Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στη Στάνο Αμφιλοχίας

 

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο χωρίο Στάνος Αμφιλοχίας ιερούργησε την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας π. Θεόδωρο Μπεκατώρο, τον Αρχιδιάκονο Στέφανο Καππέ και τους διακόνους π. Αμβρόσιο Καλλιάφα και π. Δημήτριο Λαγούδη και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Συνταξιούχου Εφημερίου π. Αθανασίου Σάννη.

Ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον φοιτητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτριο Κοσμά, στον οποίο ευχήθηκε να προοδεύει και να αριστεύει στις σπουδές του και να συνεχίζει με ταπείνωση, σοβαρότητα και ευλάβεια να διακονεί μέσα στην Εκκλησία.

Κατά το κήρυγμά του ερμήνευσε το γεγονός της συναντήσεως του Χριστού με έναν πλούσιο νέο, ο οποίος επιθυμούσε να λάβει την επιβεβαίωση από το Χριστό για την καλή πορεία που έχει ακολουθήσει στη ζωή του, αφού αισθανόταν δικαιωμένος απέναντι στο Θεό και απέναντι στους ανθρώπους.

«Όταν διαβάζουμε αυτή την Ευαγγελική περικοπή κάνουμε ένα μεγάλο λάθος» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας: «Θεωρούμε ότι δεν μας αφορά, γιατί δεν είμαστε πλούσιοι. Όμως αυτή η Ευαγγελική περικοπή δεν αναφέρεται στην ποσότητα του πλούτου, αλλά στο τί ο κάθε άνθρωπος θεωρεί «πλούτο» στη ζωή του. Εκείνος ο νέος θεωρούσε πλούτο στη ζωή του τα πολλά του κτήματα. Άλλος μπορεί τα θεωρεί τα περιουσιακά τους στοιχεία. Άλλος μπορεί να θεωρεί ως πλούτο μία άποψή του, μία ιδέα του, μία συγκεκριμένη συμπεριφορά του, αυτό που τον χαρακτηρίζει μέσα στην οικογένεια, στην κοινωνία στην επαγγελματική του ζωή. Ο Χριστός μας καλεί σήμερα να αναζητήσουμε αυτό το κάτι που μπορεί να μας λείπει και να το εναποθέσουμε με εμπιστοσύνη στα χέρια Του. Εκείνος θα μας δείξει τον κατάλληλο τρόπο για να το διαχειριστούμε σωστά».

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Αυτό είναι το μυστικό της σχέσης μας με το Θεό και με τους ανθρώπους. Εμείς πιστεύουμε, ότι είμαστε ιδιοκτήτες και αυτό είναι μία μεγάλη πλάνη. Είμαστε απλά διαχειριστές και μάλιστα για όσο χρονικό διάστημα βρισκόμαστε στη ζωή. Όταν φύγουμε από αυτήν τη ζωή όλα θα τα παραλάβουν άλλα χέρια και εκείνα αργότερα θα τα παραδώσουν σε άλλα χέρια. Το σημαντικό είναι να κάνουμε καλή διαχείριση αυτών που έχουμε και που είναι δώρα του Θεού. Έτσι δεν θα χάσουμε ούτε τη σχέση μας με τον Θεό, ούτε τη σχέση μας με τους ανθρώπους».

Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι: «Η σωστή ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής δεν είναι: οι πλούσιοι στην κόλαση και οι φτωχοί στον παράδεισο. Η σωστή ερμηνεία είναι ότι έχουμε να το  εμπιστευτούμε στο Θεό, να το καταθέσουμε στο θησαυροφυλάκιο της πίστης, να το διαχειριζόμαστε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και να το χρησιμοποιούμε για να μας συνδέει με τον Θεό και ταυτόχρονα να μας συνδέει με τους ανθρώπους».

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τη χαρά του, γιατί βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ενορία αυτή, με αφορμή του τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού συνταξιούχου Εφημερίου π. Αθανασίου Σάννη, ο οποίος ήταν ένας ευλαβής και απλός κληρικός, με αγάπη, με κατανόηση και πνεύμα θυσίας και προσφοράς.

Επίσης, τέλεσε την ειδική δέηση για την κατάπαυση των πυρκαγιών και την ενίσχυση των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος που, με εντολή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τελέσθηκε σε όλους του Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο     https://photos.app.goo.gl/KpNvfQH6QDjjd8pPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου