Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Τέταρτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009, στην τέταρτη τακτική Συνεδρία Της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή, ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου και Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος εισηγήθηκε το θέμα: «Η λειτουργία του Συνοδικού Πολιτεύματος στην Εκκλησία της Ελλάδος». Στην αρχή αναλύθηκε η άποψη ότι η συνοδικότητα συνδέεται με την ιεραρχικότητα, δηλαδή η συνύπαρξη πολλών μελών γίνεται ανάλογα με τα χαρίσματα κάθε μέλους, όπως φαίνεται εκφραστικά στην Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια εξέτασε το συνοδικό και ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας κατά την λειτουργία της Ιεραρχίας, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και των άλλων Συνοδικών Οργάνων. Εντόπισε τις παρατηρούμενες δυσλειτουργίες στα Συνοδικά αυτά Όργανα και επρότεινε τρόπους για την καλύτερη λειτουργία τους, σύμφωνα με το συνοδικό και ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας.

Στο τελευταίο μέρος της Εισήγησης ανέπτυξε τον αντισυνοδικό τρόπο ζωής, όπως εκφράζεται στις αιρέσεις, στα σχίσματα και τις παρασυναγωγές.

Επί της εισηγήσεως ακολούθησε διεξοδική συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Ηλείας κ. Γερμανός, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε να εξουσιοδοτηθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ώστε να συγκροτήσει μία Επιτροπή για την μελέτη των θεμάτων σε πρακτική βάση, για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία, σύμφωνα με το συνοδικό και ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, των Συνοδικών Επιτροπών και των άλλων Συνοδικών Οργάνων.

Στη συνέχεια ανέγνωσε την Εισήγησή του ο Μακαριώτατος Πρόεδρος, με θέμα: «Εκκλησιαστική περιουσία. Ιστορική αναδρομή. Νέα πρόταση». Ο Μακαριώτατος ανέφερε επί λέξει ότι: «Η περιουσία της Εκκλησίας μας στην πορεία του Γένους μας και ιδιαίτερα στις αμέτρητες εθνικές περιπέτειες, στάθηκε πέρα απ’ όλα τα άλλα, και οικονομικός αιμοδότης του Έθνους. Ελάχιστη ανταπόδοσις και ένδειξις των αυθαιρέτων ή συμβατικών απαλλοτριώσεων ή συμπεφωνημένων αποφάσεων είναι η μισθοδοσία του Κλήρου και η λειτουργία των Εκκλησιαστικών Σχολείων για την σπουδήν, εκπαίδευσιν των υποψηφίων και την επιμόρφωσιν των Κληρικών της Εκκλησίας μας. Τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος, οι αστοχίες, η ασυνέπεια και η ιδιοτέλεια στην πορεία των δύο αιώνων που πέρασαν δεν πρέπει να επαναληφθούν αλλά να γίνουν μάθημα. Τα έξοδα των λειτουργικών αναγκών του Διοικητικού και Ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας είναι τεράστια και είναι φυσικό να αυξάνουν μπροστά στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η έντιμη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας στο κεφάλαιο αυτό γεννά μία ελπίδα στην κοινωνία μας για καλύτερες μέρες σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα».

Τέλος, ο Μακαριώτατος επεσήμανε πως «μια σοβαρή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, με ειλικρίνεια, τιμιότητα, διαφάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίησή της, θα ήταν επωφελής και η ενδεδειγμένη μπροστά στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Στόχος της συνεργασίας αυτής θα τεθεί εξ αρχής όχι η μονομερής ωφέλεια του Οικονομικού Οργανισμού της Εκκλησίας, ούτε η αύξησις των εσόδων των ταμείων του Κράτους, αλλά η σύστασις του Ταμείου Εκκλησιαστικής Προνοίας. Σκοπός, η δημιουργία ενός δικτύου προνοιακών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές, που λείπουν εμφανέστατα από την κοινωνία μας προς διακονίαν των συνανθρώπων μας».

Ήδη η Ιερά Σύνοδος έχει προγραμματίσει την ανοικοδόμηση τριών Κέντρων φροντίδος ηλικιωμένων ατόμων, ένα Κέντρο φροντίδας πασχόντων από νεοπλαστικά νοσήματα (καρκίνος) μετά τις διάφορες επεμβάσεις, ένα Κέντρο φροντίδας αυτιστικών παιδιών σχολικής ηλικίας, ένα Κέντρο κοινωνικής επανένταξης νέων μετά την απεξάρτηση από παραισθησιογόνες ουσίες, Κατασκηνώσεις νέων και Ξενώνες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, μετά το πέρας της εισηγήσεως του Μακαριωτάτου ανέπτυξε το θέμα: «Η σημερινή κατάσταση της εκκλησιαστικής περιουσίας». Αναφέρθηκε στο τι εννοείται εκκλησιαστική περιουσία, στην ιστορία της κατά καιρούς αφαίμαξής της, με τη διάλυση Ιερών Μονών και την αναγκαστική απαλλοτρίωση, χωρίς τις περισσότερες φορές αντάλλαγμα και στη σύγχρονη κατάσταση. Η περιουσία αυτή ανήκει στα Ν.Π.Δ.Δ. και η διοίκηση και διαχείρισή της γίνεται από τα κανονικά και νόμιμα ελεγκτικά όργανα. Υπόκειται δηλαδή σε οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο. Η εκκλησιαστική περιουσία θεωρείται ως μεγάλη αλλά ανέρχεται στο 4% της αρχικής της καταστάσεως και είναι αναξιοποίητη λόγω διαφόρων δυσκολιών.

Λόγω ελλείψεως χρόνου δεν επακολούθησε συζήτηση, η οποία θα γίνει στην αυριανή Συνεδρίαση.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της σήμερα το απόγευμα, στις 5.30, για να μελετήσει το θέμα της συμμετοχής της Εκκλησίας μας στους διορθοδόξους και διαχριστιανικούς διαλόγους. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών θεμάτων, θα ενημερώσουν την Ιεραρχία σχετικά με το θέμα αυτό.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου