναστασίου και εκπροσώπων των αρχών και των σωμάτων ασφαλείας της περιοχής.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός κ. Σπυρίδων Αδάμης, ο οποίος αναφέρθηκε στους διαχρονικούς αγώνες των Ελλήνων για την πολυπόθητη Ελευθερία. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχήθηκε να μιμηθούμε όλοι την γενναιότητα, τις αρετές και την πίστη των προγόνων μας.

Αμέσως μετά, στο Μνημείο Ηρώων και πεσόντων αγωνιστών, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Αγρινίου και τους εκπροσώπους των αρχών.








Στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου η επίσημη δοξολογία τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφανίου Καραγεώργου, ως εκπροσώπου του Ποιμενάρχου μας. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος και οι στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές της περιοχής.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον Κήπο Ηρώων της Ιεράς Πόλεως, ενώπιον του Ιερού Τύμβου όπου φυλάσσονται τα οστά των Εξοδιτών αγωνιστών. Δέηση τελέσθηκε και στο μνημείο του ιστορικού νησιού Κλείσοβα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου