Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Εορτασμός Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου και των συνασκητών του στα Σκλάβαινα Ακαρνανίας



Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, κατά το διήμερο 6 και 7 Ιουλίου 2020 και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εορτάσθηκε η μνήμη του νεοφανούς αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας μαρτυρήσαντος και των έξι συμμαρτυρησάντων του. Στα Σκλάβαινα Βονίτσης Ακαρνανίας, στον τόπο του Μαρτυρίου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου, έχει χτιστεί Ιερός Ναός και τιμάται ιδιαίτερα η μνήμη τους.
Στον πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή της εορτής προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος και συμμετείχαν οι ιερείς των πλησιέστερων ενοριών.



Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην μεγάλη ευλογία που αποτελεί για την τοπική μας Εκκλησία η παρουσία τόσων τοπικών αγίων και μαρτύρων που είτε έζησαν, είτε μαρτύρησαν την Αιτωλοακαρνανία και πότισαν με το μαρτυρικό του αίμα την γη όπου εμείς κινούμαστε σήμερα. Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον αγώνα που έκαναν οι άγιοι να νικήσουν τον διάβολο, τον κόσμο και τον παλαιό εαυτό τους για να ενωθούν με τον Θεό και να ζήσουν αιώνια και προέτρεψε τους προσκυνητές, πιστούς χριστιανούς, να μιμούνται το παράδειγμα της θαυμαστής ζωής του Αγίου Βλασίου και να καυχώνται εν Κυρίω που έχουν τέτοιον ουράνιο προστάτη και πολιούχο.



Η καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της Εικόνος των Αγίων, που πραγματοποιείται το απόγευμα της αγιωνύμου ημέρας στην Πάλαιρο, φέτος δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών. Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Παλαίρου τελέσθηκε ο Παρακλητικός Κανόνας των Αγίων, μετά θείου κηρύγματος από τον πανοσ. αρχιμ. Νεκτάριο Τριάντη. Την ευθύνη της πανηγύρεως είχε ο εφημέριος του Ι. Ναού πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Γατσούλης.
Τα ιερά λείψανα του Αγίου Βλασίου και των συμμαρτυρησάντων του, φυλλάσονται καθ’ όλο το χρόνο στον Ναό Αγίας Παρασκευής, στην Πάλαιρο.


Λίγα λόγια για τον Ιερομάρτυρα Άγιο Βλάσιο:

Ο Άγιος Βλάσιος ήταν Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Σκλαβαίνων Αιτωλοακαρνανίας. Την 24η Ιουνίου με το παλαιό ημερολόγιο (7 Ιουλίου με το νέο) του έτους 1006 μ.Χ., ο Άγιος Βλάσιος με την συνοδεία του και τους προσκυνητές, τελούσαν αγρυπνία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής για την εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου. Αγαρηνοί πειρατές εισέβαλλαν στην Μονή, μετέφεραν όλους στην πλατεία του χωρίου, και κατέσφαξαν τον Ηγούμενο, τους έξι Πατέρες και τους πιστούς, αφού πρώτα τους βασάνισαν φρικτά. Τον Άγιο Βλάσιο τον αποκεφάλισαν αφού προηγουμένως κάρφωσαν στο σημείο της καρδιάς του πέντε σιδερένια καρφιά. Στη συνέχεια λεηλάτησαν και κατέστρεψαν το Μοναστήρι. Όσοι διασώθηκαν έθαψαν τον Άγιο Βλάσιο με ευλάβεια, καθώς και τους έξι συνασκητές του Πατέρες και τους υπόλοιπους χριστιανούς.
Το Μαρτύριο των Αγίων με την πάροδο των χρόνων και την εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους παραδόθηκε στη λήθη του χρόνου. Το 1923 ο Άγιος Βλάσιος εμφανίστηκε στην ευλαβεστάση γερόντισσα Ευφροσύνη Κατσαρά, κάτοικο Σκλαβαίνων, καθώς και σε άλλους ευλαβείς χριστιανούς και αποκάλυψε τα του μαρτυρίου του και τον τόπο όπου βρισκόταν τα άγια λείψανά του. Μέχρι και σήμερα οι εμφανίσεις και τα θαύματα του Αγίου είναι πάμπολλα.
Από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής έκτισαν Ναό στον τόπο που βρέθηκε ο τάφος του και τιμούσαν τον Άγιο Βλάσιο. Ιδιαιτέρως ασχολήθηκε με την προβολή του Αγίου και την καταγραφή του μαρτυρίου και των θαυμάτων του ο μακαριστός ιεροκήρυκας αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κατσαμπίρης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, συγκέντρωσε τα απαραίτητα στοιχεία και υπέβαλλε τον φάκελο, δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ώστε να αποφασίσει για την αγιοκατάταξη των Αγίων. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος αποφάσισαν, στις 29 Αυγούστου του 2016, την αναγραφή των ονομάτων «του Αρχιμανδρίτου Βλασίου, Ηγουμένου της εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας Ιεράς Μονής Εισοδίων Θεοτόκου, και των συν αυτώ Αρχιμανδρίτου Θεοκλήτου, Ιερομονάχων Συμεών και Ιγνατίου και Μοναχών Νικηφόρου, Χαρίτωνος και Παντελεήμονος» στις Αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ορίσθηκε να τιμάται η ιερά μνήμη τους την 7η Ιουλίου, ημέρα του Μαρτυρίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου