Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Η εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου

Μητροπολίτης  Αιτωλίας  και  Ακαρνανίας  Κοσμάς:
«..να βρούμε το Φως που πραγματικά μας αναγεννά»



Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε στη συνέχεια την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, στο τέλος της οποίας απηύθυνε ένα σύντομο μήνυμα προς τους πιστούς, τονίζοντας την ανάγκη της προσωπικής μας αναγεννήσεως «διατηρώντας καθαρότατο τον χιτώνα της ψυχής μας με τον αγώνα μας μέσα στην Εκκλησία την Ορθόδοξο, την Εκκλησία του Χριστού μας».



«Μη λησμονούμε» είπε ο Σεβασμιώτατος κ Κοσμάς, «ότι βαπτισθήκαμε κι εμείς με το χριστιανικό πνευματικό βάπτισμα, το οποίο μας καθάρισε από το προπατορικό αμάρτημά μας και μας φόρεσε το χιτώνα της καθαρότητος.
Να δοξάζουμε το Θεό μας για την αγάπη Του. Ας Τον δοξάσουμε για την ταπεινοφροσύνη Του. Ας Τον ευχαριστήσουμε για την αποκάλυψη του Μυστηρίου της Αγίας Τριάδος. Ας Τον ευχαριστήσουμε που μας έδειξε το δρόμο της αναγεννήσεως και της σωτηρίας με το Βάπτισμά Του. Ναι! Μας χάρισε την σωτηρία, με την συγκατάβασή Του, με την προσφορά του Μυστηρίου του Βαπτίσματος, με την υπόδειξη της αγιασμένης ζωής».
«Γι’ αυτό», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, «ας αναλογισθούμε με πόση πίστη ήρθαμε σήμερα στο Ναό. Πόσο μελετήσαμε τα της σημερινής ημέρας; Πόσο εμείς σήμερα έχουμε συναισθανθεί την αμαρτωλότητά μας; Και πόσο είμαστε ευγνώμονες απέναντι στο Θεό μας; Ας ευχηθούμε να πάρουμε αποφάσεις!
Τα Θεοφάνεια τα φετινά να βρούμε κι εμείς το Φως. Το Φώς που πραγματικά μας αναγεννά! Το Φως, το Χριστό μας δηλαδή, που μας καθαρίζει. Να τρέξουμε στην Εκκλησία μας, να αφήσουμε τις προκαταλήψεις, τις τεμπελιές, τις οκνηρίες, τις ολιγοπιστίες, τους εγωισμούς, και να σκύψουμε με ταπείνωση στην Εκκλησία μας. 
Γιατί σήμερα χάνεται η πατρίδα μας, χάνεται η οικογένεια. Μιλάνε κάποιοι σήμερα και λένε οτιδήποτε. Εγκληματική συμπεριφορά έχει κυριαρχήσει την Ελλάδα μας την ορθόδοξη, την γλυκιά μας Πατρίδα. Κι εμείς επιμένουμε: όχι Χριστό στη νεότητα, όχι Χριστό στα παιδιά, όχι Χριστό στο στρατό. Ας θελήσουμε να δώσουμε Χριστό, Χριστό παντού, παρακαλώ. Χριστό και στην καρδιά μας. Και να πάρουμε αποφάσεις. Δεν παίζει ο Θεός. Μας έδωσε τα πάντα και ζητάει από μας την καθαρότητα.
Σήμερα, λοιπόν, ας σκύψουμε ταπεινά. Να πιούμε το Μ. Αγιασμό, αλλά να ζητήσουμε το έλεος του Θεού. Και να έχουμε πάντα αυτόν τον πόθο: να καθαρίζουμε την καρδιά μας, να δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό μας, να Τον γνωρίσουμε καλά, να Τον πλησιάζουμε με μυστηριακή ζωή. Κυρίως να δεχόμαστε Σώμα και Αίμα Χριστού με το Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, ώστε ενωμένοι μαζί Του να έχουμε πάντα Θεοφάνεια».



Μεταξύ του πλήθους των πιστών συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, ο Δήμαρχος της Ι. Πόλεως Μεσολογγίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολιτευτές, ο εκπρόσωπος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Διοικητής του Λιμενικού και άλλοι φορείς της περιοχής.
Στη συνέχεια σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή και ο Σεβασμιώτατος, ο ιερός Κλήρος, οι άρχοντες και ο ευσεβής λαός, κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Ιεράς Πόλεως. Εκεί ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, από ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα τέλεσε τη ακολουθία του αγιασμού των υδάτων ρίχνοντας τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα.
Αρκετοί νέοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό. Ο νέος που ανέσυρε τον Σταυρό έλαβε από το Σεβασμιώτατο ως ευλογία ένα μικρό ενθύμιο κι έναν χρυσό Σταυρό, τον οποίο θα φέρει στο στήθος του και θα του δίνει δύναμη στη καθημερινότητά του. Ο Λιμενάρχης Μεσολογγίου προσέφερε στο νέο μια εικόνα της Βαπτίσεως, ενώ ο Σεβασμιώτατος σε όλους όσους βούτηξαν στη θάλασσα προσέφερε ένα μικρό ενθύμιο ως ευλογία για την μεγάλη ημέρα των Θεοφανείων.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου