Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στα Σαρδίνια

Κείμενο – φωτογραφίες: Βασίλειος Μυλωνάς

Αυτές τις μέρες πολλοί είναι οι ναοί της Αγίας Παρασκευής, σε όλη την Ελλάδα, που συνιστούν σημεία προσκυνήματος και συνάντησης των πιστών μιας ευρύτερης περιοχής. Στη Μητρόπολή μας ένας τέτοιος ναός είναι και η Αγία Παρασκευή Σαρδινίων Αμφιλοχίας.


Το προσκύνημα αυτό βρίσκεται στο βόρειο μέρος του δρόμου Σαρδινίων – Βαρετάδας και είναι πιο κοντά προς το χωριό Βαρετάδα. Χρονολογείται από το 1700 περίπου και αποτελείται από το καθολικό και τρία συγκροτήματα πέτρινων κελιών που στο ένα βρίσκεται και η κουζίνα. Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο και σε κάθε πλευρά του υπάρχει από ένα μικρό παράθυρο ενώ υπάρχει και νάρθηκας με τοιχογραφίες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του και περιλαμβάνουν σκηνές από τη Δευτέρα Παρουσία. Επίσης τοιχογραφίες υπάρχουν σε ολόκληρο το ναό και η αποκατάστασή τους είναι σχετικά πρόσφατη. Εντύπωση κάνουν οι τοιχογραφίες του τρούλου όπου κυριαρχεί ο Παντοκράτορας, οι άγγελοι και οι προφήτες στο τύμπανο και οι τέσσερις ευαγγελιστές στα σφαιρικά τρίγωνα. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται στα τέλη του 17ου αιώνα.


Τα τελευταία χρόνια έγινε εκτενής συντήρηση της Μονής με πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού. Αναστηλώθηκαν τα κελιά στην αρχική τους μορφή, καθαρίστηκαν και αποκαταστάθηκαν οι τοιχογραφίες ώστε να μπορεί ο προσκυνητής να θαυμάζει αυτόν τον πλούτο της παράδοσής μας και να κατανύσσεται από την ατμόσφαιρα των ακολουθιών.

Βιβλιογραφία: Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία- Αθανάσιος Παλιούρας.


1 σχόλιο:

  1. Η καταγωγη μου ειναι απο τα Σαρδηνια.Το μοναστηρι ειναι καταπληκτικο.Αξιζει να το επισκεφτειτε.
    Σουφλη Αρτεμις

    ΑπάντησηΔιαγραφή