Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

10 Απριλίου 1826 – 10 Απριλίου 2016: 190 χρόνια από την ΕΞΟΔΟ του Μεσολογγίου

Συμπληρώνονται εφέτος 190 χρόνια (1826 – 2016) από την ημέρα που η ιστορία κατέγραψε μια από τις ηρωικότερες σελίδες των εθνικών μας αγώνων θυσίας. Ξημερώματα της Κυριακής των Βαΐων 10 Απριλίου 1826, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου, έχοντας φθάσει σε απόγνωση, πραγματοποιούν ηρωική ΕΞΟΔΟ από την πολιορκημένη πόλη τους, ως μια έσχατη λύση να διασωθούν από την πολιορκία των Τούρκων.
Η ημέρα αυτή, 10η Απριλίου, η οποία συμπίπτει με την ιερά μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Ε’, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (+10 Απριλίου 1821), τιμάται κάθε χρόνο ιδιαιτέρως από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Την ερχομένη Κυριακή 10 Απριλίου 2016, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ι. Π. Μεσολογγίου θα τελεσθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει ιερό μνημόσυνο «υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως, των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως, Ιωσήφ και Πορφυρίου των αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων ορθοδόξων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων τε και Φιλελλήνων».
Κατόπιν, ώρα 11:00’ έναντι του Κήπου των Ηρώων, στο ιστορικό παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής, όπου είναι ο χώρος που ελήφθη η ιστορική απόφαση της Εξόδου, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προμάχων και αγωνιστών. Για τη διοργάνωση αυτή πρωτοστάτησαν: ο Σύλλογος Μεσολογγιτών «Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας» και ο Μουσικός Όμιλος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών».
Από την ιστορική πλευρά, αξίζει να αναφερθεί ότι: στις 6 Απριλίου 1826, μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολιορκίας, εκεί στο παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής, οι επικεφαλής του Μεσολογγίου συγκάλεσαν σύσκεψη υπό τον Επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ. Μετά από ομόφωνη απόφαση ορίστηκε η ΕΞΟΔΟΣ να γίνει το βράδυ της 10ης προς 11η Απριλίου. Το κείμενο της αποφάσεως για την Έξοδο συντάχθηκε από τον Νικόλαο Κασομούλη και διασώζεται από τον ίδιο στα απομνημονεύματα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου