Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον πολιούχο του Ναυπλίου

Πολυαρχιερατική θεία λειτουργία τελέσθηκε σήμερα ανήμερα της εορτής του πολιούχου της πόλης του Ναυπλίου Αγίου Αναστασίου στον παλλιό ναό του Αγίου στο Ναύπλιο εκεί που μαρτύρησε ο Αγιος χοροστατούντος του μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά και Αργολίδας Ιακώβου και του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου Καλλινίκου.

Στο τέλος της θειας λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ευστάθιος κυρηξε τον θείο λόγο και μεταξύ αλλων τόνισε την ανάγκη των Ελλήνων να αντισταθούν και να διαμαρτυρηθούν για την ορθοδοξία και για την διαστρέβλωση που γίνεται απο κάποιους στην ιστορία του έθνους μας κατα την απελευθέρωση της Ελλάδας απο τους Τούρκους, μιας κι οπως τόνισε σήμερα γιορτάζουμε την μνήμη του Αγίου Αναστασίου ο οποιος μαρτύρησε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας για να υπερασπιστεί την ορθόδοξη πίστη του.

Κατόπιν ακολούθησε λιτάνευση της ιερας εικόνας σε ολη την πόλη παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχων του Νομού και πλήθους κόσμου.


Ο Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας εκ Ναυπλίου
Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα και θρέμμα της πόλης του Ναυπλίου και έκανε το επάγγελμα του ζωγράφου. Αρραβωνιάστηκε την κόρη ενός χριστιανού, αλλά επειδή αυτή δεν είχε καλή ζωή, ο Αναστάσιος διέλυσε τον αρραβώνα. Οι συγγενείς όμως της κοπέλας έκαναν διάφορα σατανικά μάγια στον Αναστάσιο, για να τον εκδικηθούν με αποτέλεσμα ο Αναστάσιος να χάσει τα λογικά του. Εκμεταλλευόμενοι αυτή του την κατάσταση οι Τούρκοι, τον εξισλάμισαν. Αλλά όταν ο Θεός ευλόγησε και συνήλθε στα λογικά του, με θάρρος αποκήρυξε τον Ισλαμισμό και με γενναιότητα ομολόγησε τη χριστιανική του πίστη. Οι Τούρκοι, με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά ο Αναστάσιος παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική ομολογία του. Τότε την 1η Φεβρουαρίου 1655 υπέμεινε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους με διαμελισμό. Δηλαδή τον κατέσφαξαν με μαχαίρια.

Το Ναύπλιο τον έκανε πολιούχο του και ωραίος ναός στολίζει την πόλη αυτή προς τιμήν του νεομάρτυρα.

Ναύπλιο, του Βαγγέλη Μπουγιώτη
πηγη: ΑΜΕΝ.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου