Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Πέμπτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009, στην πέμπτη τακτική Συνεδρία Της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου και Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονος, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Αμέσως μετά συνεχίσθηκε η συζήτηση του θέματος της συμμετοχής της Εκκλησίας μας στους διορθοδόξους και διαχριστιανικούς διαλόγους, η οποία διεκόπη χθες το βράδυ, κατά την απογευματινή Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Στη χθεσινή απογευματινή Συνεδρία της Ιεραρχίας, μετά την ενημέρωση για το θέμα αυτό, την οποία παρείχαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών θεμάτων, ακολούθησε ευρύτατη συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Περιστερίου κ Χρυσόστομος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και Φθιώτιδος κ. Νικόλαος. Σήμερα, αμέσως μετά την ολιγόλεπτη ομιλία του Μακαριωτάτου, εξέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα του Διαχριστιανικού Διαλόγου οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Δράμας κ. Παύλος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας εξέδωσε Ανακοινωθέν για το σοβαρό αυτό θέμα.

Κατά το δεύτερο μέρος της Συνεδρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ενημέρωσε το Σώμα της Ιεραρχίας, σχετικά με την Μ. Κ. Ο. «Αλληλεγγύη» και αποφασίσθηκε να μελετήσει και να παρακολουθήσει την πορεία του θέματος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και να εισηγηθεί τα δέοντα στην Ιεραρχία.

Κατόπιν η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συζήτησε και ενέκρινε Κανονισμούς των Ιερών Μητροπόλεων.

Μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Προέδρου η Ιεραρχία επικύρωσε παλαιοτέρα Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, λόγω ποιμαντικών αναγκών.

Λόγω ελλείψεως χρόνου, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε την μεταφορά των υπολοίπων θεμάτων της Ημερησίας Διατάξεως ως και τη συζήτηση για τα οικονομικά, στην αμέσως επόμενη σύγκλησή Της.

Ο Μακαριώτατος προ του πέρατος της λήξεως των εργασιών της παρούσης τακτικής Συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχας για την συμβολή τους στις εργασίες Αυτής και ευχήθηκε τα δέοντα.

Οι χειροτονίες του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου και των Εφηψισμένων Βοηθών Επισκόπων θα τελεσθούν ως εξής:

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου ε. ε., στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, θα τελεσθεί η χειροτονία του Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου ε. ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, οδού Αχαρνών θα τελεσθεί η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Προκοπίου.

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου ε. ε., στην Καρδίτσα θα τελεσθεί η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Ρεντίνης κ. Σεραφείμ.

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου ε. ε., στην Σπάρτη, θα τελεσθεί η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Θεοκτίστου.

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου ε. ε., στο Άργος, θα τελεσθεί η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου.

Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου ε. ε., στον Πύργο, θα τελεσθεί η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου.

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου ε. ε., στα Μέγαρα, θα τελεσθεί η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Ελευσίνος κ. Δωροθέου.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου