Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Μνημόσυνο Γέροντος Παγκρατίου στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Δρυμού Ακαρνανίας


Στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Δρυμού Βονίτσης ιερούργησε την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, εορτή του αγίου ιερομάρτυρος Παγκρατίου επισκόπου Ταυρομενίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Την ημέρα αυτή εόρταζε τα ονομαστήριά του ο μακαριστός κτίτωρ  της Μονής αρχιμ. Παγκράτιος Μπομπόλης, ο οποίος κατέλειπε μνήμη οσίου και εναρέτου ανδρός, ανέδειξε την Ιερά Μονή και απετέλεσε πνευματικό φάρο για την ευρύτερη περιοχή.
Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του, με την παρουσία της μοναχής Μαριάμ που εγκαταβιώνει στην Μονή και των πνευματικών του παιδιών, που στηρίζουν την Ιερά Μονή.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, κατά το σύντομο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στο θαυμαστό παράδειγμα του εορταζομένου σήμερα αγίου Παγκρατίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι Μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών χρόνων, έγιναν “πιστοί άχρι θανάτου”, διότι πρώτα είχαν πρόσφατη την παρουσία του Χριστού και της Αναστάσεώς Του… έπειτα καλλιεργήθηκαν πολύ με την συστηματική κατήχηση της Εκκλησίας και την μελέτη των Αγίων Γραφών…, ενώ είχαν αγάπη μεταξύ τους και ενίσχυαν ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές.
Θα είναι πραγματικά σωτήριο α) να στερεώσουμε κι εμείς μέσα μας την παρουσία, την Ανάσταση και τη Θεότητα του Χριστού μας και β) να καλλιεργηθούμε κι εμείς πνευματικά και μυστηριακά, ώστε να αγαπούμε και να στηρίζουμε τον πλησίον μας».
Ο Σεβασμιώτατος, σχετικά με τη μορφή του μακαριστού κτίτορος της Ιεράς Μονής αρχιμανδρίτου κυρού Παγκρατίου, επεσήμανε:
«Τελούμε σήμερα το ιερό Μνημόσυνο και προσευχόμαστε για τον πολυσέβαστο αείμνηστο Γέροντα Παγκράτιο. Όμως καλύτερα, εμείς έχουμε περισσότερη ανάγκη των προσευχών του. Εκείνος έζησε αγιασμένα και αγωνίστηκε, τίμησε το ράσο, τίμησε την Ιερωσύνη. Ο π. Παγκράτιος αγάπησε αδιάκριτα όλους τους ανθρώπους και, το κυριώτερο, οδήγησε πολλούς στην σωτηρία».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου