Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Μήνυμα Πρωτοχρονιάς 2020 του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά



ΚΟΣΜΑΣ
Ο  ΧΑΡΙΤΙ  ΘΕΟΥ
ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΚΑΙ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΤΗΣ  ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Προς  το  Χριστεπώνυμον  Πλήρωμα
της  καθ’ ημάς  Ιεράς  Μητροπόλεως.

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,
Η αγάπη του Θεού μας επέτρεψε να εισέλθουμε σε ένα νέο έτος. Και η είσοδός μας στο νέο έτος, μας δίνει την αφορμή να κάνουμε μερικές σκέψεις ωφέλιμες και να ανταλλάξουμε ευχές.
Προχωρώντας μέσα στο χρόνο, νοιώθουμε πως πλέουμε στη θάλασσα. Ταξιδεύουμε στην απέραντη και άγνωστη θάλασσα του χρόνου. Μακάρι στο ταξίδι μας αυτό να έχουμε συμπλέοντα κυβερνήτη τον Χριστό μας. Μακάρι να ταξιδεύουμε μέσα στο χρόνο με αγία και καθαρά πίστι και να μη λησμονούμε όλοι μας, κληρικοί και λαϊκοί, ότι το ταξίδι μας αυτό έχει προορισμό την Βασιλεία του Θεού.
Αυτήν την μεγάλη ημέρα και στιγμή, εμπρός στο φρικτό θυσιαστήριο, ως πνευματικός πατέρας και αδελφός όλων, θέλω να απευθύνω μία αγία ευχή και προτροπή. Θα την δανειστώ από τον μεγάλο προστάτη και πολιούχο μας, τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Λέει ο Άγιος στην πρώτη του Διδαχή: «Πρέπει και ημείς αδελφοί μου ανίσως και θέλουμε να περάσωμε και εδώ καλά, να πηγαίνομεν και εις τον παράδεισον … να έχωμεν δυό αγάπας. Αγάπην εις τον Θεόν μας και αγάπην εις τους αδελφούς μας».
Όποιος έχει, αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, στην καρδιά του θερμή, ειλικρινή, άσβεστη αγάπη προς τον Θεόν μας, τότε έχει και φως, έχει θεία χάρι, έχει δύναμι, έχει ειρήνη, έχει χαρά, έχει όλα τα αγαθά μέσα του και αποφεύγει να αμαρτάνει. Όποιος αγαπά τον Θεό, ζει το θέλημα του Κυρίου με συνέπεια και αγιάζεται. Ο ίδιος ο Χριστός το λέει: «ο έχων τας εντολάς μου και τηρών αυτάς, εκείνος εστίν ο αγαπών με» (Ιωάνν. ιδ’, 21).
Να αγαπήσουμε και τους αδελφούς μας, υπογραμμίζει ο άγιος Κοσμάς. Να συγκλονισθούμε από την άμετρη αγάπη του ενανθρωπήσαντος Κυρίου μας, από την συγκατάβασί Του, την κένωσί Του, την άκρα ταπεινωσί Του για να οδηγηθούμε στη σωτηρία εμείς οι αποστάτες άνθρωποι.
Κάθε άνθρωπος, κάθε συνάνθρωπος, είναι εικόνα Θεού, είναι ψυχή αθάνατη, είναι αδελφός μας. Να γκρεμίσουμε τον εγωϊσμό μας, τη φιλαυτία μας, να αφήσουμε το συμφέρον μας, τις καχυποψίες μας, την κοσμική μας νοοτροπία και λογική, ώστε να αγαπήσουμε όλους αδιακρίτως. Να αποτινάξουμε τις ψυχρότητες, τις περιφρονήσεις των αδελφών μας, τις φιλονικίες, τις αντιθέσεις, τις μνησικακίες. Να συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλο, να αγαπήσουμε και τους εχθρούς μας, αν υπάρχουν.
Ως ορθόδοξοι χριστιανοί που είμαστε, να γίνουμε όλοι αληθινό Σώμα Χριστού. Να ποθήσουμε την ενότητα και να γίνομε γνήσια πνευματικά αδέλφια Χριστού. Μέσα στην ορθόδοξη Εκκλησία, κάτω από την αγιοπνευματική και αγιοπατερική σκέπη της, να κατεργαζώμαστε και την προσωπική μας σωτηρία, αλλά και να γίνουμε «ισχυροί εν πολέμω» για να αντιμετωπίζουμε τους πολλούς εχθρούς που μισούν την ορθόδοξη Εκκλησία μας.
Ναι, αγαπητοί! Με την ειλικρινή αγάπη προς τους αδελφούς, θα επιτύχουμε την ενότητά μας και με τη χάρη του Κυρίου μας, θα ζούμε ουράνιες στιγμές στη γη.
Αυτήν την ευχή και την προτροπή, με όλη μου την πατρική αγάπη, θέλω να δώσω σε όλους σας σήμερα. Όλοι μας, αυτό το νέο έτος, να αγαπήσουμε θερμά, ειλικρινά, με όλη μας την δύναμι και τον Χριστό μας και τους συνανθρώπους μας. Με τη χάρη του Κυρίου μας, αν θελήσουμε, θα πραγματώσουμε αυτήν την ευχή και προτροπή.
Εύχομαι, επίσης, να σας χαρίση ο Κύριος το νέο έτος υγεία αδιάπτωτη, προσωπική και οικογενειακή, και κάθε ευλογία, κάθε αγαθό, κάθε χαρά.

Με πατρική αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου