Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Οκτώβριο

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τα προγράμματα εορτασμών της ιεράς μνήμης του Αγίου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και Προστάτου της Ιεράς Συνόδου, την 6η Φεβρουαρίου 2010, με ομιλητή Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και της Α´ Κυριακής των Νηστειών, της Ορθοδοξίας, την 21η Φεβρουαρίου 2010, με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο.

Κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, Αντιπροέδρου του Σώματος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να συνεχισθεί η παλαιά παράδοσις να τελείται Συνοδική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των κεκοιμημένων Αρχιεπισκόπων Αθηνών και Προκαθημένων της Ελλαδικής Εκκλησίας, εντός του μηνός Νοεμβρίου εκάστου έτους. Για το έτος 2009 η Συνοδική Θεία Λειτουργία αποφασίστηκε να τελεσθεί την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, και να ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος.

Στη συνέχεια η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην υλοποίηση των Αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία έγινε από 12ης έως 16ης Οκτωβρίου ε.ε.

Κατόπιν της Αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, μετά την Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου με θέμα : «α) Ο περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων Νόμος. Πρότασις. β) Η διάταξις της παραγράφου 8 (περί διαθεσιμότητος Μητροπολιτών) του άρθρου 34 του Ν. 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος». Πρότασις», όρισε Επιτροπή αποτελουμένη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα και Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τους Ελλογιμωτάτους Καθηγητές κ. Σπυρίδωνα Τρωϊάνο και κ. Κωνσταντίνο Βαβούσκο και τον κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου, Ειδικό Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου, ώστε να μελετήσει το ανωτέρω θέμα και να υποβάλει σχετικές προτάσεις.

Κατόπιν της Αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, μετά την Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα : «Η λειτουργία του Συνοδικού Πολιτεύματος στην Εκκλησία της Ελλάδος», όρισε Επιτροπή αποτελουμένη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, ώστε να μελετήσει το ανωτέρω θέμα και να υποβάλει σχετικές προτάσεις.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :

- Την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου για την πραγματοποίηση Ημερίδος με κεντρικό θέμα προβληματισμού : «Εις απολογίαν του Ευαγγελίου (Φιλ. 1, 17) Απαντήσεις σε σύγχρονες προκλήσεις».

- Τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2009. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 910 και το ποσό ανέρχεται στα 192.876,00 €.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου