Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην γενέτειρά του

 

Με λαμπρότητα και κατάνυξη η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας πανηγύρισε και εφέτος την ιερά μνήμη του προστάτου και εφόρου της, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Εθνοϊερομάρτυρος και Ισαποστόλου, με επίκεντρο το Θέρμο και την ομώνυμη Ιερά Μονή, που βρίσκεται στην γενέτειρα του μεγάλου Αγίου, το Μέγα Δένδρο.

Το απόγευμα της παραμονής, Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά του Αιτωλού τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αφού παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία και το κοινωνικό και πνευματικό περιβάλλον στο οποίο έζησε και ανδρώθηκε ο Άγιος Κοσμάς, ανέλυσε βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ζωής και της διδασκαλίας του. Τόνισε ότι υπήρξε ο πεζοπόρος του Θεού και ο ιεραπόστολος, ο Εθναπόστολος και ο Άγιος των Πανελλήνων, ο Θαυματουργός και ο Προφήτης και τέλος ο Ιερομάρτυς, ο οποίος επισφράγισε με τον καλλίνικο στέφανο του μαρτυρίου την ολόψυχη αφοσίωσή του στον Χριστό, ως επιστέγασμα όλου του ιεραποστολικού του έργου.

 

Το πρωί της Πέμπτης 24ης Αυγούστου 2023, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου, Αρχιμ. Θεοκλήτου Ράπτη, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφου και πολλών Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε σε τέσσερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του γνησίου ιεραποστόλου που διακρίνονται κατεξοχήν στον βίο και την πολιτεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Το πρώτο είναι η έξοδος από τον τόπο της ησυχίας, της γαλήνης, της ασφάλειας, της προσωπικής του σωτηρίας, την οποία βάζει σε δεύτερη μοίρα, αφού για τον ίδιο πρώτα και πάνω από όλους και όλα είναι ο ευαγγελισμός των Ελλήνων. Πραγματοποίησε την έξοδο από τον εαυτό του, την προσωπική του ζωή και ασφάλεια και την είσοδό του μέσα στον κόσμο, όχι για να ταυτιστεί με αυτόν, αλλά για να σώσει τον κόσμο, κατά το υπόδειγμα του Ιησού Χριστού.

Σφοδρή του επιθυμία ήταν η μετάδοση του φωτός του Χριστού στις καρδιές των ανθρώπων, στην οποία καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η αγιότητα της ζωής του, η γνησιότητα της ασκητικής του πορείας και της αποστολής του, το γνήσιο ορθόδοξο και ελληνικό φρόνημά του.

Το κήρυγμά του δυναμικό και διδακτικό, δημιουργεί έναν πνευματικό σεισμό που γκρεμίζει την ανηθικότητα και την απιστία που κυριαρχούσαν και ανοικοδομεί το οικοδόμημα της πίστης, της ελπίδας και της ενότητος του Γένους μας που αντιλαμβάνεται, ότι η προφητεία του Αγίου θα επαληθευθεί και θα έρθει «το ποθούμενο».

Μόνος σκοπός και κίνητρό του η καθολική και προσωπική αγάπη που στήνει τον σταυρό της πίστης, της υπομονής και της καρτερικότητας.

Το τέταρτο στοιχείο του ιεραποστολικού βίου του είναι ότι υπήρξε το ανυπέρβλητο υπόδειγμα της ταπείνωσης. Όλοι στηρίχθηκαν πάνω του και έγινε το θεμέλιο της πίστης και της ελπίδας για τη λευτεριά ολόκληρου του Γένους των Ελλήνων.

Ο Άγιος Κοσμάς με τον βίο και την πολιτεία του καθίσταται το υπόδειγμα της σύγχρονης ποιμαντικής, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο για την άδεια της αναμετάδοσης των ιερών ακολουθιών από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα και τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Μακάριο Αντωνόπουλο. Επίσης ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφο για την άψογη οργάνωση και προετοιμασία της ιεράς πανηγύρεως, τους ιερείς και τους διακόνους που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, την Καθηγουμένη Μοναχή Χαριτίνη και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, τους χορούς των Ιεροψαλτών υπό τους κ. Αλέξιο Σιάχο και κ. Δημήτριο Κόκοτο, τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα, καθώς και τους εκπροσώπους των τοπικών και στρατιωτικών αρχών.

Μετά την Θεία Λειτουργία, στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής προσφέρθηκε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα και στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Μέγα Δένδρο, στον χώρο, όπου σώζονται τα θεμέλια της πατρικής οικίας του Αγίου Κοσμά. Εκεί τελέσθηκε δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, παρουσία των τοπικών αρχών.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος και τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Προκατόχου του, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, ευχόμενος υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

 

Οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Κοσμά κορυφώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, με την καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου.

Η ιερά Λιτάνευση ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Πριν τον Εσπερινό, στα προπύλαια του Ιερού Ναού έγινε η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά.

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ προηγουμένως, στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε η αρτοκλασία και εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο Σεβασμιώτατος.

Κατά την ομιλία του κατέθεσε πολύτιμα διδάγματα από την διδασκαλία του Αγίου Κοσμά προς τους σύγχρονους Έλληνες, λέγοντας ότι αν μπορούσαμε σήμερα να ακούσουμε τον Άγιο Κοσμά να μας διδάσκει, θα μας καλούσε να κρατήσουμε την πίστη μας ζωντανή, αδιαπραγμάτευτη και ακλόνητη. Να κάνουμε εφαλτήριο αυτής της πίστης έργα φιλανθρωπίας, φιλαλληλίας και συμπαράστασης προς τον πάσχοντα άνθρωπο. Να στρέψουμε το βλέμμα μας, το ενδιαφέρον μας και την αγάπη μας προς τον κατατρεγμένο, τον φτωχό, τον ασθενή και τον αναγκεμένο.

Θα τον ακούγαμε να διδάσκει τους κληρικούς το χρέος που έχουν να είναι η ιερατική τους διακονία πλήρως ταυτισμένη με το δρόμο που εκείνος χάραξε, δρόμο ένθεου ζήλου, ιεραποστολικής προσφοράς, κηρυκτικής διακονίας και θυσιαστικής αγάπης. Θα τον ακούγαμε να απευθύνεται στους ηγήτορες του τόπου και της πατρίδος μας και να τους επισημαίνει, ότι έχουν ιερή υποχρέωση να υπερασπίζονται τα δικαιώματά αυτού του λαού. Να μας προτρέπει, ότι έχουμε ιερή υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανό τον θεσμό της οικογένειας, όπως τον υπερασπίστηκε ο πατρο-Κοσμάς στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς.

Θα τον ακούγαμε να απευθύνεται στους λειτουργούς της εκπαιδεύσεως και να τους λέγει, ότι τότε στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς ήταν αναγκαία η ανέγερση σχολείων, σήμερα όμως είναι επιτακτικότερη ανάγκη η εκπαίδευση να βγει από τα στενά όρια της προσφοράς μιας στείρας γνώσης και να γίνει παιδαγωγία.

Θα τον ακούγαμε να απευθύνεται στους ηγήτορες του Ελληνικού Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και να τους διαβεβαιώνει, ότι τα σύνορα της πατρίδος μας παραμένουν φρουρούμενα από τους Αγίους της πίστεως μας, τους Νεομάρτυρες και την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους.

Θα τον ακούγαμε να απευθύνεται στους οικογενειάρχες, στους βασανισμένους γονείς, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη να περισώσουν την αξιοπρέπεια και την ενότητα της οικογένειάς τους.

Τέλος θα τον ακούγαμε να απευθύνεται σε όλους τους νέους και να τους λέει, ότι αυτό που πρέπει να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού είναι το αδούλωτο φρόνημα και η αδούλωτη και αδέσμευτη συνείδησή τους.

Στην ιερά λιτάνευση και στις υπόλοιπες ιερές ακολουθίες συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου, ο Διοικητής Π.Υ. Νομού Αιτωλοακαρνανίας και ο Διοικητής Π.Υ. Θέρμου, Αντιδήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, Πρόεδροι και εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων από την Αμερική, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών αρχών, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/jVfk2iNhUegRa1Wy8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου