Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Κυκλοφόρησε το 18ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»


Κυκλοφόρησε το 18ο τεύχος (Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 2011) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το τεύχος είναι αφιερωμένο σε μια μεγάλη μορφή της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την κοίμησή του († 1911).

Στο αφιέρωμα, με τίτλο «Μνήμη κυρ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» θα διαβάσετε κείμενα: α) του εκπαιδευτικού Γιάννη Παναγιωτόπουλου «100 χρόνια από το θάνατο του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου», β) του θεολόγου κ. Κωνσταντίνου Παπανίκου «Η εν Χριστώ σωτηρία, στην πένα του Κυρ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», γ) του ιστορικού κ. Σαράντου Καργάκου «Tο φαινόμενο Παπαδιαμάντης», δ) του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», ε) της φοιτήτριας Μαρίας Καντάνη «”Φωνή αύρας λεπτής” – Ο Παπαδιαμάντης ως εκφραστής του εκκλησιαστικού φρονήματος και της βίωσης της Ορθόδοξης Πίστης» και στ) του μακαριστού μοναχού Θεοκλήτου Διονυσιάτου «Προσφώνημα στον παραδείσιο Αλέξανδρο».

Στη στήλη εορταστικά δημοσιεύεται ένα κείμενο του αρχιμ. Κύριλλου Κωστόπουλου για το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος και στην ενότητα ερμηνευτικά ένα άρθρο του θεολόγου και φιλολόγου κ. Κώστα Δημόπουλου με τίτλο «Η διαδρομή του Χριστού».

Στη στήλη αντιαιρετικά παρατίθεται ένα άρθρο του θεολόγου κ. Λάμπρου Σκόντζου με θέμα: «Λατρεύουν όλες οι θρησκείες τον ίδιο Θεό;».

Στη στήλη διδαχές θα διαβάσετε ένα κείμενο του πρωτ. Χρήστου Παπαχρήστου για τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και στην ενότητα της ιστορίας συνεχίζεται η αναφορά στους ιστορικούς Ναούς της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με την παρουσίαση του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος, από τον συγγραφέα κ. Αριστείδη Καβάγια.

Στη στήλη εις μνημόσυνον γίνεται αναφορά στον πρωτ. Γεώργιο Θεολογίτη, που έφυγε από κοντά μας στις 4 Μαΐου 2011, από τον αρχιμ. Παύλο Ντανά.

Το τεύχος κλείνει, όπως πάντα, με την επικαιρότητα και τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Στις δραστηριότητες γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον εορτασμό του πολιούχου της πόλεως του Αγρινίου Αγίου Χριστοφόρου και στην επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και στα εγκαίνια του «Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3.000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει αποδέκτης του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:

Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10 – Τ.Κ. 302 00 – Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322, 26310 22421 – fax: 26310 28701

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου