Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Εκοιμήθη ο Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Νικηφόρος

Εκοιμήθη στις 9:20 το πρωί της Κυριακής ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κυρός Νικηφόρος (κατά κόσμον Αθανάσιος) Αρχαγγελίδης ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια και ολιγοήμερη νοσηλεία σε κλινική της Αλεξανδρούπολης.

Τις τελευταίες εβδομάδες η υγεία του είχε επιδεινωθεί και για τον λόγο αυτό τον είχε επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος προκειμένου να του εκφράσει τις ευχές και την συμπαράσταση του αλλά και σύσσωμης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μόλις η είδηση του θανάτου του μακαριστού Ιεράρχη έγινε γνωστή η επαρχία του βυθίστηκε στο πένθος. Οι καμπάνες των Ναών άρχισαν να χτυπούν πένθιμα ενώ δεκάδες πιστοί συνέρευσαν στον προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο όπου η σωρός του μακαριστού Ιεράρχη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι την Τρίτη, οπότε και θα ψαλλεί η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Να σημειωθεί ότι ο περικαλλής αυτός Ναός είναι έργο του κυρού Νικηφόρου, τον αγαπούσε ιδιαιτέρως και για τον λόγο αυτό η σωρός του θα ταφεί σε ειδικό μνήμα στον προαύλιο χώρο του.

Στο Φανάρι, μετά την Κυριακάτικη θεία λειτουργία στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έψαλλε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Διδυμοτείχου Νικηφόρου καθώς και του μακαριστού Κιλκισίου Αποστόλου, Ιεραρχών του κλίματος του Οικουμενικού Θρόνου.

Βιογραφικό Μακαριστού Μητροπολίτου

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Διδυμοτείχου,Ορεστιάδος καί Σουφλίου κυρός Νικηφόρος (κατά κόσμον Αθανάσιος) Αρχαγγελίδης εγεννήθη εις Φερρας Εβρου το 1931.

Εσπούδασε τήν Ιεράν Επιστήμην της Θεολογίας εις την Θεολογικήν Σχολήν της Χαλκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διάκονος χειροτονήθη το 1956 και Πρεσβύτερος το 1961.

Υπηρέτησεν ως Εφημέριος και Κωδικογράφος στο Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επί Πατριάρχου Αθηναγόρου, ως Εφημέριος εις τάς Ιεράς Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Βεροίας και ως καθηγητής εις την Ζαρίφειον Παιδαγωγικήν Ακαδημίαν Αλεξανδρουπόλεως.

Διετέλεσεν Ιεροκήρυξ επί 19 έτη καί Πρωτοσύγκελλος έπί 14 τής Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος καί Σουφλίου εξελέγη το 1988. Ως Μητροπολίτης μερίμνησε για την ευπρέπεια και τον καλλωπισμό τών Ενοριακών Ναών, εγκαινίασε πολλούς Ναούς και Παρεκκλήσια, ενώ μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανήγειρε εκ βάθρων τον περικαλλέστατο Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου. Ξεκίνησε τήν ανακαίνηση τής ιστορικής Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου Δαδιάς Σουφλίου, συντηρώντας τίς υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις και ανεγείροντας νέες.

Ανήγειρε το Γηροκομείο Πτωχοκομείο «ο καλός Σαμαρείτης» στο Διδυμότειχο για τούς απόρους γέροντες. Δημιούργησε στο Διδυμότειχο Πνευματικο Κεντρο για τη νεολαία, βιβλιοθήκη όπου δώρισε τα προσωπικά του βιβλία καθώς και Εκκλησιαστικό Μουσείο. Επαναλειτούργησε τις Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως στήν Ιερά Μονή Δαδιάς.

Συμβάλλοντας στήν ανάπτυξη της περιοχής μας παρεχώρησε κτιριακό συγκρότημα της Μητροπόλεως για τη στέγαση της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, για δε πολλά χρόνια σε κτίρια της Μητροπόλεως στεγαζόταν σχολικές μονάδες και πρόσφυγες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το έτος 2001 ίδρυσε στην Ν. Ορεστιάδα το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «ο Απόστολος Ανδρέας».

Με δικές του ενέργειες έγινε η αγιοκατάταξη του Πατριάρχου Κων/πόλεως Κυρίλλου του Στ' που ήταν χρόνιο αίτημα του λαού της Μητροπόλεως, καθιέρωσε στην Ν. Ορεστιάδα την εορτή της Συνάξεως πάντων των εν Αδριανουπόλει διαλαμψάντων Αγίων την τελευταία Κυριακή του μηνός Ιουνίου, ενώ γράφτηκαν Ιερές Ακολουθίες και αγιογραφήθηκαν οι μορφές των τοπικών Αγίων μας.

Έλαβε μέρος, εκπροσωπώντας τήν Εκκλησία τής Ελλάδος, στις Μείζονες και Υπερτελείς Συνόδους, που συγκάλεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αντιπροσώπευσε τήν Ελλαδική Εκκλησία στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ:
http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=707

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου