Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Ο Εσπερινός του Αγίου Χριστοφόρου Πολιούχου του Αγρινίου


Με την ακολουθία του πανηγυρικού πολυαρχιερατικού Εσπερινού άρχισαν, σήμερα το απόγευμα στο Αγρίνιο, οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της πόλεως αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.
Στον Εσπερινό, που τελέσθηκε στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ενώ συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Κανάγκας κ. Θεοδόσιος και ο Ποιμενάρχης μας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος, ο οποίος αναφέρθηκε στο διαχρονικό μήνυμα της θυσίας των Αποστόλων και των Αγίων, υπό το φώς της Αναστάσεως του Χριστού. Αυτό το βίωμα της Θυσίας και τη διαχρονική διακήρυξη του Ευαγγελίου της Εκκλησίας του Χριστού από τα χρόνια των Αποστόλων, των Μαρτύρων, των Πατέρων, ακολούθησε ιδιαίτερα ο Άγιος μεγαλομάρτυρας Χριστοφόρος. Αφού έγινε ένας μάρτυρας της Αναστάσεως του Χριστού, «αποτελεί σήμερα ένα πρότυπο για τους χριστιανούς κάθε εποχής, με το μήνυμα της αγάπης και της πίστεως που μας συγκλονίζει και μας καθοδηγεί».


Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, καλοσωρίζοντας και παρουσιάζοντας στους πιστούς τους αγίους Αρχιερείς, εξέφρασε τη χαρά του και τις ευχαριστίες του για την παρουσία τους στην εορτή του Πολιούχου της πόλεως του Αγρινίου. Αναφερόμενος την ιδιαίτερη αγάπη και ευλάβεια των κατοίκων προς τον Άγιο μεγαλομάρτυρα του Χριστού, τόνισε προς όλους ότι «η πανήγυρις του πολιούχου μας, πρέπει να γίνει φέτος πανήγυρις που θα μιλήσει μέσα στις ψυχές μας. Σ’ αυτή την αποστατημένη εποχή, ας ωφεληθούμε όλοι πνευματικά. Να φύγουμε από τον Ιερό Ναό, όταν τελειώσουν οι εορτές, πραγματικά οικοδομημένοι και αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε τις αρετές του Άγίου Χριστοφόρου: Την μετάνοιά του, την πίστη του τη μεγάλη, η οποία τον έκανε και θαυματουργό, την αγάπη του στο Χριστό μας, αλλά και την ομολογία του».
Τους χορούς των ψαλτών πλαισίωσαν μελωδικώτατα ιεροψάλτες της περιοχής και μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση των ιεροψαλτών του Ναού, πρωτοψάλτου κ. Παναγιώτη Βίγλα και λαμπαδαρίου κ. Παναγιώτη Μήτσου.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου