Κυριακή 5 Απριλίου 2015

«Ήρθα για να εκφράσω τη συγγνώμη της Πολιτείας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
στο Γηροκομείο Μεσολογγίου


«Δεν ήρθα εδώ για να μου εκφράσετε καμία ευγνωμοσύνη. Εγώ περισσότερο ήρθα εδώ για να εκφράσω τη συγγνώμη της Πολιτείας… Η Εκκλησία έχει αναλάβει ένα ρόλο που κανονικά ανήκει στην Πολιτεία… Στο πρόσωπό σας βλέπω την Εκκλησία την οποία ευχαριστώ και θέλω να πω από την πλευρά μου ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να συνδράμω αυτό το έργο».
Με αυτά τα σημαντικά λόγια ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε τον λόγο της συγκεκριμένης επίσκέψεώς του στο «ΣΕΛΙΒΕΙΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ», απευθυνόμενος στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά ο οποίος τον υποδέχθηκε στο χώρο του Ιδρύματος το μεσημέρι της Κυριακής των Βαΐων.

Με την ευκαιρία των Εορτών της 189ης επετείου της ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς (ο οποίος προεδρεύει του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου), προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκεφθεί τους ηλικιωμένους αδελφούς της Μητροπόλεως, στους οποίους το συγκεκριμένο Ίδρυμα της Ιεράς Πόλεως προσφέρει σωματική ανακούφιση και ψυχική ανάπαυση.
Ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, κατά την προσφώνησή του προς τον Εξοχώτατο Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο, είπε:  «Επιτρέψατέ μας πρωτίστως Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε, επί τη αναλήψει των μεγάλων Σας καθηκόντων, να ευχηθούμε ολόψυχα ο Τριαδικός Θεός να Σας χαρίζει υγεία, πολλά – πολλά έτη, δύναμη πολύ και φωτισμό για προσφέρετε ό,τι καλύτερο στο Ελληνικό Έθνος και να εμπνέετε την πίστη, τη γαλήνη, την ειρήνη και τη δημιουργία».

Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια τόνισε τα εξής: «Ως ταπεινός Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και εκ μέρους των εκλεκτών συνεργατών μας, των κληρικών και των λαϊκών, θέλω να Σας ευχαριστήσω γιατί θυσιάσατε και κόπο και χρόνο και βρίσκεσθε αυτή τη στιγμή εδώ σε αυτό το ευλογημένο Ίδρυμα, όπου με τη χάρη του Θεού γίνεται προσπάθεια να ανακουφίζονται αδελφοί μας οι οποίοι χρειάζονται ενίσχυση γιατί έχουν μια προχωρημένη ηλικία, να στηρίζονται και να βοηθούνται. Κυρίως δε να ετοιμάζονται όταν ο Θεός θελήσει να γίνουν μέτοχοι της αιωνιότητος.
»Σας ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά και Σας ζητούμε να εύχεσθε να διατηρείται αυτό το Ίδρυμα, επιθυμώντας όχι υλική βοήθεια, αλλά ενίσχυση θέλουμε και κουράγιο γιατί γνωρίζετε πόσο η Εκκλησία αγαπάει, πόσο θυσιάζεται και πόσα προσφέρει στον συνάνθρωπο. Βοηθείστε Σας παρακαλούμε πολύ να διατηρούνται αυτά τα Ιδρύματα, γιατί έχουν ανάγκη οι αδελφοί μας».


Ὁ Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κοσμά είπε τα εξής:
«Σεβασμιώτατε, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όσα είπατε. Εγώ δεν ήρθα εδώ για να μου εκφράσετε καμία ευγνωμοσύνη. Εγώ περισσότερο ήρθα εδώ για να εκφράσω τη συγγνώμη της Πολιτείας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η Εκκλησία έχει επωμισθεί ένα ρόλο ο οποίος είναι πολύ παραπάνω από εκείνον που της αναλογεί.
»Ζούμε σε μια εποχή μιας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει δημιουργήσει ρήξη στον κοινωνικό ιστό. Το κοινωνικό κράτος έχει ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες. Η Εκκλησία σε όλον αυτό τον ορυμαγδό που αφορά την κοινωνία έχει αναλάβει ένα ρόλο που κανονικά ανήκει στην Πολιτεία.
»Γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι στο σύγχρονο πολιτισμό δεν έχει σημασία μόνο η οικονομική πρόοδος. Έχει σημασία η οικονομική πρόοδος όταν ταιριάζει στον άνθρωπο κι όταν εκείνος εφαρμόζει τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλιώς η ενίσχυση των ανισοτήτων βρίσκεται στον αντίποδα εκείνων που η ίδια η οικονομική ανάπτυξη επιδιώκει.
»Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς θέλω να Σας συγχαρώ θερμά, εκ μέρους της Πολιτείας, για ό,τι κάνετε. Θέλω να ξέρετε ότι το έργο Σας αναγνωρίζεται από όλους μας. Και στο πρόσωπό Σας βλέπω την Εκκλησία την οποία ευχαριστώ και θέλω να πω από την πλευρά μου ότι θα κάνω ότι μπορώ για να συνδράμω αυτό το έργο.
»Εύχομαι και εδώ και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πολιτικές να γίνουν τέτοιες ώστε η Εκκλησία να φθάσει να ασχολείται περισσότερο με το ποιμαντικό της έργο που είναι το δικό της και το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική δικαιοσύνη να είναι αποστολές που ανήκουν πρωτίστως στην Πολιτεία.
»Να Σας έχει ο Θεός καλά. Χρόνια πολλά για την ημέρα και το παράδειγμα της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων να μας εμπνέει όλους μας και τους πολιτικούς και την Εκκλησία».



Παρόντες στην τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και Ελασσώνος κ. Χαρίτωνας, οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι του Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά για τις εκδηλώσεις των Εορτών Εξόδου 2015.
Κατά την ολιγόχρονη παραμονή του στο «Σελίβειο Γηροκομείο» ο Εξοχώτατος κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στο χώρο των εγκαταστάσεων, συνομίλησε με τους ηλικιωμένους τροφίμους του Ιδρύματος και ευχήθηκε στο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, προσέφερε στον Εξοχώτατο κ. Πρόεδρο μία εικόνα του Χριστού ως αναμνηστικό δώρο, λέγοντας: «Εις ανάμνησιν αυτής της ελεύσεώς σας από το Ίδρυμά μας και ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, Σας προσφέρουμε μια εικόνα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και ευχόμαστε και εσάς να στηρίζει και να φωτίζει, αλλά και όλο το Ελληνικό Έθνος να το οδηγεί ο Χριστός». 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου