Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Ποιμαντορική Εγκύκλιος για την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής




Ο  ΧΑΡΙΤΙ  ΘΕΟΥ  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΚΑΙ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
  ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ  
ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΚΟΣΜΑΣ

Προς  τον  ευσεβή  κλήρον  και  λαόν
της  καθ’ ημάς  Ιεράς  Μητροπόλεως

              Αγαπητά  μου  παιδιά ,
 «Έφθασε καιρός η των πνευματικών αγώνων αρχή…».

Με τη χάρι του Θεού μας, αγαπητοί, και πάλι έφθασε ο καιρός της ευλογημένης Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Το γνωρίζουμε. Το ζούμε. Η ζωή του πιστού χριστιανού της Εκκλησίας μας είναι μία διαρκής πορεία από τη γη στον ουρανό. Μια πορεία αγωνιστική και αδιάκοπη για να φύγη ο ορθόδοξος χριστιανός από τη χωματένια ζωή των παθών και της αμαρτίας και να φθάση στη ζωή της καθαρότητος, της χάριτος, της αγιότητος, της ενώσεως με τον Θεό μας, να φθάση στην κληρονομία της αιωνίου ζωής. Αυτή την πορεία συνεχώς την ενισχύει η Εκκλησία μας όλο το λειτουργικό έτος, με τα αγιοπνευματικά της μέσα και όπλα.

Ιδιαιτέρως τώρα, την προ του Πάσχα περίοδό μας, προσφέρει την ψυχωφελή Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Είναι η πλέον κατανυκτική περίοδος του εκκλησιαστικού έτους, η οποία αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή προ της εορτής του Αγίου Λαζάρου για να ακολουθήση η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Αχράντων Παθών του Κυρίου μας.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με τις πυκνωμένες κατανυκτικές ακολουθίες, τους επίκαιρους ύμνους, τα θεόπνευστα ιερά, αγιογραφικά και πατερικά αναγνώσματα, την ευλογημένη εγκράτεια, τη νηστεία και την θερμή προσευχή, μας βοηθάει να αποτινάξουμε την ραθυμία και το σκοτισμό, να έλθουμε σε αυτογνωσία, να συναισθανθούμε την αμαρτωλότητά μας, να δεχθούμε τα ουράνια μηνύματα, να επανέλθουμε στον Πατέρα, να δεχθούμε την άμετρο αγάπη Του, να φορέσουμε την «στολήν την πρώτην» με την μετάνοια, να ζωοποιηθούμε με τον «μόσχον τον σιτευτόν» το Πανάγιον Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας.

Γι’ αυτό, αγαπητοί μου, πατρικά παρακαλώ να αφυπνισθούμε όλοι μας αυτή την Αγία και Μεγάλη  Τεσσαρακοστή.

Τα ερείπια και τα συντρίμματα, πνευματικά και υλικά, που άφησαν και αφήνουν στις μέρες μας όλοι εκείνοι που πολεμούν τον Χριστό, την Εκκλησία και την αγιασμένη χριστιανική ζωή, ας μας διδάξουν, ας μας προβληματίσουν.

Αυτή την αγία Τεσσαρακοστή ας απομακρύνουμε τον εαυτό μας από την κοσμικότητα, την αδιαφορία, την ανυπακοή στη φωνή της Εκκλησίας μας και με πόθο ας εισέλθουμε στο στάδιο των αρετών.

Ας αρνηθούμε την ραθυμία, την φιλόυλη και φιλήδονη ζωή μας και με αληθινή μετάνοια ας αναλάβουμε τον γλυκύτατο σταυρό της ασκήσεως.

Σήμερα, αυτή την αγία Κυριακή, με σωτήρια αποφασιστικότητα ας αρνηθούμε να συμμετάσχουμε στις ειδωλολατρικές, δαιμονόπληκτες και παθογενείς καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Δεν είναι φοβερό αλήθεια και απάνθρωπο, αδελφοί μας, συνάνθρωποί μας να μην έχουν σήμερα ψωμί και γάλα για τα παιδιά τους και κάποιοι να οργανώνουν και να παρουσιάζουν πολυσπάταλες καρναβαλικές εκδηλώσεις;

Ξένοι απ’ όλα αυτά τα κοσμικά και αντιπνευματικά ας θελήσουμε να καλλιεργήσουμε την «βασιλίδα των αρετών», τη νηστεία, να ζήσουμε με συνέπεια τις κατανυκτικές ακολουθίες, τα απόδειπνα, τους χαιρετισμούς της Παναγίας μας, τις Λειτουργίες των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Ας γονατίσουμε περισσότερο στο ταμείο της προσευχής μας.

Η δοκιμασία της Πατρίδος μας, οι επιβληθείσες παντοειδείς κρίσεις που ταλανίζουν το έθνος μας και τον λαό μας, ζητούν εκτενή και φλέγουσα την προσευχή μας αυτή τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή για να απομακρυνθούν.

Ας συγχωρήσουμε όλους τους συνανθρώπους μας, για να δεθούμε με την αληθινή και αγία αγάπη και να κατορθώσουμε την ενότητα εν Χριστώ, η οποία μας ειρηνεύει και φέρει τη χάρι του Θεού στην καρδιά μας.

Έτσι θα ετοιμάσουμε, θα απαλύνουμε την ψυχή μας, για να φθάση στην ειλικρινή μετάνοια και εμπρός στο ιερό επιτραχήλιο να λάβη την άφεσι και την καθαρότητα, ώστε να φθάση έτοιμη στο ζωοπάροχο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Αγαπητοί, το σταυρώσιμο και το αναστάσιμο Πάσχα μας θέλει αγιασμένους εορταστές.

Ας θελήσουμε μέσα στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με τους πνευματικούς αγώνες μας και με τη χάρι του Κυρίου μας να προκαθάρουμε και να ετοιμάσουμε τους εαυτούς μας.
   
     Το εύχομαι με πατρική αγάπη Χριστού.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου