Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Ετήσιο Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Ευρίπου Βασιλείου«Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος:
Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως»

Στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου Αγρινίου, τελέσθηκε σήμερα Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018 αρχιερατικό συλλείτουργο και ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Ευρίπου κυρού Βασιλείου, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εν Κυρίω κοίμησή του.
Στο αρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής, αλλά και στην προσωπικότητα του μακαριστού Ιεράρχου κυρού Βασιλείου.  
Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τις τρεις περιόδους της ιστορίας μέχρι την γέννηση του Χριστού, όπως αναφέρονται στο ιερό Ευαγγέλιο και στα πρόσωπα που κυριαρχούν στην κάθε μία. Στην πρώτη κυριάρχησαν οι Προφήτες, στη δεύτερη οι Βασιλείς και στην τρίτη οι Ιερείς και οι Αρχιερείς, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι. Όταν ήρθε ο Χριστός στη γη πήρε επάνω του ολόκληρη αυτή την ιστορία. Ο Χριστός είναι και Προφήτης που διδάσκει, και δίδασκε το λαό με την υπέροχη διδασκαλία του, είναι και πνευματικός Βασιλεύς που βασιλεύει επάνω στις καρδιές των ανθρώπων, είναι και Αρχιερεύς, ο οποίος θυσιάστηκε και προσέφερε θυσία τον εαυτό του επάνω στον Γολγοθά.

Γι’ αυτό, τόνισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, λέμε ότι ο Χριστός είναι και Προφήτης και Βασιλεύς και Αρχιερεύς. Η Εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού, δηλαδή ο Χριστός είναι η κεφαλή της Εκκλησίας και εμείς τα μέλη του σώματος. Έτσι, όταν κάποιος άνθρωπος βαπτίζεται και γίνεται μέλος της Εκκλησίας μετέχει των τριών αυτών χαρισμάτων, με την γενική έννοια του όρου.
Ενώ όλοι μετέχουμε αυτού του γενικού χαρίσματος, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Βασίλειος είχε το ειδικό ιερατικό χάρισμα, όπως όλοι οι Αρχιερείς που διδάσκουν τον λαό και τελούν τα ιερά μυστήρια, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, αναφερόμενος στον μακαριστό Μητροπολίτη Ευρίπου Βασίλειο.
«Τελούμε σήμερα το ιερό μνημόσυνο του μακαριστού αδελφού μας Βασιλείου Αρχιερέως, ο οποίος ήταν το καύχημα αυτής της Ενορίας και αυτής της πόλεως και ο ίδιος εκαυχάτο ιδιαιτέρως γιατί ήταν Αγρινιώτης», είπε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε ως εξής:

«Ο Μητροπολίτης Ευρίπου ήταν Αρχιερεύς του Θεού του Υψίστου και καύχημα της Εκκλησίας του Χριστού. Όσοι τον γνωρίσαμε μπορούμε να πούμε πάρα πολλά γι’ αυτόν. Προσωπικά εγώ, επειδή σπούδασα στο Αγρίνιο και έμενα στο οικοτροφείο του μακαριστού π. Σπυρίδωνος Ξένου, τον θυμάμαι που ερχόταν νεαρός κληρικός και ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και τον βλέπαμε και τον θαυμάζαμε γιατί ήταν πολύ μειλίχιος. Είχε έναν αυθορμητισμό, ρουμελιώτικο αυθορμητισμό και εκείνο που καταλαβαίναμε εμείς, μικρά παιδιά τότε, είναι ότι ξεχώριζε από πολλούς άλλους, γιατί είχε ένα επικοινωνιακό χάρισμα. Μας μιλούσε και μας εξηγούσε με πολύ ωραίο τρόπο και τον είχαμε πρότυπο και ίνδαλμα.
» Και όταν αργότερα έγινε Αρχιερεύς και ήρθε στην Αθήνα είχαμε επικοινωνία και έβλεπα ότι εκείνο το οποίο διέκρινε τον αδελφό μας Βασίλειο είναι ότι είχε αυτό το τριπλό χάρισμα, το προφητικό, το βασιλικό, το αρχιερατικό. Συμμετείχε στην αρχιερωσύνη του Χριστού με ένα δικό του τρόπο, μοναδικό, ενώ συγχρόνως είχε τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια, η οποία τον διέκρινε, αλλά και το ιεραποστολικό πνεύμα το οποίο το πήρε εδώ από το Αγρίνιο και το συνέχιζε.
» Και τον βλέπαμε όλοι εμείς στην Αθήνα, τόσο από τις ιερές ακολουθίες τις οποίες έκανε, με την ωραία λειτουργία, με τον καλό τρόπο, και συγχρόνως την προσεκτική ζωή την οποία είχε. Τελούσε με ευλάβεια την Θεία Λειτουργία και είχε ένα συγκροτημένο τρόπο για να διδάσκει τον λαό.
» Πέρα από την Θεία Λειτουργία, εκείνο που θυμόμαστε από τον Μητροπολίτη Ευρίπου είναι δύο πράγματα. Πρώτον ότι σχεδόν κάθε μέρα περπατούσε από το σπίτι του να πάει στην Μονή Πετράκη, για να κάνει τον ιεροψάλτη στις καθημερινές ακολουθίες, όπου τον ακούγαμε με την ωραία φωνή να ψάλει από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό. Και το δεύτερο που έκανε, είχε ως κέντρο τα νοσοκομεία. Πήγαινε στον Ευαγγελισμό και σ’ όλα τα νοσοκομεία για να βλέπει τους αρρώστους. Συνέδεε πάρα πολύ στενά το Ιερό Θυσιαστήριο με τον Ιερό Ναό και με το ναό του πόνου, γιατί τα νοσοκομεία είναι ένας ναός, όπου υμνείται και δοξάζεται ο Θεός μέσα από τον πόνο και προσεύχονται όλοι στο Θεό για να περάσουν τις δυσκολίες.
» Ευχόμαστε όλοι να αναπαύσει τον Μητροπολίτη ο Θεός, όπως τον έχει αναπαύσει εν σκηναίς δικαίων. Να λειτουργεί στο επουράνιο Θυσιαστήριο, όπως και λειτουργεί και υμνεί τη δόξα του Θεού στην ουράνια άκτιστη Θεία Λειτουργία, που είναι και ο σκοπός και ο προορισμός και η βαθύτερη επιθυμία όλων μας».

Αμέσως μετά την τέλεση του ιερού μνημοσύνου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς που ήρθαν να τιμήσουν την μνήμη του μακαριστού Επισκόπου, ενώ τόνισε ότι ο Επίσκοπος Ευρίπου Βασίλειος θα αποτελεί το πρότυπο του Αρχιερέως για την συνέπεια της ζωής του και την ειλικρίνεια του χαρακτήρος του.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς επισκέφθηκε τον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου, όπου βρίσκεται ο τάφος του αειμνήστου και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου