Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ομιλίες του Καθηγουμένου της Ι. Σκήτης Αγίου Ανδρέου Αγίου Όρους στην Ι. Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας παραβρίσκεται το τριήμερο 10 – 12 Μαρτίου  ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Σκήτης Αγίου Ανδρέου Αγίου Όρους, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Ο π. Εφραίμ χθες, το απόγευμα 10 Μαρτίου, μίλησε στη συνάντηση της Σχολής Γονέων στο Αγρίνιο, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, με θέμα: «Αμαρτωλός και Αμετανόητος». Τονίζοντας την αξία του μυστηρίου της Μετανοίας μέσα από παραδείγματα, αναφέρθηκε στον κίνδυνο της αμετανοησίας και στην ευλογία της Θείας Χάρης στη ζωή του κάθε πιστού.   

Σήμερα Τρίτη 11 Μαρτίου, πραγματοποίησε ομιλία στην Ιερατική Σύναξη στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου. Ο π. Εφραίμ, απευθυνόμενος στους ιερείς και διακόνους της Ι. Μητροπόλεως, τόνισε την αξία του Μυστηρίου της Ιερωσύνης, μέσα από την μαθητεία του σε αγιασμένους αγιορείτες πατέρες και την λειτουργική εμπειρία που βιώνει στο Περιβόλι της Παναγιάς. Αναφέρθηκε στην προσοχή της ζωής του λειτουργού ιερέα, για τον οποίο η σωστή προετοιμασία, η συνέπεια στις εντολές του Θεού, η ενάρετη ζωή και η ευλάβειά του αποτελούν, μεταξύ άλλων, στοιχεία που χαρακτηρίζουν και κοσμούν την προσωπικότητά του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ιερέων, μίλησε για την προσωπική ευθύνη του ιερέως σε σχέση με την Ιερωσύνη και την Θ. Λειτουργία, την νηστεία, την προσευχή και τον τρόπο μεταδόσεως της Θ. Κοινωνίας. Η ιερωσύνη και ο μοναχισμός, τόνισε ο π. Εφραίμ, είναι δοσμένα εκ του Θεού, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίζει ιδιαίτερα τον κάθε ιερέα και να τον απασχολεί πρωτίστως η σωτηρία της ψυχής του: «Αλλοίμονο αν συμβάλουμε στη σωτηρία όλων των άλλων, και κολαστούμε εμείς οι ίδιοι».

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, κλείνοντας την σύναξη ευχαρίστησε τον π. Εφραίμ για την τόσο εμπεριστατωμένη ομιλία, αλλά και για τον κόπο και τον χρόνο που αφιέρωσε αυτές τις ημέρες στην Ιερά Μητρόπολή μας: «Έχουμε μια μεγάλη ευλογία αυτές τις ημέρες να έχουμε κοντά μας τον π. Εφραίμ και να μας μεταφέρει τις πνευματικές του εμπειρίες από το Άγιον Όρος, το Περιβόλι της Παναγιάς, που τόσο ενισχύουν και δυναμώνουν τους ιερείς στον αγώνα τους, αλλά και όλο τον ευλογημένο λαό του Θεού».

Ο αγιορείτης Γέροντας π. Εφραίμ, αύριο το απόγευμα (Τετάρτη 12 Μαρτίου και ώρα 18:00’) θα τελέσει την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων και θα ομιλήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου