Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς: «Να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας και την χριστιανική ελληνική ταυτότητά μας»

Στις εκδηλώσεις προς τιμήν των Θρακών που θυσιάστηκαν κατά την ηρωική Έξοδο της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, παραβρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων με περισσότερους από 400 Θράκες που επισκέφθηκαν το Μεσολόγγι.
Το απόγευμα του Σαββάτου, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο  πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Πρόεδρο της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων κ. Ελευθέριο Χατζόπουλο, με θέμα: «Η συμμετοχή των κατοίκων της Θράκης στην Επανάσταση του 1821».

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση αυτή, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Υποδεχόμαστε σήμερα με πολύ αγάπη και συγκίνηση τους αδελφούς μας από τη Θράκη, οι οποίοι ήλθαν να τιμήσουν τους προγόνους τους, που έδωσαν το αίμα τους εδώ, για την ελευθερία του Μεσολογγίου και για την ελευθερία της Πατρίδος.
Σας ευχαριστούμε όλους και όλες για την παρουσία σας εδώ σήμερα και χαιρόμαστε, γιατί συνειδητοποιούμε ότι όλοι είμαστε αδέλφια. Είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, είμαστε Έλληνες και κυλάει στις φλέβες μας αίμα ελληνικό. Θυμόμαστε σήμερα εκείνους που θυσιάστηκαν για μας, εκείνους που έχυσαν το αίμα τους, εκείνους που δεν υπολόγισαν ούτε την ίδια τους τη ζωή, αλλά σκέφθηκαν μόνο την πίστη τους και την πατρίδα τους κι έδωσαν το αίμα τους για αυτά τα δύο.
Ευγνωμονούμε όλους εκείνους, αλλά και οφείλουμε απόψε να πάρουμε αποφάσεις, να ενωθούμε όλοι μας σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες. Να ενωθούμε και να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας, την ταυτότητά μας, την χριστιανική ελληνική ταυτότητά μας, να ζήσουμε με τα ιδανικά της πατρίδος μας και να μη λησμονήσουμε τη θυσία εκείνων».
Κατά την ομιλία του ο κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στα ονόματα των προγόνων Θρακών που πολέμησαν στο Μεσολόγγι, μερικοί εκ των οποίων μάλιστα έχουν ενταφιασθεί στο Μεσολόγγι. «Η στροφή προς τα κατορθώματα των προγόνων μας είναι μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ελεύθερη πατρίδα που μας παρέδωσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την εκδήλωση πλαισίωσε με παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης η χορωδία της Θρακικής Εστίας Εορδαίας «Ο ΑΡΧΙΓΕΝΗΣ».
Την Κυριακή το πρωί στον  Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ. Κοσμά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους Θράκες που θυσιάστηκαν κατά την Έξοδο.

Αμέσως μετά, στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Θρακών, ενώ στην κεντρική πλατεία, μέλη των Θρακικών Σωματείων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές της Θράκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου