Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Ιερατική Σύναξις και Κοπή Βασιλόπιτας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας


Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019, η μηνιαία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Κατά την έναρξη της Συνάξεως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, αναφέρθηκε στην αιφνίδια κοίμηση του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, καθώς και στην εκδημία του ιστορικού και συγγραφέα Σαράντου Καργάκου.
Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε, μαζί με όλους τους ιερείς, Δέηση (τρισάγιο) υπέρ αναπαύσεως των δύο κεκοιμημένων αδελφών. Επεσήμανε ιδιαιτέρως ότι και οι δύο είχαν έναν πατριωτικό ξεκάθαρο λόγο, τον οποίο κατέθεταν χωρίς να υπολογίζουν αντιδράσεις και σχολιασμούς. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πολλές επισκέψεις και ομιλίες των αειμνήστων στην Ιερά Μητρόπολή μας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας στο πρόσωπο και των δύο.
Χαρακτήρισε τον μακαριστό Μητροπολίτη Σιατίστης, με τον όποιο συνδεόταν με αδελφική γνωριμία, ως «έναν φωτισμένο και άξιο Επίσκοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος και της περιοχής της Μακεδονίας, η φωνή του οποίου θα λείψει ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που περνάει η Πατρίδα μας». Επίσης, αναφέρθηκε στο ποιμαντικό και το πλούσιο νεανικό έργο του αειμνήστου.
Μιλώντας ο Σεβασμιώτατος  για τον αείμνηστο Σαράντο Καργάκο, τόνισε ότι υπήρξε ένας μεγάλος και φωτισμένος δάσκαλος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που «υπηρέτησε με αφοσίωση την Ιστορία και με πιστότητα την εκπαίδευση και την επιστήμη γενικότερα, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη σε όλους το ιστορικό και συγγραφικό του έργο». Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στις ξεκάθαρες θέσεις του για καίρια θέματα τις οποίες κατά καιρούς διατύπωνε, κυρίως θέματα των Εθνικών μας ζητημάτων, όπως το θέμα της Μακεδονίας.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, απευθύνθηκε προς τους ιερείς και ομίλησε με θέμα την Διακονία του Ιερέως και την πνευματική του στάση απέναντι  στα πρακτικά ποιμαντικά θέματα που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.  Στο τέλος ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα των ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως και ευχήθηκε προσωπικά σε όλους για το νέο έτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου