Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Μητροπολίτης κ. Κοσμάς: «Όλοι μαζί να σπείρουμε παντού την φωτεινή μορφή του Αγίου Κοσμά»!

Η 25η Μαρτίου στην Ι. Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Με εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στο προστάτη και πολιούχο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον μεγάλο εθνεγέρτη και διδάσκαλο του Γένους Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και απετέλεσε την επίσημη έναρξη σειράς εορταστικών εκδηλώσεων αφιερωμένες στον Άγιο Κοσμά, επειδή κατά το έτος 2014 συμπληρώνονται 300 χρόνια από τη γέννησή του στο Μέγα Δένδρο της Αιτωλίας.
Την εισαγωγική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο πρωτ. Κωνσταντίνος Δημητρίου, εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ι. Π. Μεσολογγίου, ενώ οι νέοι και οι νέες του Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως παρουσίασαν το θεατρικό έργο «Ο Πατρο-Κοσμάς». Δύο μαθητές ανέγνωσαν τμήματα από τις διδαχές του Αγίου και τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Πόλεως χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από τη νήσο Λέρο.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη φωτεινή μορφή του Αγίου Κοσμά. Τόνισε ότι ο αγώνας και η προσφορά του Αγίου είναι ταυτισμένα με τους Αγώνες και την προσφορά των ηρωϊκών προγόνων μας, υπέρ της απελευθερώσεως του Ελληνικοῦ Έθνους μας: «Αν δεν υπήρχε ο Αγώνας των Ηρώων του 1821, δεν θα υπήρχε σήμερα ελεύθερη Ελλάδα. Κι αν δεν υπήρχε ο διδάσκαλος Πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός, δεν θα γνωρίζαμε την πίστη και την γλώσσα των πατέρων μας. Ο Άγιος Κοσμάς έχτισε τα θεμέλια της Ελευθερίας του Γένους μας κι έδωσε τον εαυτό του για τους αδελφούς του, για την ανάσταση του Γένους».
Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε όλους και κυρίως τα παιδιά, να τιμήσουν και να γνωρίσουν καλά τον Άγιο Κοσμά, γιατί «εκείνος έγινε τόσο μεγάλος επειδή καλλιέργησε τον εαυτό του μέσα στην Εκκλησία, έχοντας ιεραποστολικό πνεύμα, αγάπη προς το Θεό και τον συνάνθρωπο».
«Να κρατήσουμε ψηλά αυτή την θυσιαστική αγάπη του Αγίου», είπε ό Σεβασμιώτατος, «επειδή σήμερα ξεθωριάσθηκε τελείως η γνώση, η πίστη, η ευγνωμοσύνη προς όλους όσους θυσίασαν τον εαυτό τους για την Πατρίδα. Σύνθημά μας ας είναι φέτος να απλωθεί παντού η φωτεινή μορφή του Αγίου Κοσμά.  Να μπει ο Άγιος σε κάθε σπίτι, να μελετήσουμε τις διδαχές και τον βίο του. Να μάθουμε για την προσφορά του, να σπείρουμε παντού το αγιασμένο παράδειγμά του».
Το πρωί της 25ης Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Αβώρανης, ενώ στη συνέχεια προέστη της επισήμου Δοξολογίας για την Εθνική Εορτή, που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου και παρακολούθησε την εορταστική παρέλαση στο Αγρίνιο.
 

 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου