Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου


Δήλωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κοσμά για το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης»
 

 

 

 
 
 

Μέσα σε μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ημέρα, η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου τίμησε και εφέτος τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου της Αγίου Σπυρίδωνος, στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, στον οποίο προεξήρχε και κήρυξε το θείο λόγο ο αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, πρωτοσύγγελος της Ι. Μητροπόλεως.

Το πρωί της εορτής τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Τόν θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμ. Λαυρέντιος Καρανάσιος, ιεροκήρυξ της Ι.Μητροπόλεως.

Με επικεφαλής τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά και τον Ιερό Κλήρο, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και επισημότητα και την προσέλευση πλήθους κόσμου. Κατά την ιερά Λιτάνευση, εκτός από την φιλαρμονική του Δήμου, συμμετείχαν και οι φιλαρμονικές «Διονύσιος Σολωμός» και «Ιωσήφ Ρωγών» της Ιεράς Πόλεως, ενώ προσήλθαν: ο Περιφεριάρχης Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμαρχος Ι. Π. Μεσολογγίου, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Αντιπεριφεριάρχης Αιτωλ/νίας, ο  Δ/θντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Μεσολογγίου, ο Διοικητής του Λιμενικού Σώματος Μεσολογγίου, πολιτευτές και εκπρόσωποι Εκπαιδευτικών και φορέων.

Σε σχετική ερώτηση για τον λεγόμενο ειδικό νόμο περί «Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης» που ήρθε στη δημοσιότητα κατά τις τελευταίες ημέρες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Πρέπει να τονίσουμε πως είναι καιρός πλέον να ομολογούμε! Ας ρωτήσουμε ο καθένας τον εαυτό του: κάνω πολλά, καθημερινά, στη ζωή μου. Όμως, καλλιεργώ αρετές; Για να είμαι αυτός που θέλει ο Θεός και να προοδεύω, τι κάνω; Δίνω παράδειγμα στα παιδιά; Και το Χριστό μου τον ομολογώ; Ή μήπως ντρέπομαι; Μήπως αφέθηκα και είμαι έρμαιο και πιόνι αρνητικών καταστάσεων;

» Δυστυχώς, ακούσαμε ότι πρόκειται να κάνουν νομοθέτημα, οι υπεύθυνοι, για να γίνεται «γάμος ομοφυλοφύλων»(!). Καταλάβαμε πού πάμε άγαπητοί; Στην Ελλάδα του 1821; Στην Ελλάδα του 1940; Στην Ελλάδα του Αγίου Όρους; Θα τολμήσουν να κάνουν ένα τέτοιο ανουσιούργημα;

» Το ομολογώ, χωρίς να θέλω να δημιουργήσω εντυπώσεις: Εάν οι πολιτικοί μας, εδώ, υπογράψουν τέτοιο νομοθέτημα θα βρουν αντιμέτωπο τον Επίσκοπο. Δεν φοράμε το εγκόλπιο για να κερδίζουμε εντυπωσιασμούς, για να εισπράξουμε χειροκροτήματα και επαίνους, αλλά για να δοξάζουμε Εκείνον που έχυσε το Αίμα Του στο Σταυρό.

» Εάν αυτό το νομοθέτημα γίνει πραγματικότητα, οφείλουμε να αντιδράσουμε και να ομολογήσουμε το Χριστό. Γιατί αρκετά πλέον πήρε κατήφορο η Πατρίδα. Όχι και στη διαστροφή τέλος πάντων.. Όχι, επειδή πάμε πίσω από το άρμα της Ευρώπης, να προδώσουμε τα ιδανικά μας, τις αξίες μας, την οικογένειά μας, την τιμή μας! Την ΤΙΜΗ μας! Τι φοβερό πράγμα!

» Ας ευχηθούμε σήμερα, αγαπητοί, μπροστά στον εορταζόμενο Άγιο Σπυρίδωνα, να μιμηθούμε την πίστη και την ομολογία του Αγίου. Γιατί εκείνος έδωσε τον εαυτό του για την Ορθόδοξο Πίστη και ομολόγησε Χριστό Εσταυρωμένο και Αναστάντα. Να τον τιμήσουμε κι εμείς με το να ομολογούμε την Πίστη του αληθινού μας Θεού. Με το να δεχθούμε τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας για να κερδίσουμε κι εμείς αρετές. Να γίνουμε ομολογητές της αληθείας. Να κρατήσουμε ψηλά την οικογένεια την Ορθόδοξη, την Αληθινή, την Ελληνική. Τα παιδιά μας κοντά στο Φως του Χριστού. Τον εαυτό μας στον αγιασμό. Ώστε έτσι, να γίνουμε όλοι άξιοι της Σωτηρίας, την οποία μας χαρίζει μόνο ο Κύριος Ιησούς Χριστός, ο αληθινός μας Θεός! ».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου