Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Δεύτερη Ιερά Αγρυπνία για την Πατρίδα Ελλάδα



Κάλεσμα  μετανοίας  προς  τους  υπευθύνους  από  τον  Μητροπολίτη  Αιτωλίας και Ακαρνανίας  κ. Κοσμά:
«Ας μείνουμε, έως γήρατος, γνήσιοι Ορθόδοξοι και Έλληνες»

Με την πατρική ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά «να μείνουμε όλοι, μέχρι βαθέως γήρατος, γνήσιοι Ορθόδοξοι και Έλληνες μέσα στην ελεύθερη Πατρίδα μας», ολοκληρώθηκε η δεύτερη κατά σειρά Ιερά Αγρυπνία για την Πατρίδα μας, την Ελλάδα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ι. Π. Μεσολογγίου, το βράδυ της Δευτέρας 16 Ιουλίου.
Της Αγρυπνίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ενώ συμμετείχαν οι ιερείς της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής, τιμώντας πανηγυρικά την ιερά μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης (17η Ιουλίου). Τα αναλόγια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού πλαισίωσαν Ιεροψάλτες της περιοχής, οι οποίοι έψαλαν την ακολουθία της Αγίας και τους ύμνους της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προσφέροντας την δυνατότητα στο πλήθος των πιστών ευσεβών χριστιανών να προσευχηθούν για την σωτηρία της πατρίδας.  
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Κοσμάς, έδωσε συγχαρητήρια στους πιστούς, οι οποίοι με ευλάβεια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και προσήλθαν να προσευχηθούν για την Πατρίδα μας, την Ελλάδα, ενώ τους προέτρεψε να παραμείνουν προσευχόμενοι θερμά σε όλη τη διάρκεια της Αγρυπνίας, εξηγώντας και την αναγκαιότητα της κοινής προσευχής υπέρ του Ελληνικού μας Εθνους.


Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, ανέπεμψε ειδική δέηση υπέρ της Πατρίδος και της Μακεδονίας μας.
Κατά το σύντομο μήνυμά του στο τέλος της Αγρυπνίας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, και στο θαυμαστό παράδειγμα του μαρτυρικού αγώνα και μεγάλης πίστεως της Αγίας Μαρίνας, επισημαίνοντας τα εξής:
«Με όλη μας τη δύναμη να ευχηθούμε να λυτρωθεί η Πατρίδα μας, κι εμείς να ζούμε λυτρωμένοι και να είμαστε ελεύθεροι. Αλλά θα μείνουμε κι εμείς ελεύθεροι, όταν μιμηθούμε την Αγία Μαρίνα. Δεκαπέντε ετών κοριτσάκι ήταν! Κι όμως, δεν λύγισε, δεν υποχώρησε. Αγάπησε τον Νυμφίο Χριστό κι έδωσε τα πάντα και το αίμα της! Έχει κάνει και κάνει σήμερα θαύματα πολλά η Αγία Μαρίνα. Αυτή είναι η ορθοδοξία! Κι αυτή είναι η Ελλάδα και η Ορθοδοξία! Αυτή θέλουμε να κρατήσουμε. Να τη ζούμε εμείς και να ζούμε ελεύθεροι, με την πίστη μας, με το Χριστό μας, με την Παναγία μας και τους Αγίους. Να ‘χουμε τα παιδιά μας μέσα στη Χάρη του Θεού, όχι στη διαστροφή και τη βρομιά, όχι στην κτηνώδη κατάσταση, όχι στην άρνηση του Θεού, όχι στο ξερίζωμα των ιδανικών και των αξιών. Όλοι μας να επιστρατεύσουμε τον εαυτό μας στην προσευχή, στην αγάπη, στα πνευματικά όπλα. Να αγωνιστούμε να μείνουμε όρθιοι όπως η Αγία Μαρίνα.
Θα κρατηθεί η Ελλάδα μας, γιατί την αγαπάει ο Θεός! Χρειάζεται όμως απ’ όλους αγώνας πολύς για να μείνουμε Ορθόδοξοι και Έλληνες. Ας μείνουμε, μέχρι βαθέως γήρατος, γνήσιοι Ορθόδοξοι και Έλληνες μέσα στην ελεύθερη πατρίδα μας!».


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, αναφερόμενος στην τραγικότητα της σημερινής καταστάσεως στην Ελλάδα, που ήταν και ο λόγος για την τέλεση της Ιεράς Αγρυπνίας, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού,  τόνισε  τα  εξής:
«Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,
Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως Έλληνες ουδέποτε πιστεύαμε ότι θα φθάσουμε σε αυτό το κατάντημα˙  ουδέποτε πιστεύαμε πως η χώρα μας, η πατρίδα μας θα έφθανε σε τέτοιο χαμηλό επίπεδο˙  ουδέποτε πιστεύαμε ότι οι Χριστιανοί Έλληνες που πατάνε πάνω σε ιερά χώματα, μέσα στα οποία είναι θαμμένα ιερά λείψανα Μαρτύρων και Αγίων θα αμάρταναν τόσο πολύ, με τόση ασέβεια, με τόση επιμονή, και με τόση αναισθησία˙  ουδέποτε πιστεύαμε ότι οι νομοθετούντες, πάσης αποχρώσεως – ουδέποτε κομματίσαμε και ποτέ δεν θα κομματίσουμε˙ Θεός φυλάξοι – θα έφθαναν σε αυτό το σημείο να νομοθετούν ανερυθρίαστα και με «καμάρι» νόμους που θωπεύουν και υμνούν και επαινούν την διαστροφή, που διαλύουν την παραδοσιακή ελληνική χριστιανική οικογένεια, νόμους οι οποίοι κατακερματίζουν την νεότητα.  Ουδέποτε πιστεύαμε ότι θα θριαμβολογούν για νόμους οι οποίοι αφαιρούν το πρόσωπο από τον άνθρωπο και τον κάνουν πράγμα και αριθμό.  Και από το άλλο μέρος, ουδέποτε πιστεύαμε ότι με τόση προχειρότητα υπεύθυνοι άνθρωποι της πατρίδος θα αντιμετώπιζαν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας με τόση, πραγματικά, ανευθυνότητα και προδοσία.
» Εμείς πονούμε για όλα αυτά. Πιστεύουμε, είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες συνειδητοί, και θέλουμε να αντισταθούμε. Δεν θα αντισταθούμε με τα μέτρα εκείνων που πολεμούν τον Χριστό και την Πατρίδα. Εμείς γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε απόψε στον Ιερό Ναό˙ γνωρίζουμε ότι ο Χριστός μας αγαπάει την Ελλάδα, αγαπάει την πατρίδα μας, ότι η Παναγία μας, μητέρα μεγάλη, σκέπει την πατρίδα μας, ότι όλοι οι Άγιοι προσεύχονται για την πατρίδα μας, η Αγία Μαρίνα που αγιάζει την πατρίδα με την ιερά της κάρα και με τα ιερά της λείψανα και όλοι οι Άγιοι πραγματικά προστατεύουν την πατρίδα μας.
» Γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε απόψε˙ να κάνουμε αυτήν την, μικρή βέβαια, αγρυπνία, αλλά να προσευχηθούμε θερμά για την πατρίδα, για την Ελλάδα, για τους Έλληνες, να προσευχηθούμε να φωτίσει ο Κύριος εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα, να  μ ε τ α ν ο ή σ ο υ ν  γιατί – αλίμονο! αλίμονο!– δεν πολεμείται και δεν εξαγοράζεται η πατρίδα μας με τίποτε. Ποταμοί αιμάτων χύθηκαν γι΄ αυτήν. Δεν έχουμε δικαίωμα εμείς την Ορθοδοξία και την Ελλάδα να τα διαπραγματευόμαστε τόσο ελαφρά και τόσο ασυναίσθητα και πρόχειρα και ανυπεύθυνα.
» Γι’ αυτό απόψε κι εμείς οι κληρικοί κι εσείς μέχρι τέλους της λειτουργίας ας καθίσουμε με εκτενή προσευχή να παρακαλέσουμε τον Θεό μας: «Κύριε, σώσε την Ελλάδα. Κύριε, σώσε την Πατρίδα. Κύριε, φώτισε τους υπευθύνους να μετανοήσουν, να φύγουν από την θέλησή τους, από τη διαστροφή τους, από την άρνησή τους, από την αθεΐα τους, από την σκοτοδίνη τους». Να φωτίσει ο Κύριος τους Έλληνες να συνέλθουν, να μετανοήσουν, να πάψουν να είναι πιόνια της κάθε σκοτεινής καταστάσεως και να ζήσουν ως Έλληνες ελεύθεροι πάντα, όπως ήταν, είναι και θα είναι. 
» Αγαπητοί, και στον όρθρο και στην Θεία Λειτουργία ας προσευχηθούμε θερμά. Ακούει ο Θεός. Ακούει η Παναγία μας, οι Άγιοί μας, ο Άγιος Σπυρίδων, οι Άγιοι του Μεσολογγίου, της Πατρίδος, της Ελευθερίας. Και όλοι μας να φύγουμε με αυτήν την απόφαση: κι εμείς να μείνουμε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Έλληνες αγαπώντες τον Χριστό μας, ζώντες τη Ορθοδοξία, αγαπώντες την Πατρίδα μας˙  Αμήν!».










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου