Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - "Οι Άγιοι της Αιτωλοακαρνανίας"


Ο καθηγητής κ. Χρήστος Γερ. Σιάσος ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια με ευσυνειδησία υποδειγματική, με άσβηστη αγάπη και ξεχωριστό μεράκι προσφέροντας σ’ όλους μας ως αντίδωρο φιλίας το βιβλίο του με τίτλο: «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ». Το συγκεκριμένο βιβλίο έρχεται να προστεθεί στα βιβλία των ανθρώπων του τόπου μας και όχι μόνο. Παράλληλα αποτελεί μία σημαντική πηγή έρευνας και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και στους απλούς αναγνώστες, ώστε να γνωρίσουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου τις Άγιες μορφές του τόπου μας.

« ... Όσο και αν περνούν τα χρόνια, οι Άγιες αυτές μορφές θα στέκονται πάντα σαν ένα φωτεινό ορόσημο, σαν ένα μαγικό αστέρι, να μας δείχνουν το δρόμο του Εθνικού μας χρέους. Τότε, θα μας θυμίζουν τη διπλή μας λύτρωση από τα δεσμά της σκλαβιάς και της αμαρτίας. Ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα πρέπει να αναδεικνύουμε την Ιστορική Εκκλησιαστική συνέχεια της φυλής μας και να τη διδάσκουμε στα παιδιά μας. Οι Άγιοι είναι οι οδοδείκτες και οι τιμητές της ηθικής τάξης. Είναι οι αποδέκτες, οι εκφραστές και εκτελεστές των εντολών του Τριαδικού Θεού μας», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιάσος στην εισαγωγή του βιβλίου.

Αναφέρεται στους Οσίους και Αγίους: Ανδρέα τον Ερημίτη, Βάρβαρο τον Μυροβλήτη, Βλάσιο, Δαυίδ, Ευγένιο τον Αιτωλό, Θεόδωρο, Λάμπρο και Ανώνυμο, Θεωνά, Ιάκωβο και Διονύσιο, Ιωάννη, Συμεών και Θεόδωρο, Χρύσανθο, Αρσένιο Βαρνακοβίτη και φυσικά στον Κοσμά τον Αιτωλό, στον οποίο αφιερώνει και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του.

Το πολυτελέστατο και πολυσέλιδο αυτό βιβλίο το προλογίζουν μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Ο πνευματικός αυτός καρπός, μοναδικός στο είδος του και πληρέστερος παντός άλλου, θα ήταν καλό να γίνει κτήμα μας και να κοσμεί την βιβλιοθήκη μας.

Γ. Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου