Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Η Εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου στη Μεσάριστα Μακρυνείας και στο Λουτρό Αμφιλοχίας

 


Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο χωριό Μεσάριστα της Αρχιερατικής Περιφέρειας Μακρυνείας ιερούργησε το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επί τη εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο στους πιστούς αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της εορτής, τονίζοντας, ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα διαχρονικό υπόδειγμα καλού ποιμένος, που ακολούθησε πιστά τα βήματα του Καλού Ποιμένος, όπως τα προσδιορίζει ο Χριστός στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα.

Ο ποιμήν ο καλός είναι έτοιμος να προσφέρει την ψυχή του υπέρ των προβάτων της ποίμνης του. Βρίσκεται σε μια ετοιμότητα θυσίας. Η σχέση ποιμένος και ποιμνίου είναι σχέση ζωής. Ο Άγιος Νικόλαος δεν ακολούθησε τον δρόμο της απόλαυσης και της προσωπικής καταξίωσης, αλλά καθημερινά αφουγκραζόταν τις ανάγκες του ποιμνίου του, έπασχε μαζί με αυτό και θυσιαζόταν για αυτό.

Ο ποιμήν ο καλός προπορεύεται και τα πρόβατα τον ακολουθούν. Ο Χριστός μάλιστα προτρέπει τους Χριστιανούς να ακολουθούν τον ποιμένα, αίροντας τον σταυρό τους. Έτσι και οι πιστοί ακολουθούσαν τον Άγιο Νικόλαο, γιατί γνώριζαν, ότι η οδός που βάδιζε ο Άγιος τους οδηγούσε στον Χριστό και στην σωτηρία.

Ο ποιμήν ο καλός έχει καθήκον να αναζητά το πλανώμενο πρόβατο. Να μην επαναπαύεται στα ενενήντα εννέα πρόβατα της ποίμνης του, αλλά να αναζητά αυτό που κινδυνεύει, γιατί ο κάθε Χριστιανός είναι για τον ποιμένα εικόνα του Θεού, μια ξεχωριστή και μοναδική προσωπικότητα. Ο Άγιος Νικόλαος υπερασπίστηκε και έσωσε τους ανθρώπους από τα αδιέξοδα στα οποία περιέρχονταν. Γνώριζε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και την αντιμετώπιζε με μοναδικό σκοπό την σωτηρία ενός εκάστου εκ του ποιμνίου του.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να εύχονται για τον Επίσκοπό τους και τους ιερείς του να ακολουθούν το παράδειγμα του Αγίου Νικολάου, να αναδεικνύονται καλοί ποιμένες και να έχουν την αγωνία της επιστροφής του πλανωμένου προβάτου.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο π. Νεκτάριος Καττής, ο οποίος για δεκαεννέα χρόνια υπήρξε ο Προϊστάμενος του Ναού και σήμερα υπηρετεί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου, ενώ παράλληλα συνεχίζει να εξυπηρετεί και την Ενορία της Μεσάριστας, προσφώνησε τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, ευχαριστώντας τον για την επίσκεψη και την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο Σεβασμιώτατος τον συνεχάρη για το έργο του, για την ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό του Ιερού Ναού, τον οποίο με μεράκι και ζήλο επιμελήθηκε και του απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, ευχόμενος να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την διακονία του.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.

 

Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στο χωρίο Λουτρό, της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αμφιλοχίας, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Κατά το κήρυγμά του ερμήνευσε το όνομα του Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα ανέλυσε τις δύο λέξεις «νίκη» και «λαός» που το συνθέτουν, εξηγώντας τις δύο επικρατέστερες ερμηνείες.

Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία ο Άγιος Νικόλαος νίκησε τον λαό. Τον νίκησε με την αγάπη του, με το ήθος του και με την ταπείνωσή του. Υπήρξε ένας ποιμένας της Εκκλησίας που αγάπησε υπερβολικά και ειλικρινά το ποίμνιό του και αγαπήθηκε από αυτό. Η αγάπη του τον οδήγησε στην πλήρη αφιέρωση και στην άνευ όρων και ορίων διακονία του. Έγινε ο προστάτης, ο αντιλήπτωρ, εκείνος που υπεράσπιζε τα συμφέροντα του λαού του ενώπιον κάθε αρχής, ακόμα και του ίδιου του Αυτοκράτορα.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένας ποιμένας που διακρίθηκε για το γνήσιο Επισκοπικό του ήθος. Ή ζωή του ήταν πλήρως ταυτισμένη με το Ευαγγέλιο του Χριστού. Δίδασκε με τη ζωή του το Ευαγγέλιο που κήρυττε.

Παρόλα αυτά παρέμεινε ταπεινός και απλός σε ολόκληρη τη ζωή του. Παρότι έφτασε μέχρι τον βαθμό του Επισκόπου η ταπείνωση διέκρινε ολόκληρη τη ζωή του και είλκυσε τη Χάρη του Θεού και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.

Σύμφωνα με τη δεύτερη ερμηνεία ο λαός νίκησε τον Άγιο Νικόλαο. Ο Άγιος Νικόλαος θυσιάστηκε για το ποίμνιό του. Ο λαός νικάει όταν έχει σοφούς και εναρέτους εκκλησιαστικούς ηγέτες. Ο λαός νίκησε γιατί διέθετε έναν ασυμβίβαστο, αγωνιστή και άγιο Επίσκοπο, ο οποίος όσο ζούσε υπερασπίστηκε το ποίμνιό του και τώρα μεσιτεύει και πρεσβεύει για όλους του πιστούς, ανέφερε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος και επικαλέστηκε τις πρεσβείες και την ευλογία του Αγίου Νικολάου για όλους τους πιστούς που συμμετείχαν στην ακολουθία του Εσπερινού.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός χειροθέτησε στο οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου τον π. Σπυρίδωνα Κοκορόσκο, ο οποίος παρότι ανήκει στην τάξη των Συνταξιούχων Κληρικών, συνεχίζει με ζήλο να εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες της Ενορίας. Τον ευχαρίστησε για την διακονία του στην Ενορία του Λουτρού και στις άλλες Ενορίες που υπηρέτησε και του ευχήθηκε να συνεχίσει για πολλά χρόνια να ιερουργεί στο Ιερό Θυσιαστήριο.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε δύο νέους αναγνώστες, τους μαθητές Λυκείου Ηλία Ροϊδη και Κωνσταντίνο Στασινό, στους οποίους ευχήθηκε να προοδεύουν στα μαθήματά τους, να αναδεικνύονται πρότυπα για τους συμμαθητές τους και να αξιωθούν να εισέλθουν στις τάξεις του Ιερού Κλήρου, αν και εφόσον δεχθούν μέσα τους την κλίση του Θεού.

Μεταξύ του πλήθους των Χριστιανών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Φορέων.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αμφιλοχίας.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ακολουθία του Εσπερινού στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/7xXVFrKUkXg3YHP99

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/vnk2mfqG2LPBnHEY6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου