Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Εορτασμός των Αγίων Τριών Ιεραρχών στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας


Με ένα πλούσιο εορταστικό τριήμερο τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας «τους μεγίστους φωστήρας» Αγίους Τρείς Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Με πολύ σεβασμό και τιμή εορτάσθηκε η μνήμη των Προστατών της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων, με επικεφαλής όλων τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, αφού ο ίδιος παρέστη στην ακολουθία του Εσπερινού και στη Θεία Λειτουργία, ευλόγησε τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για τους Αγίους, αλλά και συνομίλησε με τα παιδιά της Ιεράς Μητροπόλεως, επισκεπτόμενος Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής.

1) Εορταστικές  Εκδηλώσεις:
Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το τοπικό παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ), συνδιοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019, την καθιερωμένη κεντρική εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.


Ομιλητής ήταν ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Δρ. Θεολογίας, Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες και η παιδεία που οδηγεί στο νόημα της ζωής».


Εισαγωγικά, ο Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Π.Ε.Θ. κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, καλοσώρισε τους παρισταμένους και αναφέρθηκε στην εν γένει προσφορά και το έργο των Τριών Ιεραρχών. Την παρουσίαση της εκδήλωσης και τον συντονισμό είχε η Θεολόγος κα Θεοδώρα Τσίγκα, καθηγήτρια του Γυμνασίου Αιτωλικού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Θεολόγων.


Ο κεντρικός ομιλητής πρωτ. π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός στη συνέχεια, με τον σύγχρονο λόγο του καθήλωσε το ακροατήριο, το οποίο είχε γεμίσει πλήρως την αίθουσα. Ο π. Θεμιστοκλής παρουσίασε το θέμα του στηριζόμενος σε δύο πλαίσια: Από θεωρητικής απόψεως παρουσίασε την αληθινή Παιδεία μέσα από τη διδασκαλία των Τριών Μεγάλων Πατέρων και Οικουμενικών Διδασκάλων, ενώ σε πρακτικό επίπεδο αναφέρθηκε στην σύγχρονη πραγματικότητα, εστιάζοντας στην κακώς νοούμενη ατομοκεντρικότητα και την έλλειψη συλλογικότητας με ουσιαστικά και πνευματικά κριτήρια, πάντοτε με επίκεντρο τον μαθητή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην σημερινή κακοποίηση της ιστορίας και στην υποβάθμιση της κλασικής παιδείας και των θεωρητικών μαθημάτων, με αποτέλεσμα η σύγχρονη παιδεία που παρέχεται από τα σχολεία να είναι περισσότερο τεχνοκρατική και λιγότερο ανθρωπιστική.


Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το εορταστικό πνεύμα της ημέρας απέδωσε η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα» Ευφροσύνης και Αγγελικής Σωτηρίου Μπαλαούρα και το «Ωδείο Σύγχρονης Τέχνης» Κατερίνας Παπαδημητρίου – Κορκοντζέλου. Τα παιδιά ερμήνευσαν θαυμάσια σύγχρονα τραγούδια, υπό την διεύθυνση της κ. Κατερίνας Παπαδημητρίου, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, ενώ στο πιάνο συνόδευσε η κα Χριστίνα Κορκοντζέλου.


Την κεντρική εορταστική εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ευχαριστώντας τον ομιλητή για την εμπνευσμένη και επίκαιρη ομιλία του, καθώς και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, παροτρύνοντας όλους να μιμηθούν τους Αγίους Τρείς Ιεράρχες, οι οποίοι αποτελούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και μπορούν να αποτελέσουν τα κατεξοχήν πρότυπα για τη ζωή μας, κυρίως των νέων.


Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου τελέστηκε πανηγυρικά ο μέγας αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Τριών Ιεραρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά. Η πανηγυρική αυτή τέλεση του Εσπερινού αποτελεί πρωτοβουλία των μελών του τοπικού Παραρτήματος των Θεολόγων, οι οποίοι τιμώντας τους προστάτες τους Αγίους Τρείς Ιεράρχες, συμμετέχουν στην ακολουθία και προσφέρουν την καθιερωμένη αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών και των οικογενειών τους.
Στη συνέχεια, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Ναού, πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας της Ενώσεως Θεολόγων, την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, απευθύνοντας παράλληλα τις ευχές του για τη νέα χρονιά και την εορτή των Γραμμάτων. Επίκαιρη ολιγόλεπτη εισήγηση απηύθυνε ο αιδεσιμολογιώτατος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.
Ο π. Θεμιστοκλής ανέπτυξε ένα σύντομο παιδαγωγικό θέμα στο οποίο αντιπαρέβαλε την σοφία των Αγίων Τριών Ιεραρχών και την περί επιτυχούς εκπαιδεύσεως άποψη του Αγίου Μαξίμου του ομολογητού, σε αντίθεση με πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στο σύγχρονο σχολείο.
Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος με τους θεολόγους, καταθέτοντας ο καθένας την προσωπική του εμπειρία μέσα από τη σχολική τάξη. Τέλος ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Π.Ε.Θ. κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ευχήθηκε κατάλληλα για τη νέα χρονιά.
Το πρωί της Τρίτης 30 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου εκκλησιάστηκαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ιεράς Πόλεως. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η θεολόγος, καθηγήτρια της Παλαμαϊκής Σχολής Μεσολογγίου, κα Ελπινίκη Ρόμπολα.



2) Επισκέψεις  σε  Σχολεία
Στο γενικότερο πλαίσιο του εορτασμού της σχολικής εορτής των Αγίων Τριών Ιεραρρχών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς επισκέφθηκε σχολικές μονάδες της Ιεράς Μητροπόλεως όπου μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες για τους Αγίους, κυρίως όμως συνομίλησε ο ίδιος με τα παιδιά.
Το πρωί της Τρίτης 29 Ιανουαρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος ανταποκρινόμενος στην ευγενή πρόσκληση του Διευθυντού του Γυμνασίου Νεοχωρίου κ. Φώτη Σκληρού, της Φιλολόγου πρεσβυτέρας Σπυριδούλας Ασημακοπούλου – Κιτσινέλη και του Συλλόγου Διδασκόντων, επισκέφθηκε τα παιδιά με τα οποία συνομίλησε.


Στη συνέχεια, μετά από πρόσκληση του Διευθυντού του Λυκείου Νεοχωρίου κ. Δημητρίου Λιαπίκου, του Θεολόγου κ. Παναγιώτη Καζάνα και του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου, συνάντησε τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεοχωρίου και συνομίλησε μαζί τους.
Ο Σεβασμιώτατος και στα δύο Σχολεία αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο των Αγίων Τριών Ιεραρχών και στα διδάγματα που παρέχει ο βίος τους στον σύγχρονο άνθρωπο. Παρουσίασε τους Τρεις Ιεράρχες ως πρότυπα κατηρτισμένων επιστημόνων, ως πρότυπα αγιότητος, που καλλιέργησαν το σύνολο των αρετών στη ζωή τους και τέλος ως μεγάλους κοινωνικούς εργάτες, που άφησαν πίσω τους ένα τεράστιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο. Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τα παιδιά να αφήσουν στην άκρη τα ψεύτικα πρότυπα που λανσάρονται σήμερα και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των τριών μεγάλων αγίων, των οποίων τις πρεσβείες να επικαλούνται διαρκώς για να τους έχουν αρωγούς και βοηθούς σε όλη τη ζωή τους.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση που επεκτάθηκε σε πάρα πολλά σύγχρονα θέματα, όπου ο Σεβασμιώτατος κ Κοσμάς απάντησε στους προβληματισμούς και τις ερωτήσεις που έθεσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες.



Τέλος, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντού του Δημοτικού Σχολείου Λεπενούς κ. Αθανασίου Σερέτη, του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε τη σχολική εορτή για τους Τρείς Ιεράρχες που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Σχολείου. Μίλησε στα παιδιά για τους Αγίους, απάντησε στις ερωτήσεις τους και στη συνέχεια ευλόγησε την βασιλόπιτα του Σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου