Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Ιερά Λιτανεία για τον Άγιο Κοσμά στο Θέρμο της Αιτωλίας

«Πανηγυρίζομε σήμερα τήν μνήμην ἑνός ἐναρέτου μοναχοῦ, λαμπροῦ Ἱεραποστόλου, μεγάλου Διδασκάλου καί Φωτιστοῦ τοῦ ὑποδούλου Γένους, λαμπροῦ Προφήτου, ἐνδόξου Ἱερομάρτυρος. Ἑορτάζομε τόν ἅγιον Κοσμᾶ τόν Αἰτωλό, τόν συγκλονιστικόν αὐτόν Ἱεραπόστολο καί Ἐθναπόστολο, τόν θερμό πρόμαχον καί ὑποστηρικτή τῆς Παιδείας, τόν Ἅγιο τῶν Σχολείων, τόν μεγάλο μύστη τῆς Λευτεριᾶς, τόν κορυφαῖον ἀναγεννητήν τοῦ Γένους, τόν μάρτυρα τῆς Πίστεως καί τῆς Πατρίδος. ..»  
Με τα λόγια αυτά, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος περιέγραψε τον εορτασμό και την τιμή της μεγάλης προσωπικότητας του Αγίου Κοσμά, σήμερα το απόγευμα κατά την ομιλία του στην πλατεία της πόλεως του Θέρμου, όπου κορυφώθηκαν οι φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με την καθιερωμένη λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Αγίου Κοσμά.
Η ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Μέγα Δένδρου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου. Στη συνέχεια με λιτανευτική πομπή, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, κατέληξε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου, ενώ προηγουμένως, στην κεντρική πλατεία, τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ειρηναίος.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε «ωρισμένες πτυχές του αγιασμένου βίου και της πολύπλευρης δράσεως του εορταζομένου Αγίου, του Πατροκοσμά», ενώ τόνισε ότι «ο Ιερομάρτυρας Κοσμάς ο Αιτωλός, ήταν η πιο δραστήρια, πρωτότυπη, επιβλητική και φωτεινή μορφή του νεοελληνικού Μαρτυρολογίου. Ένας άνθρωπος γεμάτος θεία χάρη, απλότητα και θείο ζήλο».
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ειρηναίος παρέδωσε στο πλήθος των ακροατών «Μηνύματα και υποδείξεις πολύτιμες του Μεγάλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού», επισημαίνοντας πως «εις την ζωή μας σήμερα, στη δύσκολη εποχή που ζούμε χρειαζόμαστε να είμαστε σε εγρήγορση να δραστηριοποιούμαστε και να φροντίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για όλους τους αδελφούς και το Έθνος, το Γένος των Ελλήνων, όπως ο σήμερον εορταζόμενος Άγιος. Αυτό το χρειαζόμαστε πολύ σήμερα. Εις την ζωή μας σήμερα καλούμαστε να μην ζητούμε την ανάπαυση και την ξεκούραση μόνον, αλλά κούραση και δράση, για τα παιδιά μας, το μέλλον τους, τον Τόπο και την Χώρα μας».
Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Κοσμά για την πρόσκληση, λέγοντας ότι «είναι για μας ιδιαίτερη χαρά το προσκύνημά μας σ’ αυτούς τους ιστορικούς και αγιασμένους τόπους της Επαρχίας σας, όπου από την πρώτην στιγμήν, νοιώσαμεν ‘’αιχμάλωτοί’’ της φιλοξενίας, της αγάπης και της εκτιμήσεώς σας. Σας ευχαριστούμε, «πάλιν καί πολλάκις», και εξ αφορμής των σεπτών ονομαστηρίων σας, ευχόμεθα εις το φιλάρετον Πρόσωπό Σας τα έτη σας να είναι καλλίκαρπα και πολύκαρπα, για να ανταποκρίνεστε εις το πολύτομο και πολύμοχθο έργον Σας, όπως και μέχρι σήμερον αξίως πράττετε».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς, προσφωνώντας τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευλογία να λαμπρύνει με την παρουσία του τις λατρευτικές εκδηλώσεις ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ Ειρηναίος και ευχαρίστησε, τόσο εκείνον όσο και τους αγίους Αρχιερείς, για την κοπιώδη συμμετοχή τους στις ιερές ακολουθίες προς τιμήν του πολιούχου μας.

Τέλος Σεβ. κ. Κοσμάς, ευχήθηκε σε όλους υγεία, δύναμη και «ο Κύριος του ουρανού και της γης να φωτίσει όλους μας να κατανοήσουμε ότι η φωνή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπως κατά τον καιρό της δουλείας οδήγησε το Γένος στην ελευθερία, έτσι και τώρα η φωνή του Αγίου Κοσμά, η ορθοδοξία, η γνήσια φιλοπατρία και η παιδεία με το φως του Χριστού θα σώσουν και πάλι το Έθνος μας».

Αξιοσημείωτη ήταν η αθρόα συμμετοχή των πιστών σε όλες τις ιερές ακολουθίες, αλλά και στην ιερά λιτάνευση και ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων που έσπευσαν να προσκυνήσουν το απότμημα του ιερού λειψάνου και την ιερά εικόνα του Αγίου Κοσμά. Στις ιερές ακολουθίες συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θέρμου, Βουλευτές της Αιτωλοκαρνανίας, η Αντιπεριφερειάρχης του Νομού, Δήμαρχοι και Πολιτευτές, καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Εκπαιδευτικών και των φορέων της περιοχής.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου