Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην Αμφιλοχία


Εορτασμός 150 χρόνων από την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου,  πολιούχου της Αμφιλοχίας

Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της Αμφιλοχίας, Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Με ιδιαίτερες εκδηλώσεις τιμάται φέτος η επέτειος των 150 χρόνων από την ανοικοδόμησή του Ι. Ναού του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1868.
Στον αρχιερατικό πανηγυρικό Μέγα Εσπερινό χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Κατά την ακολουθία, ως προεξάρχων των ιερέων, συμμετείχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμ. Συμεών Βολιώτης.


Κατά την προσφώνηση του, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, λέγοντας πως «σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στην ιστορική Αμφιλοχία, οι Κληρικοί, οι άρχοντες και ο ευσεβής και φιλάγιος λαός της Αμφιλοχίας, με ειλικρίνεια, καταθέτουμε την ολόψυχη ευχαριστία μας. Ανταποκριθήκατε με πατρική στοργή και αγάπη στην ταπεινή πρόσκλησί μας, θυσιάσατε χρόνο και κόπο και ήλθατε να προστήτε των λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου πολιούχου της Αμφιλοχίας και ταυτοχρόνως επί τη συμπληρώσει 150 ετών από της ανοικοδομήσεως του Ιερού Ναού».
Ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στην φετινή ιδιαιτερότητα της εορτής, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο πάνσεπτος και περικαλλής Ι. Ναός του Αγίου Αθανασίου θεμελιώθηκε την 2α Μαρτίου του έτους 1868 στη θέση παλαιοτέρου Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου. Εντοιχισμένη επιγραφή και παλαιά ιερά σκεύη μαρτυρούν και βεβαιώνουν την ύπαρξη του παλαιού Ναού, αλλά και την ιστορία του νέου Ναού. Εδώ, σ’ αυτόν τον Ιερό Ναό, χιλιάδες αδελφών βαπτίστηκαν, μυρώθηκαν, ευλογήθηκαν για να δημιουργήσουν την «κατ’ οίκον εκκλησία», την οικογένειά τους. Εδώ, πονεμένες και πληγωμένες ψυχές από την ψυχοφθόρο αμαρτία θεραπεύθηκαν, ενισχύθηκαν, ανακαινίσθηκαν πνευματικά, μεταμόρφωσαν τα πάθη τους σε αρετές, βρήκαν την ειρήνη, την αληθινή γαλήνη, βρήκαν τον δρόμο που οδηγεί στη σωτηρία και την κατά χάριν θέωση.


Μέσα στην κατανυκτική και αγιασμένη ατμόσφαιρα της θείας λατρείας και ιδιαιτέρως της θείας Λειτουργίας αναρίθμητοι πιστοί μιά ψυχή, μιά καρδία, με ένα φρόνημα, με τον αυτό νου, με μια γλώσσα και ένα στόμα λάτρευαν και λατρεύουν τον αληθινό Θεό, ζούσαν και ζουν την αναίμακτο θυσία, ενώνονταν και ενώνονται με το πανάγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού μας. Εδώ, άγιοι αρχιερείς, ιερείς, διάκονοι, κήρυκες του θείου λόγου ετέλεσαν ιερά μυστήρια, εδίδαξαν, κατήχησαν και ενδυνάμωσαν ψυχές και τις ετοίμασαν για την αιωνιότητα».
Ο Σεβασμιώτατος, αναφέροντας στον χαρμόσυνο εορτασμό, επεσήμανε: «Όλοι μας σήμερα έχουμε μεγάλη χαρά. Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό για αυτήν την πνευματική πανδαισία που ζούμε. Ευχαριστούμε τον άγιο Αθανάσιο, ο οποίος ως πρεσβευτής και προστάτης της Αμφιλοχίας και της περιοχής διδάσκει την ορθόδοξο πίστη, την αγιασμένη ζωή σε όλους μας, αλλά και προστατεύει τους κατοίκους και την περιοχή από πειρασμούς και κινδύνους. Όλα αυτά σήμερα μας δυναμώνουν την ευχαριστία σήμερα προς το σεπτό πρόσωπό σας…
Σας παρακαλούμε μη λησμονείτε κι εμάς στις προσευχές σας. Όλοι μας, οι καλοί κληρικοί μας, ο κύριος Δήμαρχος της πόλεως και οι συνεργάτες του, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο πιστός λαός μας και η αγωνιζόμενη νεότης μας Σας ευχαριστούμε!».


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας κ Κοσμά για την τιμητική και ευγενική πρόσκληση και την υποδοχή και επεσήμανε πως «Είναι μιά μεγάλη ευκαιρία, διότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρέπει να κλείνεται μέσα στα τείχη της Αθήνας, η οποία έχει τα δικά της τα προβλήματα, αλλά να αγκαλιάζει όλο τον Ελληνικό λαό, ο οποίος έχει τις δικές του προσδοκίες, τα δικά του προβλήματα και τ’ αδιέξοδα.   Είναι, λοιπόν, για μένα η πρόσκληση αυτή και τιμητική αλλά και μια προσπάθεια εσωτερικής αναγεννήσεως, διότι μέσα στους πολλούς κόπους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, η ματιά του Ελληνικού λαού μας, η υπομονή, η προσμονή και ο αγώνας τους, και επομένως και αυτής εδώ της περιοχής, ξεκουράζει, μας δίνει ελπίδα, μας δίνει κουράγιο.
»Επομένως, εγώ είμαι υποχρεωμένος απέναντί σας και στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο και ειδικά στο λαό εδώ της περιοχής αυτής, γιατί έρχομαι για να αναπαυθώ, να ξεκουραστώ και να γυρίσω πίσω σε δικές μου αναμνήσεις και νοσταλγίες, διότι και εγώ κατάγομαι από επαρχία. Και φέρνω στη μνήμη μου τα νεανικά μου χρόνια και ξέρω τι σημαίνει ο κεντρικός Ναός του χωριού».


Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι σήμερα «είναι μία εποχή που το σύνθημα που λέμε ότι όλοι ενωμένοι πρέπει να προσπαθήσουμε να πάμε απέναντι στην άλλη όχθη, γίνεται πράξη μέσα σ’ αυτό το λαό…  Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μία στροφή προς τα πίσω και να δούμε τον λαό μας που μέσα στις δυσκολίες που έχει περάσει και αμέσως μετά την απελευθέρωση απ’ τον τουρκικό ζυγό και την δημιουργία του νέου κράτους, μέσ΄ τα ερείπια και στα κουρέλια, αγωνίζεται για να φτιάξει το κέντρο της ζωής του που είναι ο Ναός σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό. 
»Εκατόν πενήντα χρόνια από τότε μέχρι σήμερα!  Αξίζει λοιπόν να κάνει κανείς πολλούς κόπους για να είναι σ’ αυτό τον χώρο τον λειτουργικό που 150 χρόνια στέλνει το φώς, να εμβαθύνει και να δει τί σημαίνει ένας λαός πονεμένος, ταλαιπωρημένος από την σκλαβιά και τον αγώνα για την ελευθερία. Μόλις απελευθερώνεται, έχει τις φροντίδες, τις έγνοιες, τις σκέψεις να χτίσει τον ιερό ναό, για να μαζέψει αυτόν τον λαό, να τον στεγάσει, να τον ξεκουράσει και να τον εφοδιάσει για την πορεία αυτής της ζωής και για την άλλη ζωή.


»Όλοι οι Έλληνες, είναι χαρακτηριστικό τους γνώρισμα, όπου πήγαν κι όπου βρέθηκαν και τότε, δια μέσου των αιώνων που πέρασαν των δύσκολων, αλλά και σήμερα, όπου κι αν είναι σκορπισμένοι έχουν αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα να συγκεντρωθούν και πρώτα απ’ όλα να προσπαθήσουν να φτιάξουν το ιερό θυσιαστήριό τους και γύρω του να συγκεντρωθούν για να φτιάξουν την καινούρια ζωή τους. Όποιος από μας είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει σε χώρες έξω από εδώ, όπου υπάρχει Ελληνικό στοιχείο, θα το έχει διαπιστώσει αυτό: Πώς ζουν εκκλησιαστικά, πως επικοινωνούν μεταξύ τους, πως διοργανώνουν τη ζωή τους με κέντρο πάντοτε το θυσιαστήριο, το Ναό, τις Λειτουργίες τους.
Είναι κάτι που το ζηλεύουν αυτοί που το βλέπουν, τη σημερινή εποχή και εκτός Ελλάδος. Αυτοί που θέλουν πολλές φορές να μας διδάξουν, να μας δημιουργήσουν συνθήκες και προβλήματα, που μας ταλαιπωρούν και μας κουράζουν. Οι άνθρωποι αυτοί πωλούν τους Ναούς τους σήμερα. Αυτούς τους Ναούς που έχτισαν οι πρόγονοί μας τους κάνουν θέατρα, τους κάνουν κινηματογράφους, τους κάνουν καταστήματα. Άλλοι, προσπαθούν όσο μπορούν να αλλοιώσουν αυτά τα πράγματα κι αυτές τις προσπάθειες. Στην Ελλάδα, δεν υπήρξε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, τέτοια σκέψη και φιλοσοφία.
»Αν ψάξετε εδώ ιστορικά, στην Αμφιλοχία, έχει συμβεί και αυτό όπως παντού. Στο κεντρικό μέρος ο Ναός. Έξω από τον Ναό τα πεζούλια του Ναού. Εκεί που κάθονταν οι εκκλησιαζόμενοι και εκείνοι που είχαν περισσότερες ευθύνες για να συζητήσουν τα προβλήματα της Κοινότητας και τα κοινά προβλήματα. Και πιο δίπλα, το Σχολείο και πιο πέρα απ’ το Σχολείο το Κοινοτικό κατάστημα. Έτσι λοιπόν γινότανε όλη η ζωή. Γύρω από την ενορία, και οι άνθρωποι ήταν της ενορίας, της Εκκλησίας. Άλλαξαν οι συνθήκες και σήμερα, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που τους αναγκάζουν να δέχονται την άλλη φιλοσοφία. Μακριά η Εκκλησία από το σχολείο. Δεν είναι μόνο η απόστασις η γεωγραφική, αλλά είναι η απόστασις η συναισθηματική, η απόστασις της ζωής.
»Σ’ αυτό το Ναό του Αγίου Αθανασίου, χιλιάδες λαού πέρασαν εδώ μέσα, ξεκουράστηκαν και θα συνεχίσουν... Ήρθαμε εμείς εδώ σήμερα, για να θυμηθούμε, να ψάξουμε μέσα μας, να δούμε τους προβληματισμούς μας, αλλά να δούμε και το καθήκον μας. Άραγε, θά ‘ρθει κι εδώ η εποχή που θα πουλιούνται οι Ναοί; Διερωτώμεθα. Η Χάρις του Θεού να μην το επιτρέψει αυτό. Αλλά πιστεύω ότι και οι άγιοι της Εκκλησίας μας, αλλά και οι ευχές των προγόνων μας δεν θα επιτρέψουν, Πιστεύω και στα αισθήματα του λαού που είναι βαθύτατα θρησκευτικά, αλλά και αυτών οι οποίοι παραπαίουν πολλές φορές. Και το βλέπουμε.. Κι αυτοί, αν το σκεφτούν σοβαρά θα μπορούν να πάρουν ορθότερες και ψυχραιμότερες αποφάσεις».


Τέλος, ο Μακαριώτατος εξέφρασε σε όλους τις ευχαριστίες του, λέγοντας:
«Σεβασμιώτατε άγιε Αιτωλοακαρνανίας, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, την οποία αποδέχθηκα και με χαρά την ζω και την χαίρομαι και παίρνω πολλά διδάγματα μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο. Σκέπτομαι τους κόπους τους, τους πόνους τους, σκέπτομαι τους πατέρες τους που θα έδωσαν το βοήθημά τους, που θα έβαλαν τον κόπο τους, θα έβαλαν τα σχέδιά τους, ώστε εμείς σήμερα να είμαστε εδώ και να μπορούμε να κάνουμε τις σκέψεις μας και να προβληματιζόμαστε και να προσδιορίζουμε την πορεία μας.
»Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εύχομαι ο Άγιος Αθανάσιος, ο προστάτης και πολιούχος της πόλεως και της περιοχής, να μας δίνει δύναμη, να μας φωτίζει, ώστε οι επιλογές μας στη ζωή να είναι επιλογές σαν κι αυτών των ανθρώπων, που τότε ρημαγμένοι, φτωχοί, κουρελιασμένοι από τον αγώνα για να ελευθερωθούν, το πρώτο που έκαναν να θεμελιώσουν αυτόν τον Ναό και τον παρέδωσαν για να τον χαιρόμαστε εμείς. Σας ευχαριστώ πολύ!».  
   Κατά την ακολουθία του Εσπερινού εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Κοιμήσης, ο Αστυνομικός Δ/ντής Ακαρνανίας, πολιτευτές, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της Αμφιλοχίας της περιοχής.
Αύριο το πρωί ο Μακαριώτατος θα προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της λιτανεύσεως της ιεράς Εικόνος του Αγίου. 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου