Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Έναρξη των Εορτών Εξόδου 2023

 


Με την έκθεση «Ύμνος Εις την Ελευθερίαν» που διοργανώνει ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος» ξεκίνησαν και εφέτος οι ΕΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ 2023 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 25 Μαρτίου 2023 στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου» και ταυτόχρονα ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Λύρος κήρυξε την έναρξη των δεκαπενθήμερων καλλιτεχνικών και πνευματικών εκδηλώσεων για την 197η επέτειο της Φρουράς της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, παρουσία του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, του Περιφερειάρχου Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, Πολιτευτών και εκπροσώπων των στρατιωτικών και δημοτικών αρχών της Ιεράς Πόλεως και του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός εξερχόμενος του Μουσείου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, διότι παραβρέθηκα στην τελετή ενάρξεως των Εορτών Εξόδου 2023, που ξεκίνησαν σήμερα και θα κορυφωθούν την Κυριακή των Βαΐων. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή για εμένα, γιατί είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχω ως Επίσκοπος σε όλες αυτές τις εορταστικές και επετειακές εκδηλώσεις. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, διότι θα γίνω και εγώ ένας ακόμη Μεσολογγίτης από τους αναρίθμητους σε όλο τον κόσμο, που θα εισέλθουμε μέσα στο μυστήριο της ηρωικής Εξόδου, θα αναβαπτιστούμε στα ζείδωρα νάματα της θυσίας των προγόνων μας, θα μνημονεύσουμε με ευγνωμοσύνη την γενναιότητα, την τόλμη και την αυτοθυσία τους, αλλά ταυτόχρονα θα δώσουμε και υπόσχεση, ότι δεν θα λησμονήσουμε ποτέ και θα φανούμε άξιοι συνεχιστές της θυσίας και των αγώνων τους».

Η έκθεση αποτελεί μια συλλογική εικαστική «ανάγνωση» του Ύμνου Εις την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού. Την επιμέλεια υπογράφει η ιστορικός τέχνης κ. Ίρις Κρητικού, η οποία προσκάλεσε διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να συναντήσουν τον Ύμνο εξαρχής και να επιλέξουν μία ή περισσότερες στροφές του και να «δημιουργήσουν» έργα τέχνης εμπνεόμενοι από το περιεχόμενο κάθε στροφής.

Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» το συνέθεσε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και εκδόθηκε στο Μεσολόγγι το 1825. Αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές, από τις οποίες οι δύο πρώτες  καθιερώθηκαν το 1865 ως Εθνικός Ύμνος που ανακρούονται και συνοδεύουν την έπαρση και την υποστολή της σημαίας, ενώ ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο:   https://photos.app.goo.gl/91Y8ApopgPSpvN228

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου