Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Τρίτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Οκτώβριο

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009, στην τρίτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ως Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για την σύσταση και τους σκοπούς της «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», τη λειτουργία και τη δομή της, τις θυγατρικές εταιρείες, τους συνεργάτες της, τα περιουσιακά στοιχεία και την οικονομική της κατάσταση, και κατέθεσε τις προτάσεις του για την βιωσιμότητά της.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συσταθεί Επιτροπή, η οποία θα μελετήσει τον κατάλληλο τρόπο ώστε η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» να εξακολουθεί να λειτουργεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την φιλανθρωπική της δράση, εντός και εκτός των συνόρων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε το θέμα της εκλογής Ηγουμένου και Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου και αποφάσισε ότι οι εκλογές Ηγουμένου και Ηγουμενοσυμβουλίου είναι αντικανονικές και παράνομες και ως εκ τούτου άκυρες, και θα πρέπει να επαναληφθούν το αργότερο εντός μηνός, από την λήψη της Συνοδικής Αποφάσεως, εντός των κανονικών και νομίμων πλαισίων, ώστε η διοίκηση της Ιεράς Μονής να αποκτήση κανονική και νόμιμη υπόσταση.

Σχετικά με την αποχώρηση της αδελφότητος της Ιεράς Μονής Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης από την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου, στην Κερατέα της Αττικής, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέθεσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονα, να επικοινωνήσει με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, για να καθορισθεί ο κανονικός και νόμιμος τρόπος επιλύσεως του θέματος.

Αναφορικά με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεδέχθη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, σύμφωνα με την οποία «ο αριθμός Α.Μ.Κ.Α. είναι απλώς εις επί πλέον χρηστικός αριθμός και από όλα τα μέχρι τούδε στοιχεία ουδείς κίνδυνος προκύπτει δια την σωτηρίαν των ψυχών. Εις πάσαν περίπτωσιν η Εκκλησία γρηγορεί».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε κατ’ αρχήν την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος για:
– την πραγματοποίηση Συνόδου Εφήβων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος,
– την δημιουργία Τράπεζας Κατηχήσεως στο διαδίκτυο,
– την δημιουργία Κατασκηνώσεως για αναγνώστες, ιεροσπουδαστές και ιερόπαιδες,
– την πραγματοποίηση Διαγωνισμού Εφήβων και Νέων των Ιερών Μητροπόλεων, με θέμα «Νέοι – Εκκλησία – Πολιτισμός».

Η Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος θα υποβάλλει τις επί μέρους ολοκληρωμένες προτάσεις της στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, για την τελική έγκριση.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επίσης, ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου