Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Εγκύκλιο Σημείωμα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά προς τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως για τα νέα μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του COVID-19



Προς
τους Παν/τους Ιερομονάχους και Αιδεσ/τους Εφημερίους
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί  πατέρες,
Λαβόντες υπ’ όψιν την Κοινήν Υπουργικήν Απόφασιν 2867/Υ1, η οποία εδημοσιεύθη εις το υπ’ αριθ. ΦΕΚ 872/Β/ 16.03.2020 και κατά την οποίαν «απαγορεύεται προσωρινώς η τέλεσις κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών εις όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους υγείας και για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020», επισημαίνομεν προς άπαντας τα κάτωθι:
1. Απαγορεύεται η τέλεσις παντός είδους λειτουργιών, ακολουθιών, μνημοσύνων, χαιρετισμών, παρακλήσεων, όρθρου, εσπερινών, εξομολογήσεως και πασών ιεροπραξιών εις άπαντας ανεξαιρέτως τους χώρους λατρείας, ενοριακούς ναούς, παρεκκλήσια, κοιμητηριακούς ναούς, ιδιωτικούς ναούς και ιδρυμάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητός τους, δια προληπτικούς λόγους δημοσίου υγείας και δια το χρονικόν διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.
2. Οι ναοί θα παραμένουν ανοικτοί και θα επιτρέπεται μόνο η προσέλευσις πιστών, δια ατομικήν προσευχήν με βραχείαν παραμονήν τους εις τον χώρον λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόστασιν τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους. Εις τας εισόδους των χώρων λατρείας θα πρέπει να διατίθεται συσκευή με απολυμαντικόν-αντισηπτικόν η ισοδυνάμου δράσεως προϊόν, προς ελευθέραν χρήσιν από τους πιστούς.
 3. Απαγορεύεται η τέλεσις παντός είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών και εις τας Ιεράς Μονάς της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως. Ωσαύτως αι Ιεραί Μοναί, κατά το ως άνω χρονικόν διάστημα, θα παραμένουν κλεισταί και δεν θα δέχονται κοινόν και πιστούς εις οργανωμένας η ατομικάς επισκέψεις.
4. Όσον αφορά εις τας κηδείας, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του κληρικού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Ωσαύτως τα ιερά μνημόσυνα, κατά το εν λόγω διάστημα, δύνανται να τελεσθούν επί του τάφου με την συμμετοχήν μόνο του κληρικού, και του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος.
5. Την Κυριακήν, ώραν 7.30 π.μ. η καμπάνα του ενοριακού Ιερού Ναού θα σημάνει δια να υπενθυμίζει εις όλους την ώρα της προσευχής από της οικίας. Οι Εφημέριοι θα ευρίσκονται εις τους Ιερούς Ναούς.
6. Οι ιερείς να τελέσητε ιδιωτικώς την ακολουθίαν του Αγιασμού αναγιγνώσκοντες την ειδικήν ευχήν δια τον κορωνοϊόν (Ποίημα Μητροπολίτου Εδέσσης κ. ΙΩΗΛ), η οποία και σας επισυνάπτεται.
7. Αι διοικητικαί υπηρεσίαι της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως θα λειτουργούν άνευ  εξυπηρετήσεως  κοινού.
Αγαπητοί πατέρες,
Με την βεβαιότητα ότι με την Χάριν του Θεού θα ξεπεράσουμε πάντα πειρασμόν και πάσαν δυσκολίαν, σας εύχομαι ολοψύχως καλόν υπόλοιπον  της  Αγίας  και  Μεγάλης  Τεσσαρακοστής.

Μετά πατρικῶν εὐχῶν,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ   ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου