Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Έκτακτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010, σε μόνη έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Ακολουθία των Προηγιασμένων Δώρων στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.

Περί την 10η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: α) Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, β) Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου, γ) Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, δ) Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος, ε) Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, στ) Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικοδήμου, ζ) Αργολίδος κ. Ιακώβου, η) Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, θ) Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, ι) Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου, ια) Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, ιβ) Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και ιγ) Παροναξίας κ. Καλλινίκου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Μετά ταύτα, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ανέπτυξε την εισήγησή του σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, η οποία είχε ως θέμα την «συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου με τίτλο : "Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής"».

Επί της εισηγήσεως έγινε διεξοδική συζήτηση, κατά την οποία εξέφρασαν τις απόψεις τους οι κάτωθι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Ηλείας κ. Γερμανός, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Άρτης κ. Ιγνάτιος και Ελασσώνος κ. Βασίλειος.

Το σημαντικό είναι ότι η συζήτηση διεξήχθη με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα μέσα σε πνεύμα ενότητος της Ιεραρχίας.

Ετονίσθη από όλους ότι η Εκκλησία ουδέποτε αρνήθηκε, ούτε και τώρα αρνείται την φορολόγηση, και μάλιστα στην σημερινή σκληρή πραγματικότητα, αλλά θέλει να επιτευχθεί ο τρόπος, ώστε και αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας να σταθεί, και το φιλανθρωπικό της έργο να μην ζημιωθεί, και τελικά να οφελείται ο λαός. Επιπλέον η πρόταση για την αποδέσμευση από την Πολιτεία της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, σκοπό έχει την από κοινού αξιοποίησή της, ώστε μέσω αυτής να ενισχυθεί η προσπάθεια για την ανακούφιση του λαού με συγκεκριμένα έργα διακονίας. Η συνεργασία της Ειδικής Επιτροπής με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, κινείται σε καλή προοπτική και ομοφώνως επικροτήθηκε από την Ιεραρχία.

Τέλος η Ιεραρχία συγκρότησε Επιτροπή αποτελουμένη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Ελασσώνος κ. Βασίλειο, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, για να συντάξει το κείμενο των προτάσεων, το οποίο θα σταλεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής.


Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου