Κυριακή 9 Απριλίου 2017

191η Επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου

Κυριακή των Βαΐων 2017 -  Δεύτερη ημέρα εορτασμών


Kορυφώθηκαν, σήμερα Κυριακή των Βαΐων, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 191ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
« Η Κυριακή των Βαΐων είναι σημαντική ημέρα. Την προηγούμενη ημέρα ο Χριστός νίκησε τον θάνατο στον φίλο του Λάζαρο, τον οποίον ανέστησε, και  έπειτα εισήλθε στα Ιεροσόλυμα για να νικήση τον θάνατο επάνω στο Σώμα Του.
» Ο θάνατος βασανίζει τους ανθρώπους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας μας είναι ο φόβος της γηράνσεως και του θανάτου. Από αυτόν τον φόβο αναπτύσσονται τα πάθη. Μέ την Ανάσταση του Χριστού μπορούμε να υπερβούμε τον φόβο του θανάτου και να αποκτήσουμε μεγάλη δύναμη.
» Και το γεγονός της Εξόδου του Μεσολογγίου αυτό δείχνει. Οι Εξοδίτες με την δύναμη του Χριστού και της Εκκλησίας προχώρησαν ατρόμητοι στον θάνατο. Εισήλθαν μέσα στην «σκιά του θανάτου» με ελπίδα στην Ανάσταση. Δεν τον φοβήθηκαν. Έκαναν μια ηρωϊκή έξοδο στην αθανασία. Το Μεσολόγγι είναι ένας φάρος που δείχνει πώς ο άνθρωπος με την δύναμη του Χριστού εκδιώκει την απελπισία, την κατάθλιψη και τον φόβο του θανάτου και πώς εμπνέεται από την ζωή».


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και την αγάπη τους προς το Μεσολόγγι και την Ελλάδα, ενώ ζήτησε να εύχονται για όλους μας, ώστε να μένουμε σταθεροί στην Πίστη μας και να έχουμε αγάπη στην Πατρίδα «ακολουθώντας τα βήματα των πεσόντων Ηρώων Προγόνων μας».  
Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκoπίου Παυλοπούλου, ενώ στη συνέχεια, ενώπιον του Προέδρου, ξεκίνησε η ιερά Λιτανευτική Πομπή τιμής στους Πεσόντες της Εξόδου.
Με την ιερά λιτανεία μεταφέρθηκε η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως, με την συμμετοχή του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελλ. Δημοκρατίας, των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των μελών της Βουλής των Ελλήνων, των λοιπών επισήμων και πλήθους κόσμου. Μεταξύ αυτών, μαθητές των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και εκπρόσωποι φορέων.
Τιμές στην Ιερά Εικόνα της Εξόδου απέδωσαν, το άγημα της Προεδρικής Φρουράς και τα αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού μας Στρατού. Τιμώμενη Χώρα κατά τον φετινό εορτασμό ήταν η Πολωνία.
Στον Τύμβο, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων ορθοδόξων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων  τε  και  Φιλελλήνων».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου από τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη, ενώ η υψίφωνος κα Vivian Douglas απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», με τη συνοδεία της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

Κατά την τάξη του εορτασμού, το απόγευμα της Κυριακής, η Ιερά Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ επιστρέφουν με λιτανευτική πομπή, από τον Κήπο των Ηρώων στο Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου φυλάσσονται.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου