Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Με λαμπρότητα οι εορτές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου




Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του προστάτου και πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο Θέρμου. Προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. ΚΟΣΜΑ, ήταν οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. ΑΝΘΙΜΟΣ και Θηβών κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Την Δευτέρα 23 Αυγούστου τελέσθηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής ο τρισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Θηβών. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας καλωσορίζοντας τους αγίους Αρχιερείς ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους χριστιανούς της Μητροπόλεώς του η παρουσία τους στο Θέρμο. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Μητροπολίτη Θηβών ο οποίος μίλησε για τον Άγιο Κοσμά, για τη ζωή και το έργο του και ανέφερε ότι ο Άγιος πρέπει να είναι παράδειγμα για τη ζωή όλων των χριστιανών.

Το πρωί της Τρίτης τελέσθηκε στην Ιερά Μονή αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αλεξανδρουπόλεως, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμ. Τιμόθεος Άνθης. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας οι Αρχιερείς μετέβησαν στο χωριό Μέγα Δένδρο, όπου γεννήθηκε ο Άγιος Κοσμάς και στο χώρο που σώζονται τα ερείπια της πατρικής οικίας του τέλεσαν δέηση.

Το απόγευμα στην πόλη του Θέρμου τελέσθηκε ο μεθέορτος αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου κατά την καθιερωμένη τάξη. Η λιτανευτική πομπή ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και κατέληξε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην κεντρική πλατεία έγινε δέηση και μίλησε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Στη συνέχεια στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού, οι αρχές της περιοχής και οι πιστοί ευχήθηκαν στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που προσήλθαν στην Ιερά Μονή για να συμμετάσχουν στις Ιερές Ακολουθίες και να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του αγίου Κοσμά. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου ενώ παρέστησαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Θέρμου, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Βουλευτές του Νομού, Δήμαρχοι άλλων πόλεων, πολιτευτές και εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος πιστών.

Φωτογραφίες: Βασίλειος Μυλωνάς και Romfea.gr

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου