Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

O ρόλος και η δράση της Διακονίας Στηρίξεως Γυναικών «Παναγία η Παραμυθία»


Απολογισμός Έτους 2011

Στο γενικό πλαίσιο της Υπηρεσίας Γυναικείων Θεμάτων και του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τις 13 Φεβρουαρίου 2011, λειτουργεί κανονικά και στη Μητρόπολή μας η Διακονία Στηρίξεως Γυναικών «Παναγία η Παραμυθία», με κέντρο το Αγρίνιο.


Πρόεδρος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Η Διοικούσα Επιτροπή Γυναικών, εκτός από το εκκλησιαστικό ήθος, διαθέτει μία ποικιλία επιστημονικών και επαγγελματικών γνώσεων, απόλυτα χρήσιμες για την διεκπεραίωση του εθελοντικού μας έργου (δύο ιατροί, δύο δικηγόροι, μία πρεσβυτέρα, θεολόγοι, εκπαιδευτικοί, κοινωνιολόγος, προϊσταμένη του ΚΕΠ, διοικητική υπάλληλος). Πλαισιώνεται δε από συνεργάτες και εθελόντριες (περί τις 140), μεταξύ των οποίων κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί, ιατροί, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, οικοκυρές κ.α., όλοι πολύτιμοι συνεργάτες στο δύσκολο και ευεργετικό αυτό έργο προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Οι σκοποί της Διακονίας Στηρίξεως Γυναικών, όπως επισημάνθηκαν και ανακοινώθηκαν κατά την ίδρυσή της, είναι:
α) η αντιμετώπιση συγχρόνων κοινωνικών προβλημάτων, που απασχολούν τη γυναίκα,
β) η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας στο πνευματικό και προνοιακό έργο της Εκκλησίας,
γ) η ανάπτυξη νέων μορφών εθελοντικής δράσης και
δ) η πνευματική, ψυχική στήριξη και κοινωνική προστασία της γυναίκας και της οικογένειας.

Οι δραστηριότητες των εθελοντριών στη Διακονία αγάπης και στήριξης επεκτείνονται σε συγκεκριμένες ενότητες. Έτσι οι ομάδες έργου, για την καλύτερη λειτουργία και τη συσπείρωση του δυναμικού των εθελοντών, στρέφονται γύρω από τις παρακάτω ενότητες:
Α. Λειτουργία του Κέντρου Διακονίας (γραμματεία, υποδοχή περιστατικών, δανειστική βιβλιοθήκη).
Β. Δημόσιες σχέσεις (μεσολάβηση σε υπηρεσίες, γνωστοποίηση του έργου, σύνδεση με δημόσιους φορείς, ενορίες, σχολεία).
Γ. Φροντίδα για την Παιδεία (αγωγή των παιδιών, ενισχυτική διδασκαλία, φύλαξη παιδιών και δημιουργική απασχόληση).
Δ. Επισκέψεις αγάπης (σε μοναχικά άτομα, σε άρρωστες γυναίκες, σε ιδρύματα, στο νοσοκομείο, σε ειδικά σχολεία).
Ε. Διοργάνωση εκδηλώσεων (ημερίδες – συνέδρια, εκπαίδευση εθελοντριών, προληπτική ιατρική, προσκυνηματικές εκδρομές, δωροεκθέσεις ... ).


Πρωταρχική σημασία δίνουμε στη στήριξη της γυναίκας, στη μεσολάβηση και διευκόλυνσή της προς τις υπηρεσίες. Γι’ αυτό το σκοπό, ζητούμε τη συμπαράσταση και τη συνδρομή από οποιονδήποτε φορέα ή πρόσωπο, που επιθυμεί να συμμετάσχει στο εθελοντικό μας έργο. Είμαστε σε συνεργασία με ιατρούς, δικηγόρους, εμπόρους, φροντιστές της πόλεως του Αγρινίου (προς το παρόν), οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με την εθελοντική τους προσφορά στο έργο μας. Το έργο της Διακονίας εστιάζεται στην πρωτογενή πρόληψη στήριξης γυναικών με τις συγκεκριμένες ομάδες δράσης, αλλά προσφέρει και  δευτερογενή βοήθεια σε δύσκολες και ειδικές περιπτώσεις, τις οποίες μετά από συνέντευξη, παραπέμπει σε ειδικούς επιστήμονες.

·        Η Διακονία ανταποκρίνεται στις κλήσεις για συμπαράσταση και βοήθεια, κυρίως συντροφιά σε μοναχικά άτομα. Γι’ αυτό το σκοπό υπάρχει τομέας επισκέψεων αγάπης, ο οποίος απαρτίζεται από δεκαπέντε άτομα, που συμπαρίστανται στα άτομα αυτά. Στους τελευταίους τρεις μήνες, πραγματοποιήθηκαν 40 περίπου επισκέψεις 2ωρες ή 3ωρες, σε 16 άτομα.


·        Κάθε Πέμπτη απόγευμα, από ώρα 17:00’ έως 19:00’ μ.μ., λειτουργεί πρόγραμμα φύλαξης παιδιών, με δημιουργική απασχόληση και εκκλησιαστική παιδεία. Η ομάδα του παιδαγωγικού αυτού έργου αποτελείται από δώδεκα κυρίες παιδαγωγούς (νηπιαγωγούς, δασκάλες, καθηγήτριες), κοινωνική λειτουργό, μουσικό, γυμνάστρια, κοινωνιολόγο. Αναλαμβάνουν ανά δύο ή τρεις κυρίες το πρόγραμμα της δημιουργικής απασχόλησης της Πέμπτης και απασχολούν 22 περίπου παιδιά, ηλικίας 5 έως 10 ετών.
·        Κατά τις πρωϊνές ώρες λειτουργίας της Διακονίας, διατίθεται τράπεζα ενδυμάτων, από την οποία διανέμεται ρουχισμός για γυναίκες, παιδιά, καθώς και ρουχαλάκια για βρέφη.
·        Επίσης, στον τομέα Πρωτογενούς Πρόληψης, προγραμματίζουμε επωφελείς συνάξεις, σε θέματα Υγείας για τη γυναίκα, μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, και ποικίλες πνευματικές εκδηλώσεις σε μηνιαία βάση, που πραγματοποιούνται στο Κέντρο της Διακονίας «Παναγία η Παραμυθία». Για το εκκλησιαστικό έτος 2011-2012, προγραμματίσθηκαν και υλοποιούνται δεκαοκτώ ευκαιρίες, ήτοι από τις 18 Σεπτεμβρίου 2011 έως τις 16 Ιουνίου 2012 (από την Ιερά Μητρόπολη δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων 2011-2012 της Διακονίας Στηρίξεως Γυναικών). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση εθελοντριών, μία ημερίδα, έξι μαθήματα Ψυχικής Υγείας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων Ψυχικής Υγείας, τα οποία παρακολουθούν περίπου σαράντα πέντε (45) εθελόντριες. Επίσης, επτά μηνιαίες συνάξεις με θέματα πνευματικά, κοινωνικά, παιδαγωγικά και προληπτικής ιατρικής, στην ενότητα «Υγεία και Γυναίκα». Οι ομιλήτριες είναι ειδικοί επιστήμονες από την τοπική κοινωνία, δραστηριοποιούνται στη διοικούσα επιτροπή και ανήκουν στις άμεσες συνεργάτιδες τους έργου της Διακονίας.


Μέσα στο πρώτο έτος της ενεργούς δράσης της Διακονίας αυτής (από Φεβρουάριο 2011 έως Φεβρουάριο 2012), συνοπτικά αναφέρουμε ότι καταγράφτηκαν 53 περιστατικά, τα οποία προσήλθαν στην αίθουσα υποδοχής. Τα προβλήματα ήταν ποικίλα και απαιτούσαν στήριξη πνευματική, ιατρική, νομική, ψυχολογική και ψυχοθεραπεία, αγωγή παιδιών και ενισχυτική διδασκαλία, λογοθεραπεία, εύρεση εργασίας, κάλυψη υλικών αναγκών.

Εξυπηρετήσαμε τη γυναίκα, μεσολαβήσαμε για διευκόλυνσή της προς τις υπηρεσίες, την υποστηρίξαμε ποικιλοτρόπως, προγραμματίσαμε ειδικές συνεδρίες με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχοθεραπεύτρια (16 περιπτώσεις μέχρι τώρα βοηθήθηκαν, με επανειλημμένες συνεδρίες).

Τριανταπέντε (35) ώρες διδασκαλίας σε κύρια μαθήματα προσφέρθηκαν ενισχυτικά σε έξι μαθητές/τριες, τους τρεις τελευταίους μήνες του σχολικού έτους 2011. Φέτος, 5 μαθητές παρακολουθούν ιδιαίτερα μαθήματα στο Κέντρο της Διακονίας.

Για τις υλικές ανάγκες, λειτουργεί η τράπεζα ενδυμάτων, όπου ανταλλάσσονται ρούχα, κυρίως για παιδιά και γυναίκες.

Κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, συγκεντρώθηκαν τρόφιμα από τις εθελόντριες και δόθηκαν σε 20 οικογένειες.

Επίσης, επισκεπτόμαστε ειδικά σχολεία και θεραπευτικές μονάδες για παιδιά και άτομα με αναπηρίες. Στις 31-01-2012, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς με ομάδα εθελοντριών ευλόγησε το προσωπικό και τα παιδιά του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, με την κοπή βασιλόπιττας και στη συνέχεια μοιράστηκαν δώρα. Μεσολαβήσαμε για τη βάπτιση δύο μικρών παιδιών, προσφέροντας πνευματική και υλική βοήθεια. Δυσκολία μεγάλη συναντούμε καθημερινά στο θέμα εύρεσης εργασίας.

Προχωρούμε με τη βοήθεια του Θεού, την ευλογία και τη συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και από τη δική μας πλευρά με υπευθυνότητα, διάκριση και προσοχή, με βήματα αργά και σταθερά. Βλέπουμε ότι χρειάζεται στενή συνεργασία με τις ενορίες και τους ιερείς, για την αντιμετώπιση ορισμένων δυσκόλων περιπτώσεων.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην εθελοντική αυτή δράση, η κοινωνία ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Εκκλησίας και αγκαλιάζει το έργο της, αφού επιτελείται για το καλό του συνανθρώπου ως ψυχοσωματική οντότητα.

Πιστεύουμε ότι σε κάθε ενορία υπάρχουν γυναίκες με ψυχή και ήθος, που μπορούν να βοηθήσουν, υπάρχουν απλές γυναίκες, ίσως ολιγογράμματες, αλλά πρόθυμες να προσφέρουν το χρόνο τους στη διακονία της αγάπης, ως συνεργάτες και βοηθοί. Εκτός από την υλική έκφραση της προσφοράς, υπάρχει και η πνευματική, η εξωτερίκευση του ενδιαφέροντος, της αγάπης, της θυσίας και της εκτιμήσεως προς την αξία, που λέγεται άνθρωπος.

Αυτήν την ανάγκη της έκφρασης της ΑΓΑΠΗΣ την αναζητούν και την προσδοκούν όλοι οι άνθρωποι σήμερα. Ελπίζουμε ο Πανάγαθος Κύριος και η Παρθενομήτωρ Παναγία η Παραμυθία να μας ενισχύουν και να μας καθοδηγούν στο δύσκολο αυτό έργο, ώστε οποιαδήποτε κίνηση να γίνεται ευεργετικά προς τον συνάνθρωπο και μόνο «προς δόξαν Θεού».

Από τη Διοικούσα Επιτροπή
της Διακονίας «Παναγία η Παραμυθία»


ΥΓ. Η Διοικούσα Επιτροπή της Διακονίας Στηρίξεως Γυναικών «Παναγία η Παραμυθία» οργανώνει και πραγματοποιεί την στήριξη και ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας, σε ειδικό φιλικό χώρο, στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου, στο ισόγειο (Δ. Μακρή 34). Ώρες λειτουργίας: Πρωί: 10 - 12 π. μ. (Δευτέρα - Τρίτη και Παρασκευή). Απόγευμα: 4 - 6 μ. μ. Τετάρτη και Πέμπτη (ή 5 - 7 μ. μ. από Μάϊο έως Οκτώβριο). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26410-32005.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου