Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Η εορτή της μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη γενέτειρά τουΜέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα εορτάσθηκε κι εφέτος των πρώτη Κυριακή του Ιουνίου η επέτειος της μετακομιδής αποτμήματος εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Θέρμου Τριχωνίδος.
Το απότμημα του Ιερού Λειψάνου είχε προσκομίσει πριν 12 έτη, στις 2 Ιουνίου 2007, ο ίδιος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, από τον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Κοσμά στην γενέτειρά του Μέγα Δένδρο Θέρμου, κατόπιν αιτήματος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά.
Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, η ημέρα αυτή τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, με ιδιαίτερη ακολουθία που συνέταξε ο μακαριστός Υμνογράφος και Πρωτοψάλτης Απόστολος Παπαχρήστος. Εφέτος, η ξεχωριστή αυτή για την Ιερά Μητρόπολή μας ημέρα, συνέπεσε με τον εορτασμό της Συνάξεως των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων, που τιμάται την Κυριακή του Τυφλού.
Το Σάββατο 1 Ιουνίου τελέσθηκε, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στον οποίο προεξήρχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης. Τον θείο λόγο κήρυξε ο εκ Θέρμου καταγόμενος αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκαν, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Τον θείο λόγο κήρυξε ο συντοπίτης μας αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρ. Παναγιώτης Τσιαντής, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Γκύζη Αθηνών. Εκκλησιάστηκαν, μεταξύ του πλήθος των πιστών φιλαγίων χριστιανών, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, και ο πρ. Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Πορφύρης.
Ο Σεβασμιώτατος, κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του μεγάλου διδασκάλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τονίζοντας ότι ως πολύτιμος θησαυρός φυλάσσεται το απότμημα του ιερού λειψάνου του στην Ιερά Μονή, όπως και ιερά λείψανα των υπολοίπων Αγίων της τοπικής Εκκλησίας, τα οποία μεταφέρθηκαν εκεί και τέθηκαν προς προσκύνηση κατά τη Θεία Λειτουργία.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή των τοπικών μας Αγίων, της Συνάξεως πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαψάντων Αγίων, και εξήγησε στους πιστούς ποιών Αγίων ιερά λείψανα προσκύνησαν. Επεσήμανε ότι κάθε χρόνο η εορτή αυτή τιμάται σε διαφορετικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία μεταφέρονται και παρατίθενται προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα των Αγίων που φυλάσσονται στους τόπους που ασκήθηκαν και έζησαν. Σκοπός της εορτής αυτής είναι οι πιστοί χριστιανοί να γνωρίσουν τη ζωή και τα κατορθώματα των αγίων που με το μαρτυρικό τους αίμα και τους ασκητικούς ιδρώτες πότισαν την Ελληνική γη της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους δύο ομιλητές, τον π. Βασίλειο και τον π. Παναγιώτη, Αιτωλοακαρνάνες στην καταγωγή, για τις εποικοδομητικές ομιλίες τους και την αγάπη τους προς την Ιερά Μητρόπολή μας. Ευχαρίστησε την οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη Ευθυμία μοναχή και τις αδελφές της Ι. Μονής για την υποδειγματική τους διακονία, καθώς και όλους τους Ιερείς, τους ιεροψάλτες και όσους βοήθησαν στην διοργάνωση της πανηγύρεως. Επίσης, παρότρυνε όλους τους πιστούς να επισκέπτονται την Ιερά Μονή, ώστε να προσκυνούν το ιερό λείψανο του προστάτου μας Αγίου Κοσμά και να ζητούν τις πρεσβείες του, για να λαμβάνουν τις δωρεές του Θεού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου