Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Εορτασμός για τα 110 χρόνια από την εύρεση της ιεράς εικόνας Παναγίας της εν Βλαχέρναις


Κείμενο: Θανάσης Κουλοχέρης, Φωτογραφίες: Βασίλης Μυλωνάς


Την 1η και 2α Ιουλίου, η ενορία του Αγίου Γεωργίου του Δ.Δ Λεπενούς Αγρινίου, εορτάζει το Ιερό Παρεκκλήσιο  της «Παναγίας της εν Βλαχέρναις», που βρίσκεται σε απόσταση 700  μέτρων, ανατολικά από το κέντρο του χωριού. Το παρεκκλήσιο ανεγέρθηκε στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα. Αιτία για την ανέγερση του παρεκκλησίου ήταν η θαυματουργική ανεύρεση Ιερής Εικόνας της Θεοτόκου.

Το έτος 1903, η Υπεραγία Θεοτόκος εμφανίστηκε μέσω οράματος στην Βασιλική Μεσινδιάνου, ευλαβή κάτοικο του χωριού Λεπενούς, και της υπέδειξε τον τόπο στον οποίο βρισκόταν θαμμένη η εικόνα της. Η Βασιλική συμπαραστατούμενη από τον ιερέα του χωριού και αρκετούς κατοίκους, σκάβοντας στο σημείο όπου η Παναγία είχε υποδείξει στο όραμά της, εντόπισαν μια πέτρα μεγάλου μεγέθους, με εσωτερική λαξευτή εσοχή εντός της οποίας βρίσκονταν η εικόνα της Θεοτόκου, αγιογραφημένη  σε μουσαμά, φέροντας την επιγραφή «Παναγία η εν Βλαχέρναις».

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες της υπαίθρου στις αρχές του 20ου αιώνα, η Γερόντισσα Βασιλική με δωρεές των κατοίκων της Λεπενούς ανήγειρε το Παρεκκλήσιο, που σώζεται ως σήμερα. Μετά την ανεύρεση της Ιερής Εικόνας, η Βασιλική αφιερώθηκε ολοτελώς στην Παναγία. Εμπιστεύθηκε το σύζυγο και τα παιδιά της στην πρόνοια του Θεού και διέμεινε ως μοναχή σε παραπλήσιο κτίσμα του Ναού, διακονώντας πνευματικά του προσκυνητές.

Το Ναΐδριο και η Ιερή Εικόνα της Θεοτόκου, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί σπουδαίο προσκύνημα για το χωριό της Λεπενούς, την περιοχή του Βάλτου, του Ξηρομέρου και του Αγρινίου από την εποχή του Μεσοπολέμου έως σήμερα. Αρκετές, είναι οι διηγήσεις προσκυνητών, οι οποίοι αναφέρουν θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας των Βλαχερνών στη ζωή τους.

Στη φετινή Ακολουθία του Εσπερινού, χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην ακολουθία προσήλθαν επίσης ιερείς της ευρύτερης περιοχής και πλήθος πιστών, προσέλευση η οποία συνεχίστηκε και μετά το τέλος του Εσπερινού ως αργά τη νύχτα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Κοσμάς λαμβάνοντας αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από την ανεύρεση της Ιεράς Εικόνος (1903 -2013) αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου που πολυτρόπως παρεμβαίνει στη ζωή των πιστών για να τους οδηγεί και να τους κατευθύνει. Προέτρεψε τους πιστούς να δουν την ανεύρεση της Ιερής Εικόνας πριν 110 έτη ως ένα κάλεσμα σωτηρίας που απευθύνει προσωπικά στον καθένα η Παναγία. Στη συνέχεια τόνισε το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Θεοτόκος στο σχέδιο της Σωτηρίας, επεσήμανε πόσο πολύ καλλιέργησε την αρετή της καθαρότητας, η οποία σήμερα πολεμείται ως ξεπερασμένη αξία. Εμφανώς συγκινημένος προέτρεψε όλους όσους βρίσκονταν στο Ναό να αντισταθούν στην τακτική της περιθωριοποίησης των αξιών του Ευαγγελίου και να θέσουν την Παναγία ως πρότυπο στη ζωή τους.


Με το τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιότατος αντάλλαξε ευχές με τους πιστούς που προσέρχονταν να λάβουν την ευλογία του. Επανειλημμένως, τόνιζε σε όλους, την τιμή και την ευλογία που παραχώρησε η Υπεραγία Θεοτόκος στην κωμόπολη της Λεπενούς και την ευρύτερη περιοχή μέσω της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου