Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Ιερά Αγρυπνία για την Πατρίδα Ελλάδα στο ΑγρίνιοΜητροπολίτης  Αιτωλίας  και  Ακαρνανίας  Κοσμάς:
«Λίγες πατρίδες είναι κοσμοϊστορικές. Η Ελλάδα είναι η πρώτη»

«Ας ενώσουμε τις προσευχές μας, και με τις πρεσβείες των αγίων μας, ας παρακαλέσουμε θερμά να λυτρώσει ο Θεός την Πατρίδα μας από κάθε σκοτισμό, από κάθε δουλεία, από κάθε πλάνη και αμαρτία, από κάθε διαστροφή. Να ξαναδούμε πάλι θέλημα Θεού, φως Χριστού, οικογένειες αναγεννημένες και ενωμένες, νεότητα εύρωστη, ελεύθερη και ζωντανή, με οραματισμούς, πόθους και αγιασμό»!

Με αυτή την αγωνιώδη αλλά θερμότατη αναφορά στην Πατρίδα μας, την Ελλάδα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, έκλεισε την ιερά αγρυπνία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, χτες βράδυ Τετάρτη προς Πέμπτη 12 Ιουλίου.
Μετά την προ ημερών ιδιαίτερη ανακοίνωση - πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου «να γονατίσουμε όλοι και να προσευχηθούμε στον Τριαδικό μας Θεό για τις δύσκολες στιγμές που περνά η Πατρίδα μας», πλήθος ευσεβών χριστιανών έσπευσε στην πρώτη Ιερά Αγρυπνία για την Ελλάδα που τελέστηκε στο Αγρίνιο, ενώ η επομένη θα τελεστεί στο Μεσολόγγι την ερχομένη Δευτέρα.


Της Αγρυπνίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς και συλλειτούργησαν μαζί του οι ιερείς της πόλεως του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, τιμώντας μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα την ιερά μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου (12η Ιουλίου). Ο όσιος Παΐσιος αγαπούσε πολύ την Ελλάδα, μιλούσε θερμά για τη Μακεδονία μας, τη Βόρειο Ήπειρο, τη Θράκη και την Καππαδοκία, ενώ είναι γνωστή από το βίο του η σχέση του με την πόλη του Αγρινίου, όπου υπηρέτησε μέρος της στρατιωτικής του θητείας, ως ασυρματιστής.
Τα αναλόγια του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου πλαισιώθηκαν από πολλούς Ιεροψάλτες της περιοχής, οι οποίοι με άψογο συντονισμό και χρονική μουσική ερμηνεία, έψαλαν τους ύμνους της ακολουθίας του Οσίου και της θείας Λειτουργίας, προσφέροντας την δυνατότητα στους ορθοδόξους πιστούς να προσευχηθούν σε ατμόσφαιρα κατανύξεως και εκκλησιαστικής λαμπρότητας.  
Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανέπεμψε  δέηση  υπέρ  της  Πατρίδος  και  της  Μακεδονίας  μας.
Κατά το μήνυμά του, που με σύντομα λόγια απηύθυνε προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Λίγες πατρίδες είναι κοσμοϊστορικές. Η Ελλάδα είναι η πρώτη πραγματικά. Δεν το λέμε εμείς επειδή είμαστε Έλληνες. Το λέει η ιστορία της! Το λέει η προσφορά της! Το λένε οι θυσίες της! Αυτή η πατρίδα έδωσε φως στον κόσμο. Έδωσε ιδανικά και αξίες. Μετέφερε το φως του Χριστού. Έδωσε αξία στον άνθρωπο. Τον έκανε πραγματικά ελεύθερο.
»Και όμως, πολλά από αυτά τα έθνη που εφώτισε, τώρα υποτεταγμένα σε σκοτεινές δυνάμεις και σε σκοτάδι παχύ ευρισκόμενα, φέρνουν μέσα στην πατρίδα μας πολύ λάσπη, πολύ σκοτισμό. Αλλά και εμείς οι Έλληνες τους δεχόμαστε, χωρίς να ελέγχουμε τι έρχεται εδώ μέσα στην πατρίδα μας και ασπαζόμαστε τις αθεϊστικές τους αντιλήψεις. Προσκυνάμε κι εμείς τα είδωλα και λησμονούμε Εκείνον που εφώτισε την πατρίδα μας και την ελευθέρωσε, ξεχνάμε την Παναγία μας που είναι σκέπη και προστασία της, τους Αγίους μας και τους Ήρωές μας».
Αναφερόμενος ο Σεβασμιώτατος στην τέλεση της συγκεκριμένης Ιεράς Αγρυπνίας για την Πατρίδα μας, την Ελλάδα, τόνισε:
«Απόψε ήρθαμε εδώ, επειδή η πατρίδα μας έχει φθάσει σε μεγάλο σκοτισμό, σε μεγάλη αποστασία, σε φοβερά πάθη και αμαρτήματα, σε μεγάλη πλάνη και σε μεγάλη διαστροφή. Εμείς δεν έχουμε κανένα ισχυρότερο όπλο να προσφέρουμε, παρά την με πίστη δυνατή μας προσευχή. Και θέλω να συγχαρώ όλους σας και όλες, τους πολλούς μας νέους και νέες που απόψε επλήρωσαν τον Ναό αυτό. Όλοι μας, ας δυναμώσουμε την προσευχή μας για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα μας! Γι’ αυτή τη χώρα, που όπου κι αν σκάψεις και πατήσεις υπάρχει αίμα Ηρώων και Μαρτύρων. Γι’ αυτή την πατρίδα που έχει Άγιον Όρος. Γι’ αυτή την πατρίδα που έχει θαύματα. Γι’ αυτή την πατρίδα που μας αγκαλιάζει και μας αγαπάει πάντα.
» Ο Θεός αγαπάει την Ελλάδα μας. Πολύ την αγαπάει η Παναγία μας, την αγαπάνε οι Άγιοί μας. Κι εμείς ας ενώσουμε τις προσευχές μας και με τις πρεσβείες των αγίων μας, ας παρακαλέσουμε θερμά να λυτρώσει ο Θεός την Πατρίδα μας»!

Υπενθυμίζουμε ότι η επομένη Ιερά Αγρυπνία για την Πατρίδα μας θα τελεστεί από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, την ερχομένη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 και ώρα 20:00΄, τιμώντας την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης (17η Ιουλίου).
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου