Κυριακή 5 Απριλίου 2015

189η Επέτειος της Εξόδου – Κυριακή των Βαΐων

Συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 189ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Ακολούθησε Δοξολογία παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και στη συνέχεια η ιερά λιτανευτική Πομπή μεταφέροντας την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως.
Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν μαθητές των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων, φιλαρμονικές και αγήματα και των τριών Σωμάτων του Στρατού, ο Εξοχώτατος Πρόεδρος και τα μέλη της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο ιερός κλήρος, οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, οι επίσημοι και πλήθος κόσμου.
Στον Τύμβο, όπου βρίσκονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων ορθοδόξων πατέρων και αδελφών ημών Ελλήνων τε και Φιλελλήνων».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως.
Κατόπιν η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι».
Τιμώμενη Χώρα κατά τον φετινό εορτασμό ήταν η Μεγάλη Βρετανία ή οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρέσβη της στην Ελλάδα.

Το απόγευμα, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ θα επιστρέψουν με λιτανευτική πομπή στην αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης, όπου φυλάσσονται.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου