Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

«Άδοντες καί Ψάλλοντες»


ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΣΧΟΛΗΣ  ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ  
«ΔΑΥΪΔ  Ο  ΨΑΛΜΩΔΟΣ»
Με την ευλογία και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Κοσμά, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «ΔΑΥΪΔ Ο ΨΑΛΜΩΔΟΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, διοργάνωσε μια πολύ όμορφη εορταστική εκδήλωση με τίτλο «Άδοντες και Ψάλλοντες», στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου, το απόγευμα της Κυριακής 3 Ιουνίου 2018.  
Η εν λόγῳ εκδήλωση Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, περιλάμβανε ύμνους και τραγούδια που ερμήνευσαν οι μαθητές της Σχολής, με την συμπαράσταση των καθηγητών τους. Κατά την έναρξη, ο Διευθυντής της Σχολής κ. Κωνσταντίνος Καντάνης καλωσόρισε τους μαθητές και τους γονείς τους, τους φίλους και συνεργάτες της Σχολής, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στο έργο της Σχολής που επιτελέσθηκε κατά το σχολικό έτος 2017-2018.


Το πρώτο μέρος περιελάμβανε εκκλησιαστικούς ύμνους, από το χορωδιακό σύνολο βυζαντινής μουσικής, υπό την διεύθυνση του καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Λανάρα. Οι μαθητές απέδωσαν θαυμάσια ύμνους από την Θεία Λειτουργία, την εορτή της Πεντηκοστής και την εορτή των Αγίων Πάντων.
Στο δεύτερο μέρος, το χορωδιακό σύνολο της παραδοσιακής μουσικής, που αποτελούνταν από μαθητές και καθηγητές της Σχολής, ερμήνευσαν παραδοσιακά τραγούδια σε άριστη απόδοση, με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Την ορχήστρα διηύθυνε ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μήτσος.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς συνεχάρη τα παιδιά για την πολύ όμορφη και άρτια από κάθε άποψη εκδήλωση που παρουσίασαν, ενώ ευχαρίστησε τον διευθυντή και τους καθηγητές για το έργο που επιτελείται στη Σχολή, τόσο στο Αγρίνιο όσο και στα πολλά παραρτήματα που διατηρεί η Σχολή σε ενορίες κωμοπόλεων της Ιεράς Μητροπόλεως.


Ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε στο διευθυντή και στους καθηγητές της Σχολής, να συνεχίσουν την προσπάθειά τους «για να οδηγούν τα παιδιά στα ιδανικά, στις αξίες, σε αληθινές ρίζες από εκεί για να παίρνουν καθαρούς χυμούς και όχι μολυσμένους». Ευχήθηκε επίσης στους μαθητές, «να αγαπήσουν τη Μουσική που διδάσκονται, αυτήν την οποία απόψε μας παρουσίασαν, γιατί δεν είναι μια κοσμική τέχνη για μια επαγγελματική παρουσία, αλλά η Βυζαντινή Εκκλ/στική Μουσική είναι ένα βίωμα».
«Όταν ζει κανείς» τόνισε, «τους ύμνους της Εκκλησίας και τα τραγούδια που υπενθυμίζουν μια παράδοση Ελληνική, Ρωμαίικη, καθαρή, αγιασμένη κι ευλογημένη, τότε παίρνει δύναμη. Μας ενισχύουν όλους, μας δίνουν κουράγιο, μας ωφελούν. Πραγματικά όσα σήμερα ακούσαμε από τη χορωδία της Σχολής, μας έδωσε χαρά, μας πρόσφερε δύναμη και κουράγιο. Αλήθεια, πόσο λάμπουν απόψε τα παιδιά μας γιατί έψαλλαν ύμνους και τραγούδησαν. Αυτή είναι η προσφορά της Σχολής μας. Πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να γνωρίζουν αλήθειες, να ψάλλουν, να υμνούν το Θεό, να αναπέμπουν δοξολογίες, να διακονούν τη θεία λειτουργία, να βοηθούν τις ψυχές των πιστών να προσευχηθούν και ν’ ανεβαίνουν στον ουρανό την ώρα που κατεβαίνει ο Ουρανός στη Γή για να ενώσει ο Θεός τον Εαυτό Του με τον άνθρωπο».
 Στο τέλος αυτής της όμορφης μουσικής εκδηλώσεως, ο Σεβασμιώτατος απένειμε τα Διπλώματα και τα Πτυχία Βυζαντινής Μουσικής στους αποφοιτήσαντες σπουδαστές, κατά το σχολικό έτος 2016-2017.


Πτυχιακές και Διπλωματικές Εξετάσεις 2018
Το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά,  πραγματοποιήθηκαν οι πτυχιακές και διπλωματικές  εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο Ψαλμωδός».  
Στις εξετάσεις έλαβαν μέρος επτά μαθητές, οι οποίοι απέκτησαν Πτυχίο ή Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό Άριστα.
Η συγκροτηθείσα από το Υπουργείο Πολιτισμού Επιτροπή Απολυτηρίων Εξετάσεων, συνεχάρη τους μαθητές για την άρτια απόδοση των μαθημάτων και την μελετημένη παρουσία τους, ενώ ταυτόχρονα εξήρε το έργο της Σχολής το οποίο χαρακτήρισαν ως «καρποφόρο και υποδειγματικό».
Κατά το τρέχον σχολικό έτος, στη Σχολή φοίτησαν 265 μαθητές (167 στο Αγρίνιο και 98 στα Παραρτήματα Θέρμου, Αμφιλοχίας, Καινούργιου, Παντάνασσας, Παναιτωλίου και Ματαράγκας).  Στόχος της Σχολής είναι να υπηρετεί, να καλλιεργεί και να μεταλαμπαδεύει στους σπουδαστές της την πατρώα Εκκλησιαστική Μουσική μας, οι δε απόφοιτοι να είναι γνώστες της μουσικής, αλλά και ως μελλοντικοί ιεροψάλτες να διακονούν τα ιερά αναλόγια με ιεροπρέπεια και ήθος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου